Je webshop toekomstproof: data, automatisering en innovatie [+ checklist met 237 tips]
![Je webshop toekomstproof: data, automatisering en innovatie [+ checklist met 237 tips]](https://www.frankwatching.com/app/uploads/2025/05/ChatGPT-Image-26-mei-2025-01_05_24-1536x900.png)
Data en automatisering zijn onmisbaar in e-commerce anno 2025. Hiermee kun je de doelgroep beter vinden, aanspreken en bedienen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? En maakt jouw webshop hier al gebruik van? In dit derde en laatste artikel van de Webshop Checklist-serie behandel ik de onderwerpen service, data-analyse, automatisering en innovatie. Daarbij gebruik ik een voorbeeldwebshop om door de tips heen te lopen.
Voor mij geeft het doorlopen van de lijst voor een webshop vrijwel altijd een beter en dieper inzicht in het functioneren van een webwinkel. Daarnaast kun je met de lijst checken of er geen hygiënefactoren missen. In een reeks van drie artikelen licht ik een aantal tips van de webshop-checklist uit om een idee te geven hoe ik webshops (zowel mijn klanten als mijn investeringen) beoordeel met hulp van verschillende brede factoren. Dit is deel 3. Deel 1 over CRO, SEO en UX vind je hier. En deel 2 over Content, Techniek en Marketing vind je hier.
Hier kun je de volledige lijst van 237 tips gratis downloaden om je eigen webshop of dat van je klanten erlangs te leggen. Deze lijst is continu in ontwikkeling en wordt regelmatig geüpdatet.
Dé checklist voor webshops
De volledige checklist voor webshops kent 11 categorieën. In dit laatste artikel van de serie focus ik me op de toekomst met onderstaande categorieën:
- Conversie-optimalisatie (CRO)
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
- Gebruikerservaring (UX) & Navigatie
- Inhoud & Productinformatie
- Techniek & Prestaties
- Mobiele optimalisatie
- Marketing & Klantbetrokkenheid
- Fulfilment & Service
- Data-analyse & Klantsegmentatie
- Personalisatie & Automatisering
- Innovaties & Trends
Ook in dit artikel zal ik de punten uit mijn checklist behandelen aan de hand van een voorbeeld. Deze keer het voorbeeld van een Nederlandse shop in cosmetica die in 2021 is opgericht: https://mayson.nl. Met drie dochters ontkom ik er niet aan om deze markt en producten te leren kennen. Daarnaast kreeg ik laatst een mail doorgestuurd van deze shop waarin de aanhef niet klopte en natuurlijk dacht ik met mijn beroepsdeformatie gelijk “data!”
Ook voor deze -wat minder aan de voorkant zichtbare- categorieën geldt: open de webshop er even bij, zodat je mee kunt kijken met de verschillende onderdelen in dit artikel.
Globale eerste indruk
Alhoewel data, automatisering en innovatie niet zozeer aan de voorkant te zien zijn, kunnen we wat hints vinden van hoe de webshop het op deze thema’s doet. Mijn advies is ook om je even in te schrijven op de nieuwsbrief, zodat je in de ‘automation’ flow komt. Vervolgens kijk ik altijd even hoe vaak een nieuwsbrief binnenkomt, wat de onderwerpen en thema’s zijn en hoe benaderbaar ze zijn.
Wat viel me als eerste op?
- De shop draait op Shopify (bron bekijken)
- E-mail automation draait op Klaviyo (in de nieuwsbrief staat “click.klclick1.com”, dat is het e-mail-doorklikdomein van Klaviyo)
- De shop ziet er ‘slick’ uit met een luxe uitstraling (voordeel van Shopify)
- De producten zijn branded en de visuals zien er netjes uit
- Er staat 24/7-klantenservice als USP, maar deze is niet klikbaar
- Er staat “voor 21:00 besteld, morgen in huis”, maar dat geldt alleen bij Priority-verzendingen
- Het Instagram-linkje onderin werkt niet. De handle is aangepast
- Er is een hele goede beoordeling van 4.3 uit 5 bij Trustpilot
Ik moet toch de verkeerde naam bij de aanhef noemen. Dat betekent dat de e-mail automation-flow nog niet optimaal is of niet goed genoeg is getest. Mogelijk is er iets misgegaan met een import, wat makkelijk te voorkomen is door Klaviyo aan Shopify te koppelen.
