Trendwatch: Google Video & YouTube

0

[[image:trendwatch-logo.jpg::right:1]]Nu de BloggersBox  voortaan de hele week verschijnt, starten we vanaf vandaag op zondag met een nieuwe rubriek: Trendwatch. Elke zondag een korte blik op een interessante trend. Wat is uit en wat is in? Vandaag het duel tussen Google Video en YouTube.

Zoals we hier eerder schreven geeft de blogosfeer een prima beeld waar de opinieleiders over schrijven en discussiëren. Met een tool als Blogpulse is feilloos te volgen wat hot is en wat minder hot.  

Google Video heeft het afgelopen half jaar ongelooflijk veel rumour veroorzaakt en is natuurlijk nog steeds erg populair. Maar toen mijn zoon Marco (11 jaar) me vandaag wees op allerlei ‘coole’ filmpjes op YouTube, kreeg ik al een voorgevoel. En ja hoor, ook via de trendsearch tool van Blogpulse wordt het in een blik duidelijk: vanaf de jaarwisseling is YouTube een geduchte concurrent voor Google Video.

[[image:googlevideo-youtube.jpg::center:1]]

Wat me intrigeert is dat Google blijkbaar wel steeds erg innovatief is en uiterst succesvolle toepassingen weet te lanceren, maar tegelijk toch moeite heeft om communities te bouwen. ‘Building communities’ is blijkbaar toch duidelijk ‘a different kind of thing’. Dat biedt weer heel nieuwe perspectieven!

Update 22 maart 2006: Ik zie nu pas dat ook Remi van Beekum op Marketingfacts recent over de opkomst van YouTube heeft geschreven. Ook even lezen!