Navigatie op de iPhone: waarheen, waarvoor?

0

Navigatiesoftware voor de telefoon is niet nieuw, maar sinds deze zomer zijn er ook verschillende applicaties beschikbaar voor de iPhone. Werkt navigatie op je telefoon wel lekker? Waarvoor zou je het kunnen gebruiken? En uit welke aanbieders kun je kiezen? Wij navigeren je door de mogelijkheden van je telefoon.

Waarom navigeren met je telefoon?

Wellicht vraag je je af waarom je in hemelsnaam met je telefoon zou willen navigeren. Als je beschikt over een auto met ingebouwde navigatie, dan is die opmerking terecht. Wellicht is de meerwaarde van navigatie op je telefoon beperkt, al zijn er ook voor jouw situaties waarin er toch heel blij mee kunt zijn, die ik dadelijk zal noemen. Heb echter je nog geen navigatie-software voor je auto, dan is navigatie op je telefoon zeer de moeite waard. Je hoeft geen dure apparatuur meer aan te schaffen die je vervolgens thuis hebt laten liggen op het moment dat je hem nodig hebt. Het volstaat om software te downloaden op je telefoon en dat scheelt flink in de kosten. Zo heb je voor minder dan €30 op dit moment al een prima navigatieprogramma van Ndrive voor de complete Benelux.

Navigeren buiten je auto

Het kaartmateriaal van de applicaties wordt direct op je iPhone gezet bij aanschaf van de software. Je bent dus niet meer afhankelijk van een goede UMTS-verbinding om kaarten te kunnen lezen. Met name in het buitenland is dat een groot voordeel ten opzichte van de door Apple meegeleverde kaartenapplicatie van je iPhone die werkt met Google Maps. Een ander sterk punt van de navigatiesoftware op je telefoon, is dat deze ook buiten je auto uitstekend bruikbaar is. Heb je al een ingebouwde navigatie in je auto, maar ben je actief buitensporter of wil je graag stadskaarten bij de hand hebben in het buitenland? Dan kun je navigatie op je telefoon zeker overwegen. De gesproken route-informatie vanaf je telefoon kan bovendien tijdens een fietstocht, ook in Nederland, erg handig zijn en voorkomt dat je continu moet stoppen om kaarten te bestuderen.

Navigeren kan ook buiten je auto

Helaas staan op de meeste kaarten van de navigatiesoftware niet de kleine fiets- of wandelwegen, toch is de meerwaarde van het kaartmateriaal nog steeds groot. Zo vond ik het ideaal dat ik tijdens onze zomerzwerftocht door Frankrijk bij aankomst op een camping niet eerst op zoek hoefde naar een boekwinkel met routekaarten van de streek. Ik kon direct ’s avonds op de fiets stappen om nog even te gaan rijden op de kleine D-weggetjes. Ook kwam het nogal eens voor dat een uitgepijlde tocht op de mountainbike ontaarde in een lange zoektocht in een bos, omdat er een pijltje ontbrak. In zo’n geval kon ik snel op m’n telefoon zien waar ik precies was en wist ik in elk geval aan welke kant van het bos of de berg ik weer begaanbare wegen zou vinden. Het heeft mij een paar vervelende tochten bij invallende duisternis bespaard!

Werkt navigatie op de iPhone wel lekker?

Navigeren met de iPhone in de auto bevalt mij uitstekend. Het scherm van de iPhone is groot genoeg voor de route-informatie en kaarten zijn goed leesbaar. Bovendien is de gesproken informatie een belangrijk pluspunt ten opzichte van de gratis routes die de iPhone standaard al biedt. Vrijwel alle leveranciers van de software hebben de interface van hun software op een goede manier vertaald naar de telefoon en ik heb nooit het gevoel dat de telefoon te klein is voor navigatie. De bediening vanaf de telefoon is over het algemeen uitstekend met een beperkt aantal knoppen en een snelle invoer van adressen. Verder vind ik het handig om altijd m’n navigatie bij me te hebben en geen apart apparaat mee te hoeven nemen.

Aandachtspunten

Als je overweegt om je iPhone in je auto als navigatie te gebruiken, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden:

TomTom op de iPhoneMatige GPS-ontvangst

De ontvangst van de GPS-chip in de iPhone is soms niet zo sterk. Omdat ik in een cabrio met linnen dak rijd, doet mijn GPS het uitstekend. Heb je echter een auto met warmtewerend glas, of is je auto op andere manieren teveel geïsoleerd, dan is er kans dat je een slechte GPS-ontvangst hebt. Het maakt dan niet uit welke software je aanschaft, navigatie zal dan slecht werken. Hier is inmiddels wel een oplossing voor in de vorm van een losse carkit van TomTom met extra GPS (die ook bij software van andere leveranciers bruikbaar is), deze kost € 100 exclusief kaartmateriaal en navigatiesoftware.

