Skoeps.nl: samenwerking met journalistiekopleiding

0

Skoeps.nlSkoeps.nl, de nieuwssite voor burgerjournalistiek, slaat steeds meer haar vleugels uit. Zoals verwacht staan veel mensen te popelen om hun eigen nieuws te publiceren voor een groter publiek. Van toevallige ooggetuigen tot journalisten die nog in opleiding zijn. Dit laatste is aanleiding voor vruchtbare samenwerking met een groeiend aantal journalistiek-faculteiten.

Komende week gaan bijvoorbeeld voor de tweede maal 50 eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek Utrecht gewapend met een mobieltje met camera het land in, voor het vak ‘Oriëntatie Internet/ Multimedia’.  Skoeps.nl verzorgt de telefoons en de verbindingen, en is de hele week ook het publicatieplatform van de journalisten in opleiding.
 
Femke Jansen van Skoeps.nl vertelde me dat men ook nog op zoek is naar een soort ‘embedded reporter’ die mee gaat lopen. “Het lijkt ons leuk een professionele journalist de kans te geven mee te lopen met dit practicum. Op deze manier krijgt hij of zij een uniek kijkje in mobiele straatjournalistiek, en ziet hoe eerstejaars in een week ‘geboren worden’ als journalist.”

Voor Skoeps.nl is dit dé manier om de mobiele berichtgeving (zien – schieten – mms-en naar 4488) verder te ontwikkelen en de brug te slaan tussen burger- en professionele journalistiek.

Skoeps.nl
Het experiment past in de snelle ontwikkelingen in de journalistiek: verslaglegging is niet langer het exclusieve domein van cameraploegen en professionele fotografen. Media ontginnen nieuwe bronnen zoals foto’s van toevallige voorbijgangers, gemaakt met mobiele telefoons, weblogs en videoplatforms zoals YouTube. Ongeduldige of kritische burgerjournalisten nemen het heft in eigen hand en publiceren het nieuws gewoon zelf. Soms onopgemerkt, maar steeds vaker met grote impact. 
 
Job Twisk, docent van de School voor Journalistiek is begeleider van dit practicum, en heeft samen met twee studenten het initiatief genomen voor de samenwerking. Hij is van mening dat het juist een zaak voor de journalistiek is om dit nieuwe terrein te ontdekken, in plaats van sceptisch af te wachten. De aankomende generatie journalisten is er in elk geval klaar voor: de belangstelling voor het vak is groot.

Vorige week – ik was toen te gast op het MIM Media Event (zie het verslag op de MIMblog) – begreep ik van Steven Lips van Skoeps dat er voor geschikt fotomateriaal minimaal 10 euro wordt betaald. De tarieven kunnen snel oplopen, voor enkele uniek videofilmpjes zijn er al vergoedingen betaald van enkele duizenden euro’s.

Het verdienmodel erachter is dat deze filmpjes dan ook doorverkocht worden aan andere media, met name tv-programma’s. De vergoedingen bij andere partijen lijken een stuk lager liggen. Bij datzelfde MIM Media Event gaf iemand van Omroep Brabant (die in de zaal zat) aan dat men daar tussen de 20 en 200 euro voor goed materiaal rekent.

Zijn er nog mensen met een passie voor cross mediale journalistiek die mee willen lopen met het practicum van de School voor journalistiek, dan kunnen ze contact opnemen met Femke Jansen van Skoeps.nl.