Mijn eerste indruk is dat de webshop snel is opgezet (Shopify, 0 werknemers bij kvk-nummer) en nog niet alle processen zijn geprofessionaliseerd. Wel heeft de webshop al enig succes genoten en hebben ze de investering gedaan om branded producten te laten aanmaken, wat een toffe eerste stap is naar schaalbaarheid!
Goed om te weten: ik begin hieronder met de 8e categorie van de webshop checklist. Categorieën 1 tot en met 7 behandel ik in deze artikelen:
- Optimaliseer je webshop: zo doe je dat voor CRO, SEO en UX [+ checklist met 237 tips]
- Zo verbeter je de content, techniek & marketing van je webshop [+ checklist met 237 tips]
8. Fulfilment & service
De meeste webbureaus, development agencies en online marketeers focussen zich op alles wat er online gebeurt. Zit de webshop goed in elkaar, is de content juist, werkt alles snel en ben je goed vindbaar? Dat is vaak echter niet de dagelijkse belevingswereld van de webshopeigenaar, die zich veel bezighoudt met inkoop, producten, fulfilment en administratie.
Deze twee werelden hebben echter wel veel met elkaar te maken. Een vertraagde verzending of veel producten die niet op voorraad zijn, zullen hun weerspiegeling vinden in de online klantbeoordelingen. Een te drukke ondernemer die niet goed bereikbaar is via de klantenservice zal weinig herhaalaankopen krijgen. De praktische tips in deze categorie spreken juist die magische grens tussen de dagelijkse realiteit en online presence aan.
✅ Biedt de webshop meerdere verzendmethoden aan? (#165 / 237)
✅ Worden de verwachte levertijden duidelijk gecommuniceerd? (#166 / 237)
Het is cruciaal dat klanten vóór aankoop weten hoe lang de levering duurt. Geef per verzendoptie de geschatte levertijd aan (bijv. “Levering: 1-2 werkdagen” of een verwachte datum). Deze duidelijkheid schept de juiste verwachting en voorkomt ontevredenheid of klantenservicevragen achteraf.
✅ Zijn de verzendkosten duidelijk en tijdig vermeld aan de klant? (#167 / 237)
✅ Wordt een eventuele gratis verzenddrempel duidelijk gecommuniceerd? (#168 / 237)
Als de webshop gratis verzending aanbiedt boven een bepaald bestelbedrag, moet dit prominent vermeld worden (bijv. een balk “Gratis verzending vanaf €50”). Dit kan klanten stimuleren iets extra’s te kopen om die drempel te halen. Controleer of zo’n drempel duidelijk op de site staat (en of het bedrag marktconform is).
Webshop: maar liefst vier vinkjes kunnen we in één keer zetten met een hele simpele pagina over verzendingen. Misschien niet heel aantrekkelijk gepresenteerd, maar het is wel duidelijk en helder over de verwachtingen. Zo staat er een Priority Verzending genoemd, worden de verwachtingen van levertijd gedeeld en is er gratis verzending.
🔲 Is er een uitgebreide FAQ of help-sectie aanwezig voor zelfservice van klanten? (#176 / 237)
Veel klanten proberen eerst zelf een antwoord te vinden voordat ze contact zoeken. Een Frequently Asked Questions-pagina of helpcentrum met categorieën (betaling, verzending, retouren, etc.) kan hen daarbij helpen. Check of die aanwezig is en actuele informatie bevat. Een goede FAQ vermindert de belasting van de klantenservice en geeft klanten 24/7 antwoorden op veelgestelde vragen.
Webshop: er is geen FAQ of vragen-sectie op de website. Wel is er een beknopte ‘how to’ te vinden. Wel moet ik erbij vermelden dat de jonge doelgroep vaak via verschillende kanalen tegelijk contact heeft met een webshop en op TikTok, YouTube en Insta kijkt. Daar zijn wel uitgebreide tutorials te vinden! Vooral met opkomend GEO is een Q&A-sectie echter zeker niet overbodig!
