Contentmarketing

Visual storytelling: pak een stift & teken je verhaal

0

Letters, letters en nog eens letters. We schrijven ons een slag in de rondte. Presentaties en vergaderingen zijn vaak dodelijk saaie bedoeningen, waar standaardprocessen en voorgebakken sjablonen alle mogelijke creativiteit ‘uitfaseren’. Laten we daar nu eens een dikke streep doorheen zetten. En dan bedoel ik ook echt een dikke streep, want visual storytelling is misschien wel effectiever. 

Visual storytelling

Pak een stift en zet een dikke streep op een whiteboard of een vel papier. Leer tekenen. Zoek uit hoe je met illustraties en metaforen een verhaal tot de verbeelding kan laten spreken. En zeg het eens NIET met woorden.

Die uitdaging legt designspecialist Willemien Brand neer in haar twee boeken ‘Visual Thinking en ‘Visual Doing‘ (beide Engelstalig). Ik zou moeiteloos duizend woorden kunnen opschrijven over hoe inspirerend, uitnodigend en enthousiasmerend beide uitgaven zijn. Maar ja, een beeld zegt meer dan diezelfde duizend woorden. Vandaar dat ik deze recensie liever illustreer met enkele zaken die Willemien mij geleerd heeft, vooral op het gebied van visual storytelling.

Tekenen verrijkt communicatie

Visueel denken zet andere deuren open, zo stelt Willemien Brand in haar boeken. “Je verhaal blijft beter hangen bij het publiek, het stimuleert co-creatie en verhoogt het energiepeil in bijeenkomsten. Maar visueel denken is vooral ook leuk! Je leert je beter uit te drukken, je ideeën duidelijker uit te leggen en over te brengen.”

In de meeste zakelijke omgevingen delen we kennis via tekst, discussie, data en diagrammen. Deze tamelijk abstracte vormen van communicatie kun je volgens Brand eenvoudig verrijken door er tekeningen bij te maken. “Om de gigantische stroom aan informatie in deze data-gedreven tijden succesvol te verwerken, heb je een levendige cocktail van gemengde communicatiemiddelen”.Visualisatie.

Volgens haar is het niet voldoende om puur te focussen op het hoofd. Want wil je dat de boodschap binnenkomt, dan zul je ook het hart moeten raken. Dat zal beter lukken als je inzet op visuele middelen, rijk aan creativiteit, overtuiging en passie.

Een metafoor kan daarbij helpen. Een probleem kun je weergeven als een ijsberg, grotendeels onder water. Een visie kun je tekenen als een kronkelpad naar de horizon, met enkele haltes onderweg. Een overgang van slechte tijden naar een mooie toekomst kun je illustreren met een donderwolk en een felle zon.

Een groeiplan voor de organisatie kan tot leven komen met een tekening van een diepgewortelde boom in bloei. Houd het simpel, bedenk geen onnodig ingewikkelde vergelijkingen. Het beeld moet in één oogopslag te snappen zijn, anders werkt het hoofd harder dan het hart.Voorbeelden van simpele en krachtige afbeeldingen.

Visual storytelling: pak een stift en ga aan de slag

Beide boeken zijn een prima instap voor mensen die bang zijn om te tekenen. Daarnaast vormen ze een leerzaam lessenpakket voor iedereen die graag tekent maar meer houvast en sturing kan gebruiken.

Vooral de ontelbare voorbeelden van visuele trucjes en laagdrempelige tekentips maken de boeken tot een schatkist voor alle niveaus. Je leert denken in metaforen, spelen met lettertypes, hoofd- en bijzaken onderscheiden met visuele middelen en missie en strategie weergeven in aansprekende plaatjes.

Een must-have voor iedereen die dreigt vast te roesten in vertrouwde PowerPoint-sjablonen, langzaam wegzakt in de letterbrij of geen inspiratie meer krijgt van de zoveelste praatsessie op de hei. Doorbreek de sleur, zoek nieuwe creatieve wegen op en geef volop gas. Zet een streep onder het verleden. De stift is je nieuwe beste vriend.

Over Visual Thinking Boekomslag Visual thinking over visual storytelling.

Titel: Visual Thinking
Auteur: Willemien Brand
Uitgever: BIS
Jaar: 2018
ISBN: 9789063694531
Aantal bladzijdes: 144
Bestellen: via Managementboek (aff.)

Over Visual Doing Boekomslag Visual doing over visual storytelling.

Titel: Visual Doing
Auteur: Willemien Brand
Uitgever: BIS
Jaar: 2018
ISBN: 97863694999
Aantal bladzijdes: 144
Bestellen: via Managementboek (aff.)