Verdieping

Affiliate marketing enquête 2010

0

Als vervolg op het succes van de affiliate enquête van vorig jaar, wil Yonego dit jaar opnieuw een affiliate enquête uitvoeren. We zijn vooral benieuwd naar de verschillen in resultaten met vorig jaar en de toegevoegde waarde van het Platform Affiliate Netwerken (PAN) en de toegevoegde waarde van het Interactive Advertising Bureau (IAB). Met de resultaten willen we de samenwerking tussen affiliates, netwerken en adverteerders nog meer verbeteren. Ook meedoen?

Wat zijn de opvallendste resultaten van 2009?

Vorig jaar hebben ruim 400 affiliates, zowel particulieren als zakelijke ondernemers, aan de enquête meegewerkt. Uit de enquête bleek dat reizen, telecom, computers/elektronica, boeken/films/muziek en kleding de belangrijkste branches onder affilliates zijn. Daarnaast gaf iets meer dan de helft (59,1%) aan dat financiële incentives het beste stimuleren om meer omzet te genereren. Het merendeel (72,5%) gaf aan met Daisycon te werken, gevolgd door Tradedoubler (62,1%) en Tradetracker (55,3%). De voorkeur voor samenwerking van de affiliates ging uit naar Daisycon en Tradetracker.

Bijna een kwart van de affiliates (24%) gaf vorig jaar aan een omzetstijging van 50% voor 2010 te verwachten. We zijn ontzettend benieuwd of deze verwachtingen zijn gerealiseerd en of meer affiliates dan vorig jaar (62,7%) tevreden zijn over de service van de Nederlandse netwerken.

Wat is het PAN?

Het Platform Affiliate Netwerken (PAN) is eind oktober 2009 opgericht om de kwaliteit en betrouwbaarheid van diensten van affiliates, adverteerders, mediabureaus en netwerken te garanderen. Het PAN bestaat uit de affiliate netwerken Daisycon/Paxz, M4N, Tradedoubler en Zanox. Zij hebben als doel grotere transparantie van de dienstverlening in de markt, opzet, verspreiding en bewaking van gedragscodes en gedragsregels voor de eigen leden en branche en de opzet, verspreiding en bewaking van een kwaliteitskeurmerk in de branche.

Wat is het IAB?

Het Interactive Advertising Bureau Nederland (IAB) is opgericht in 1997 en is de brancheorganisatie voor de online advertising en interactieve marketingindustrie. IAB Nederland vertegenwoordigt exploitanten, reclamebureaus, adverteerders, mediabureaus, tv- en mediabedrijven en mobiele telefonie aanbieders. Zij hebben als missie het bevorderen van kennis, transparantie en innovatie. Hiervoor worden meerdere kennissessies per jaar georganiseerd.

Ben je affiliate en wil je meewerken aan een betere samenwerking tussen affiliates, netwerken en adverteerders? Vul dan direct de enquête in! Dit is mogelijk tot en met 31 januari 2010. De resultaten zullen medio februari op Frankwatching en Yonego.nl worden gepubliceerd.

Ga naar de enquête.