Oplader noodzakelijk

Omdat je scherm tijdens het gebruik van de navigatie continu gebruikt wordt, raakt de batterij snel leeg. Navigeren met je telefoon kan uitstekend, maar je moet wel zorgen voor een telefoonoplader die je in je auto kunt aansluiten. Dit is eenvoudig op te lossen met een adapter voor je auto-aansteker met een USB-uitgang. In deze adapter kun je het snoer pluggen dat standaard wordt meegeleverd met je iPhone en zo is dit probleem opgelost.

Bellen en muziek luisteren tijdens het navigeren

Tijdens het rijden gebruik ik m’n iPhone vaak om muziek te luisteren, terwijl ik ook wordt gebeld en natuurlijk m’n navigatie aan heb staan. Werkt dat samen? Ja en nee. Je kunt de iPod-functie aanzetten en daarna je navigatie starten. Op die manier kun je uitstekend naar muziek luisteren tijdens het navigeren. Wel merk je dat bij sommige navigatieprogramma’s (zoals Ndrive) de navigatieteksten uit losse woorden bestaan die steeds even worden onderbroken door muziek, dat is ergerlijk! Ook kan het onhandig zijn als je tijdens het navigeren in een drukke stad wordt gebeld, omdat je navigatie dan geen aanwijzingen meer geeft. Nadat je het gesprek ophangt gaat de navigatie keurig verder, maar bellen en navigeren gaan slecht samen als je directe hints over je route nodig hebt.

Goed zicht op het scherm

Om lekker gebruik te kunnen maken van de navigatie is het belangrijk dat je goed zicht hebt op het scherm van je iPhone tijdens het rijden. Het is dus belangrijk dat je op je dashboard of voorruit een houder of iets dergelijks installeert waar je je iPhone in kwijt kunt. Idealiter kun je hier ook eenvoudig een oplader aan bevestigen, zodat je in één keer klaar bent.

Welke software moet ik aanschaffen?

Op dit moment zijn er diverse leveranciers van navigatie-software voor de iPhone, zoals TomTom, iGo, Sygic, Navigon en Ndrive. In een uitstekend overzichtsartikel van iPhoneclub worden de belangrijkste kenmerken van deze programma’s op een rijtje gezet. Wat de beste navigatie voor jouw situatie is, kun je alleen zelf bepalen. Wel kunnen we je een aantal tips geven om rekening mee te houden:

Ndrive:
+: Relatief goedkoop bij gebruik in de Benelux (€30), maakt gebruik van laatst bekende locatie dus kaarten zijn zo ook te raadplegen zonder GPS-signaal, start snel op, overzichtelijk scherm met veel informatie.
-: Nog geen versie voor heel West Europa beschikbaar, houterige stemmen bij tegelijkertijd gebruik van iPod, geen rijstrookaanduiding.
Prijs: Benelux €30, overige landen apart aanschaffen

Navigatie op de iPhoneTomTom:
+: Start snel op.
-: Relatief duur, geen snelheidswaarschuwingen, geen rijstrookaanduiding.
Prijs: Benelux €70, West Europa €100

Navigon:
+: Berekent lastige routes snel.
-: Lange opstartijd, heeft meer moeite met vinden van GPS signaal dan Ndrive op dezelfde locatie, is vrijwel niet bruikbaar zonder GPS-signaal.
Prijs: Benelux €70, Europa €80

Sygic:
+: Relatief goedkoop bij gebruik in heel Europa.
– Toetsenbord erg klein, minder aangepast op touchscreen.
Prijs: Europa €70

iGo:
– Lange opstarttijd, geen routes met tussenpunten, geen flitspalen.
+: Veel informatie over alternatieve planningsopties.
Prijs: West Europa €70, Europa €90

Concluderend

Navigatie via de iPhone werkt uitstekend en zal voor mensen die nog geen navigatie in hun auto hebben een goed alternatief zijn voor een los apparaat met vaak hogere kosten. Wel zijn er een aantal randvoorwaarden waar je rekening mee moet houden, zoals een auto-oplader voor je telefoon. Ook verdient het de aanbeveling om eerst goed te testen hoe de GPS-ontvangst in jouw auto is, voordat je software aanschaft. Interessant is dat de software op de telefoon nieuwe toepassingen mogelijk maakt, zoals tijdens fietstochten of stedentrips in het buitenland.