Social media

De huizenmarkt en social media: een klein onderzoek

0

Het verkopen van je huis is tegenwoordig niet eenvoudig. Niet zelden hoor je over een vriend, familielid of kennis die zijn of haar huis maar niet verkocht krijgt. Ook een collega van Bastiaan Berends (medewerker PXL) had dit probleem. Een aantal van zijn collega’s besloot daarom om samen te onderzoeken in hoeverre social media kunnen bijdragen aan het vinden van een koper voor je huis. Ik besloot op mijn beurt om hen te volgen in hun zoektocht.

Op zoek naar een nieuwe promotievorm

“Bij voorbaat waren we wat sceptisch over het effect. Er is wel wat bekend over het gedrag van huizenkopers, maar onderzoeken over de relatie met social media ontbreken” aldus Bastiaan. Reden om een onderzoekje te doen naar een nieuwe promotievorm voor de huizenmarkt. Eisen aan de nieuwe promotievorm waren dat er in principe geen kosten aan verbonden zijn, en dat iedere social media-leek het zou moeten kunnen nadoen. Met name het aanbieden van informele en persoonlijke filmpjes en video’s zouden volgens Bastiaan en zijn collega’s een belangrijke toegevoegde waarde kunnen zijn ten opzichte van bijvoorbeeld Funda.

Plannen genoeg; tijd tekort

Inmiddels loopt het onderzoek al 30 dagen. Uitgegaan is van een WordPress-site als basis. De andere kanalen leiden naar deze website. Helaas is er in de afgelopen maand niet genoeg tijd gevonden om alle ideeën in de praktijk te brengen. Daarom loopt het onderzoek nog even door. Voorlopige conclusies zijn er al wel.

Zo is het “de social-media leek” gelukt om – met relatief weinig inspanning – verkeer te genereren via social media. Facebook lijkt tot nu toe het beste medium om je huis op te promoten. Het inzetten van een beloning heeft vooralsnog weinig effect: “Mijn collega heeft bijvoorbeeld een iPad ingezet om het retweeten te bevorderen: “Retweet en maak kans op een iPad”. Weinig succes. Navraag bij twitterende vrienden leerde me dat ze zo’n oproep te commercieel vinden om door te geven.”

Meer conclusies zijn te vinden in onderstaande infographic. Klik erop voor een vergroting of bekijk hem hier.

De collega’s zijn nieuwsgierig welke impulsen wél werken. Ze hebben nog een aantal experimenten op stapel staan om de oproep relevanter en persoonlijker te maken. Ik ben erg benieuwd hoe deze uit gaan pakken.

Het project krijgt dus nog een vervolg. Met een nieuwe infographic… Stay tuned!

Oja, en mochten jullie nog tips hebben voor hen, alle hulp is welkom!