How to, Verdieping

Zo personaliseer je jouw website met liquid content

0

Stel: je bent marketeer van een theater. En je biedt jaarlijks 350 theatervoorstellingen en meer dan 400 films in allerlei genres aan. Zou het dan niet fijn zijn als je bezoekers, waarvan je weet dat ze meer van klassieke muziek dan van musicals houden, op je homepage en in call-to-actions vooral voorstellingen kunt tonen die bij hun interesse aansluiten?

Of andersom: je bent een regelmatige bezoeker van klassieke concerten. Hoe zou je het dan vinden als je werd getipt voor een prachtige uitvoering, een behind the scenes-video met de musici of een mooie Spotify-playlist? En hoe prettig zou het zijn als je niet te vaak mails ontvangt over musicals of andere muziekgenres die je nauwelijks kunnen boeien?

Liquid-mensen

Liquid content resulteert in hogere conversies en klantwaardering

Personalisatie is een belangrijke trend in online marketing. Door zogeheten liquid content in te zetten, laat je bepaalde delen van je website er voor de ene bezoeker anders uitzien dan voor de andere. Dat is handig als je een zeer gemêleerde doelgroep of een breed assortiment hebt. En als je liquid content goed inzet, scoor je bovendien hogere conversies én een hogere klantwaardering. Wie wil dat nou niet?

Personaliseer je website voor bekende én onbekende bezoekers

Er komen dan ook steeds meer tools beschikbaar waarmee je liquid content kunt toepassen op je website. Uiteraard hebben we ons bij Netvlies de afgelopen tijd in een aantal tools verdiept. En momenteel testen we bij diverse klanten – waaronder het Chassé Theater – wat wél en niet werkt. Een aantal tools die je veel tegenkomt zijn onder andere BlueConic, WiQhit, Pleisty, Adobe Marketing Cloud en Personyze.

Maar je hebt ook tools die weer goed samenwerken met bepaalde Content Management Systemen. Voor onze pilots hebben we gekozen voor IQNOMY, een Nederlands bedrijf dat ons overtuigde met een aantal sterke cases voor onder andere een autoverhuurbedrijf en aanbieder van vakantiehuisjes. Mocht je zelf goede ervaringen hebben met een bepaalde tool, dan hoor ik het graag van je in de reacties van dit artikel.

Tracking cookies

Doorgaans werkt dit soort software met tracking cookies waarmee het gedrag van bezoekers wordt opgeslagen. Op basis daarvan worden bezoekers in bepaalde categorieën ingedeeld, zoals ‘liefhebber van klassieke muziek’, ‘ouder van jonge kinderen’ of ‘last-minute-boeker’. Hiermee kun je vervolgens de content van je website personaliseren. En het mooie is: dat kan niet alleen bij bezoekers die je al kent, maar ook bij bezoekers waarvan je – omdat ze hun gegevens niet hebben achtergelaten – niet weet wie het zijn.

liquid-content

Fréderic (links) en Hella (rechts) krijgen door middel van personalisatie content aangeboden die aansluit bij hun interesses.

Dit kan liquid content je opleveren

Enkele voorbeelden van wat personalisatiesoftware en liquid content je kunnen opleveren:

Bij bezoekers die je niet kent:

  • kun je – door banners of uitgelichte voorstellingen aan te passen op basis van profielen – bijvoorbeeld bij een ‘liefhebber van klassieke muziek’ inspelen op zijn of haar voorkeur door dit genre vaker te laten terugkomen;
  • krijg je inzicht in de customer journey en de verschillen hierin per doelgroep;

 En bij bezoekers die je wél kent, kun je bovendien:

  • iemand die bepaalde voorstellingen heeft bekeken – of in zijn winkelmandje heeft gestopt, maar niet heeft afgerekend – een e-mail sturen om hem te attenderen op die voorstelling, óf een alternatieve voorstelling in hetzelfde genre;
  • iemand in een bepaalde categorie – bijvoorbeeld ‘liefhebber van klassieke muziek’ – plaatsen op basis van zijn of haar bestelhistorie.

De nadelen van liquid content

Is meteen aan de slag gaan met liquid voor iedereen interessant? Ik denk het niet. Ik zou je eerst een aantal vragen stellen, en op basis van de antwoorden bepalen of een pilot ook voor jou interessant is.

  • Heb je een grote website of groot assortiment? Als je website en productaanbod dusdanig overzichtelijk is dat iedereen er zijn weg snel in vindt. Bijvoorbeeld de webshop Klamboewinkel.nl (ook een klant van Netvlies) verkoopt alleen klamboes. Een heel overzichtelijke website, die minder aan liquid content heeft dan het Chassé Theater.
  • Is je website al voldoende geoptimaliseerd? Als je nog nooit iets met conversieoptimalisatie gedaan hebt, lijkt het me voor de hand liggender dat je daar eerst mee start. Hiermee kan je vaak sneller resultaten behalen dan dat je dat hiermee zal kunnen doen.
  • Hoe breed is je doelgroep? Is je doelgroep iedereen die weleens het theater bezoekt, dan zit daar dus een heel groot verschil in. Of verkoop je technische producten waarbij jouw website zowel door consumenten, specialisten als dealers wordt bezocht? In deze twee voorbeelden is er een groot verschil in de informatiebehoeften van de verschillende doelgroep en kun je daar je website op aanpassen. Verkoop je alleen klamboes of tandenborstels aan consumenten, dan zal dat minder interessant zijn.

Ken jij al interessante toepassingen van liquid content? Laat je horen in de comments!

Foto intro met dank aan Fotolia