9. Data-analyse & klantsegmentatie
Wegblijvend bij het cookie-GA4 debacle; data is belangrijker dan ooit om je doelgroep beter te leren kennen en om beter (en persoonlijker) op hun wensen te kunnen acteren en reageren. Van een webshop mag worden verwacht dat klanten op een slimme manier worden gesegmenteerd en op een persoonlijke manier worden benaderd.
Los van het inzien of er iets van statistische tools draaien (met Shopify en Klaviyo heb je een goede basis), is dit pas echt goed te analyseren door met medewerkers van de webshop zelf af te spreken en toegang tot de backend te krijgen. In dit artikel beperk ik me echter tot de zichtbare elementen.
🔲 Segmenteert de webshop het publiek in verschillende klantgroepen? (#196 / 237)
Niet alle bezoekers zijn gelijk. Het loont om klanten te segmenteren, bijvoorbeeld op basis van gedrag (nieuw vs terugkerend), demografie, of aankoopgeschiedenis (grootste spenders, frequente kopers). Kijk of dergelijke segmenten zijn gedefinieerd in Analytics of een CRM. Dit is belangrijk om gepersonaliseerde marketing te kunnen doen en om analyses per groep te maken (zoals dat terugkerende bezoekers vaak een hogere conversie hebben, wat andere acties vereist).
Webshop: de mail waarin een vriendin van mij met een mannennaam werd aangesproken viel niet alleen op door die fout. Alhoewel de webshop verschillende cosmeticaproducten verkoopt, wordt iedere klant in de mail benaderd als “Wimper”-klant en wordt er niet gekeken naar bijpassende up- of cross-sells. Daarnaast komt de naam ‘Sophie’ verder nergens op de website of social media voor.
✅ Geeft de zoekfunctie suggesties of een vriendelijke melding bij 0 resultaten? (#201 / 237)
Als een zoekopdracht geen treffers oplevert, is het belangrijk dat de site de gebruiker begeleidt. Bijvoorbeeld door te melden “Geen resultaten gevonden voor X” en tips te geven (“Probeer een algemenere term”) of alternatieve producten te tonen. Dit voorkomt dat de gebruiker direct afhaakt. Controleer hoe de zoekfunctie omgaat met nul-resultaten en of dat gebruiksvriendelijk is.
Webshop: eén van de grote voordelen van een Shopify-shop, is dat dit soort basale technische zaken dik in orde zijn. Zo ook hier. Met een ultrasnelle en gebruiksvriendelijke zoekfunctie vind je bijna alle relevante producten en slimme suggesties zonder er iets voor te hoeven doen.
10. Personalisatie & automatisering
In een wereld waar je steeds meer als nummer wordt gezien, maar tegelijkertijd ook steeds persoonlijker kan worden benaderd door slimme technologieën, verwacht je als klant inmiddels een behandeling als een koning en zo weinig mogelijk te hoeven nadenken.
Wat in de jaren 70 begon met psychologische onderzoeken naar gedrag in supermarkten om de paden optimaal in te richten, is dit inmiddels uitgebreid naar CRO en A/B- testen, waarbij je als klant het gevoel kunt krijgen aan het handje persoonlijk begeleid te worden door een webshop. En zeg nu eerlijk, wie valt daar niet voor?
🔲 Heeft de webshop een chatbot of virtuele assistent voor directe klantondersteuning? (#210 / 237)
Moderne AI-gedreven chatbots kunnen 24/7 vragen beantwoorden of klanten helpen navigeren (“Waar is mijn bestelling?”) of productadvies geven. Een chatbot op de site (of via diensten als Facebook Messenger/WhatsApp) kan de klantreis ondersteunen zonder dat men hoeft te bellen of mailen. Dit verbetert de service en kan conversietwijfels wegnemen (denk aan productvragen direct beantwoorden). Belangrijk is wel dat de chatbot accurate antwoorden geeft; monitor daarom regelmatig de Q&A’s en train de bot waar nodig.
