Video

Video: “Overheid legt Publieke Omroep aan banden”

0

Op donderdag 7 januari kwamen honderden vertegenwoordigers uit de mediabranche samen om te luisteren naar de voorspellingen van een vijftal vooraanstaande sprekers. Koffiedik Kijken wordt georganiseerd door IAA en Adformatie. In dit deel van de serie over het jaarlijkse evenement aandacht voor de presentatie van Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf. Op basis van een aantal krantekoppen deed Paradijs naar eigen zeggen niet aan koffiedik kijken, maar aan het presenteren van feiten: “Dat bent u toch van ons gewend, niet waar?”, aldus Paradijs.

Deze opmerking zorgde natuurlijk voor de nodige hilariteit in de zaal. Sjuul Paradijs vertrok echter geen spier en ging droogjes over tot het opsommen van een aantal opmerkzame toekomstige “nieuwsfeiten”:

  • 22 januari – De Elfstedentocht gaat toch niet door
  • 18 februari – Marianne Timmer wint Olympisch goud
  • 4 maart – Positie van Bos wankelt
  • Etc.

Meest opmerkelijke krantenkop – in termen van media – was waarschijnlijk zijn opmerking over het laatste nieuwsfeit van 2010: op 18 december legt de overheid eindelijk de Publieke Omroep aan banden. Er blijft slechts een kanaal over, de STER wordt afgeschaft en de omroepgegevens komen vrij, na een moeizame strijd van ruim dertig jaar door De Telegraaf.

Over deze productie

Deze registratie en edit heb ik in opdracht van IAA verzorgd. Als opdracht een uitdaging, omdat ik alleen een tweetal camera’s (Canon 5D-II en 7D) heb bediend. Terwijl de ene camera vanaf de kansel draaide, ben ik met de andere camera handheld de zaal ingelopen om reacties van het publiek en andere standpunten van de sprekers te filmen. Het geluid is apart geregistreerd (microfoon bij de spreker) en later in de edit gesynchroniseerd met het geluidsspoor dat met de camera’s in opgenomen.