Verdieping

Online journalistiek: tijd voor de actie in redactie!

0

Volg je het nieuws en de journalistiek in het bijzonder, dan weet je dat er veel reuring is. Kranten worden opgeheven, internetkranten worden aangekondigd. Tussen de regels door valt één ontwikkeling te lezen: de opkomst van de ‘actie’ in ‘redactie’. In dit artikel het laatste nieuws, vers van de pers.

Internetkrant

Wie kent ‘m niet: Bert Brussen. Inderdaad, die jongen met dat nodeloos kwetsende pennetje. Hij viel bij Geen Stijl zo op dat hij van de Volkskrant een ‘papieren’ column kreeg. Zo gaan die dingen tegenwoordig. Maar Brussens bloed kruipt waar het niet gaan kan: inmiddels is hij The Post Online begonnen, ‘s lands eerste internetkrant. In samenspel met Mark Koster, afkomstig van het ter ziele gegane De Pers. Het duo omschrijft The Post Online als broedplaats voor talentvolle jonkies. Hun redactiepijlers zijn niet bijzonder afwijkend: opinie, business, entertainment en sport. Hun werkwijze is dat evenmin: bellen en nagaan.

ThePostOnline

De ondernemende journalist wordt een ‘brand’

Wat wél anders is, is de mentaliteit. Journalisten die bij The Post Online werken, moeten ondernemers zijn. En in het verlengde daarvan; contentproducenten die hun eigen waar verkopen. Een interessante gedachte, goed beschouwd worden journalisten zo merken. Straks, zo droomt Koster, kun je als lezer via een app een abonnement nemen op je favoriete journalisten en columnisten. Ik kan me voorstellen dat een dergelijk businessmodel de journalistiek een impuls geeft.

Wie onderscheidend werk levert, wordt eerst omarmd door zijn lezers en pas daarna door de hoofdredacteur. Natuurlijk zal de laatste de kwaliteit in de gaten moeten blijven houden. Maar de lezer heeft meer keuze in zowel video- als geschreven content, die bovendien voorbij het eigen gelijk van de hoofdredactie of uitgever gaat. Zoiets als het nieuwe BigBoard van NRC, maar dan gepersonaliseerd.

The Big Board

Redactie die leidt tot activatie

Voordat ik conversation manager werd, was ik jarenlang journalist. In die rol leerde ik: schrijven is zitten tot het er staat. Als conversation manager help ik nu organisaties met het starten en aanjagen van de online conversatie over hun missie, product of service. Al doende ben ik me steeds bewuster geworden van de actie in redactie. De redacteur in mij is nog steeds dagelijks bezig met het plaatsen van content in de juiste context. Hoe relevanter de context, hoe inspirerender de content. Maar om mensen langdurig aan je te binden, zul je de online conversatie hierover continu moeten blijven aanjagen – inhoudelijk en engagerend. Zonder engagement geen volgers of abonnees.

Ruim baan voor de online geletterden

Een mooi voorbeeld van ‘actie in redactie’ is de Letteren.is-campagne van de Amsterdamse Vrije Universiteit. Doel is om de vernieuwde studies van de VU Faculteit der Letteren online onder de aandacht brengen bij de doelgroep: VWO-studenten. Lidewij van Gils coördineert de campagne namens de VU. Jongeren zijn bijna permanent online, waarbij Facebook en Twitter belangrijke informatiebronnen voor hen zijn, zo stelt Van Gils. “Daar willen we met deze campagne op inspelen door geselecteerde studenten met journalistieke aspiraties in te zetten als razende letterenreporters.”

Letteren Reporters

De Faculteit Draait Door, maar dan vooral weg van de Faculteit, de wijde wereld in. De reporters kunnen journalistieke verslagen maken van allerlei evenementen van de bacheloropleidingen en letterendocenten van de VU, maar ook van externe evenementen en activiteiten. Van Gils: “De verslagen kunnen de vorm hebben van tekst, video of foto’s en via Facebook, Twitter en Pinterest delen ze de links naar hun VU-blog.”

Reporters Blog

En actie!

Ook de site letteren.is wordt actueel gehouden met deze inhoud. Door studenten voor studenten, de corporate voorlichting voorbij. Betekent dat het einde van de afdeling communicatie en voorlichting? Nee, je hebt specialisten nodig die de strategie bepalen. Wel doen communicatiemanagers en voorlichters er verstandig aan om hun zendingsdrang te vervangen door engagement.

De VU Faculteit der Letteren durft het aan om haar studenten het woord te laten doen. Die laten zien dat ze zich via hun studies midden in de maatschappij bewegen. Met boeiende studiethema’s die op de huid van deze tijd zitten. Dat schreeuwt om razende reporters. En wie weet werkt een van hen over een paar jaar wel bij The Post Online.