Webshop: alhoewel ons een 24/7 customer service wordt beloofd op de homepage, is deze nergens terug te vinden, ook niet in een chatbot of een gepersonaliseerde contactpagina. Gevoelsmatig is dit een geval van ‘fake it til you make it’, wat prima is, tenzij je net over de donkergrijze rand gaat en niet daadwerkelijk 24/7 bereikbaar bent.
✅ Geef je onverwachte verrassingen/cadeautjes mee bij een bestelling? (#213 / 237)
Niets leuker dan een (onverwacht) cadeautje. 123inkt doet al jaren leuke spulletjes erbij. Je verwacht, vooral bij een prijsvechter, niets behalve je product. Het geeft een ontzettende dopamine-injectie als je iets leuks mee krijgt!
Webshop: Mayson is het bewijs dat je geen bergen hoeft te verzetten om iemand een fijn gevoel te geven. Ze leveren een duidelijke instructie mee, een korting en een gratis klein product. Deze onverwachte verrassing was datgene wat werd onthouden en verteld, waardoor deze shop onder andere nu als voorbeeld dient.
11. Innovaties & trends
🔲 Zijn er abonnements- of membershipmodellen aanwezig voor terugkerende dienstverlening? (#223 / 237)
Subscription commerce is in opkomst: klanten nemen een abonnement op regelmatige levering (denk aan maaltijdboxen, scheermesjes, koffie) of lidmaatschappen voor speciale voordelen. Als dit relevant is voor het productassortiment, is het aanbieden van een abonnement een sterke manier om terugkerende omzet te borgen. Controleer of de webshop dergelijke modellen al heeft (zoals “abonneer en bespaar 10%”) en of de voordelen duidelijk gecommuniceerd worden. Zo niet, onderzoek of bepaalde producten zich lenen voor een abonnementsformule.
Webshop: het is altijd de vraag of producten passen bij subscription commerce. Met contactlenzen, scheermesjes en maaltijden is het zeker een vorm van gemak, maar met make-up-producten spelen andere factoren mee (trends, fluctuatie van gebruik). Toch zou een membershipmodel werken. Als je je VIP-klant voelt, bestel je sneller en ben je eerder geneigd van een aanbieding gebruik te maken.
✅ Maakt de webshop gebruik van influencer marketing op social media? (#232 / 237)
Influencer marketing (samenwerken met invloedrijke personen op Instagram, YouTube, TikTok) kan helpen nieuwe doelgroepen aan te spreken. Een strategie met de juiste partners kan het merk enorm versterken, maar vereist wel de juiste match tussen influencer en doelgroep. Controleer of de webshop actief samenwerkt met influencers of affiliate creators, bijvoorbeeld door te kijken naar socialmedia-posts of samenwerkingen die worden genoemd.
Webshop: de doelgroep van deze webshop zijn jonge meiden en vrouwen die trends volgen. Dan ontkom je uiteraard niet aan TikTok, Instagram en influencers. En dat pakt Mayson heel slim aan. Met een following van 13k op Instagram en inzet van meerdere UGC (User Generated Concent)-influencers, hebben ze een goede olievlekwerking en zichtbaarheid weten te creëren.
Hoe scoort deze webshop?
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik vooroordelen had toen ik de webshop doorgestuurd kreeg. Ik had het idee dat het gewoon een (dropship) shopje was dat in China wat eigen producten heeft laten printen, maar daar ben ik van teruggekomen. De shop heeft binnen korte tijd een opvallend merk neergezet, een goede following verzameld en benadert de klant via verschillende kanalen.
Op sommige punten gaat het nog niet goed (24/7 dienstverlening of “we hebben al 100.000 tevreden klanten”, terwijl er 600 beoordelingen zijn), maar ze verzenden snel, netjes en zorgen voor een goede winkelervaring. Ze kennen de doelgroep
Webshop-checklist met 237 tips
Dit was het laatste artikel in de reeks van webshop checklist met 237 tips! Met deze praktische tips probeer ik zichtbaar te maken wat vaak nog in abstracties of theorie blijft hangen. Ik hoop hiermee inzicht gegeven te hebben in hoe ik webshops zie en waar je op kunt letten als je je webshop wil verbeteren.
Download de volledige (en gratis) webshop-checklist hier.
Header-afbeelding gegenereerd met ChatGPT