Pico Projector: altijd een beamer bij de hand

0

Een picoprojector is een kleine mobiele beamer.  Is het vooral een leuk gadget of kun je er meer mee?  En wat zijn de mogelijkheden voor het onderwijs? In deze bijdrage testen we de Pico Projector PK101. Deze test is bedoeld om mobiele innovaties en hun mogelijkheden voor het onderwijs te verkennen en er meer bekendheid aan te geven.

Wat is een picoprojector?

Een picoprojector (of pocketpico) is een kleine beamer. Hij is zo groot als een mobiele telefoon, alleen wat dikker (ca. 10 x 5 x 1,5 cm). Je kunt hem gemakkelijk in je zak steken en meenemen. Er zitten een oplader, extra batterij en kabeltjes bij. Je kunt hem aansluiten op je mobiele telefoon, iPod, PDA en andere mobiele apparaten.

Je moet dan wel over de juiste versie beschikken en in een aantal gevallen bepaalde kabeltjes of verloopstukjes aanschaffen. Of jouw apparaat past, kun je handig nakijken op de site. De picoprojector die getest is, is de versie PK101. Prijzen liggen rond de € 240,-.

GEDC0128Hoe werkt de picoprojector?

Met het juiste kabeltje kan iedereen dit apparaatje probleemloos gebruiken. Je sluit hem aan met een kabeltje, bij voorkeur in een vrij donkere ruimte, en je schuift het knopje op ‘on’. Je kunt het beeld scherpstellen en groter of kleiner maken. Hij werkt vrijwel geluidloos. Alles wat op je op je laptop, PDA, mobiel of iPod laat zien, verschijnt ook op het beeld van de pico.

De batterij gaat ongeveer een uur mee en kan worden opgeladen via stroom of usb-poort.

Mogelijkheden voor het onderwijs

Met de projector ben je in staat om presentaties te geven, foto’s af te beelden en video’s te laten zien op plekken waar geen beamer standaard aanwezig is. Als de kwaliteit van het beeld goed genoeg is, heb je er in principe een extra en bovendien mobiel beeldscherm bij. En het wordt laagdrempeliger om op willekeurige plekken te beamen, al dan niet met meerdere beamers tegelijkertijd.

microvisionEen voorbeeld van de toepassing in het hoger onderwijs is de docent die een excursie organiseert. Stel je voor dat je een Rome-reis organiseert en ter plekke foto’s kunt laten zien van hoe het in het verleden eruit zag en sheets met de belangrijkste aandachtspunten. Of studenten die voorheen samen op hetzelfde beeldscherm moesten kijken als ze gezamenlijk een opdracht maken, maar nu het beeld projectoren op de muur.

Met gebruik van een mobiel apparaat dat over internettoegang beschikt (zoals je iPhone) kun je bovendien vanuit elke locatie en zonder benodigd geheugen je foto’s op Flickr bekijken, je slides via SlideShare, je video’s via YouTube.

Beeldkwaliteit?

Ik heb deze picoprojector op mijn laptop aangesloten via een speciaal aangeschaft kabeltje. Dat is eigenlijk niet de bedoeling van de fabrikant, omdat deze versie projector geen VGA-ingang heeft. Dat betekent dat bij aansluiting op de laptop, de laptop eerst het pc-signaal om moet zetten naar videosignaal.

Pico-Projector-Displays

De resolutie is daardoor veel lager dan op het beeld van de laptop, wat resulteert in een nogal korrelig beeld. Zoals het beeld er via de laptop uitziet, zou ik afraden om hem te gebruiken bij studenten of bij klanten.

De fabrikant adviseert daarom om de projector aan te sluiten op een telefoon of iPod die videosignaal produceert. De beeldkwaliteit is dan inderdaad veel beter, maar de mogelijkheden zijn beperkter zonder laptop. De afbeeldingen bij dit artikel zijn niet representatief voor de huidige (eerste) generatie picoprojectoren, maar geven wel een mooi beeld van de toekomstmogelijkheden.

Beter beeld en geheugen in aantocht

Er is inmiddels ook al een nieuwe picorrojector uitgekomen met VGA-ingang. De kwaliteit van dit beeld zou beter moeten zijn, maar benadert nog niet de kwaliteit van een echte beamer. De resolutie is dan 480 x 320 pixels.

Deze nieuwe versie heeft hetzelfde uiterlijk, maar beschikt ook over een geheugen van 4GB, zodat je presentaties, foto’s en korte filmpjes kunt laten zien zonder dat de pico aan hoeft te sluiten op een ander apparaat.

Vooral voor flexibel gebruik op bijzondere locaties

 

Pico-Projector-Displays-2

Zowel de lichtsterkte als de resolutie van deze picoprojector zijn nog te laag voor toepassingen in het onderwijs. Maar dit is pas de eerste generatie. Als deze trend van kleine handzame beamers doorzet, zijn interessante toepassingen mogelijk voor het onderwijs op locaties waarin geen beamer aanwezig is.

Het aantal van die locaties wordt overigens wel steeds lager, dus de picoprojector zal zich onderscheiden door de flexibiliteit en mobiliteit voor onderwijs op bijzondere locaties. En over een aantal jaar bevat elke memory stick, mobiele telefoon, videocamera, PDA en fototoestel een interne picoprojector. Microsoft schijnt zijn eerste mobiele telefoon met ingebouwde beamer al gereed te hebben.

Waarom is de picoprojector getest?

Aanleiding tot het testen van de picoprojector is dat SURFnet/ Kennisnet de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit wil blijven volgen. Eén van deze ontwikkelingen is de komst van de grote verscheidenheid aan mobiele devices met innovaties in interactie. Eerder bijdragen gaan over de smartpen , de e-reader, en de edu apps van de iPhone en iPod. Meer reviews van de picoprojector zijn er van de hand van Gerard Dummer, Pierre Gorissen en Margreet vd Berg.

Zie je meer mogelijkheden voor toepassingen van de picoprojector? Laat het weten en reageer!