Je merk versterken? Gebruik archetypen als hulpmiddel [4 stappen]

Je merk versterken? Gebruik archetypen als hulpmiddel [4 stappen]

Hele boeken zijn er over te vinden. Studies aan gewijd. En merken zijn er op gebouwd. We hebben het over de archetypen van Carl Jung. Met al die informatie online zou je kunnen zeggen dat er ook wel ergens een artikel is met praktische handvatten. Een artikel dat je meeneemt in hoe je zo’n traject als bedrijf oppakt. Mocht je een dergelijk artikel vinden: stuur het vooral door. Want wij zijn er weinig tegen gekomen.

Daarom een korte uiteenzetting over hoe wij als merk op weg zijn naar een sterker merk aan de hand van archetypen. We delen de weg daarnaartoe en wat een archetype in de praktijk voor ons betekent. Veel praktische voorbeelden dus, die hopelijk handvatten bieden voor jou als marketeer.

Waarom archetypen?

Een archetype is heel kort gezegd een hulpmiddel. Een manier om als merk te zorgen voor herkenbaarheid en persoonlijkheid. Door een archetype te definiëren, zeg je eigenlijk als merk: Dit ben ik. En dit is mijn persoonlijkheid. Je neemt bij het definiëren van een archetype ook je doelgroep mee. Want wie zijn zij? Vervolgens gebruik je de persoonlijkheid om keuzes te maken en je merkidentiteit te versterken.

Wat betekent dat concreet? Stel je hebt een nieuw product en je wil die lanceren. Je kunt dat vanuit verschillende manieren aanpakken.

  • Je schreeuwt van de daken dat niemand zo’n goed product heeft als jij.
  • Je geeft aan dat de update alleen geschikt is voor een select aantal mensen.
  • Je lanceert het product op een ludieke manier. 

Je kunt op heel veel verschillende manieren communiceren. Een archetype helpt je consistente keuzes te maken en deze keuzes te onderbouwen naar de rest van het bedrijf. Zodat je elke keer dezelfde keuzes maakt. En niet maar wat aan het doen bent.

Wat eraan vooraf ging

In een grijs verleden hebben we kernwaarden gedefinieerd. Iets dat ieder bedrijf doet. Op basis van alleen die waarden was het niet makkelijk keuzes te maken. De waarden waren tegenstrijdig, plus alleen waarden is een vrij summier uitgangspunt.

Daarom hebben we een nieuwe merkidentiteit en strategie ontwikkeld. Het opzetten van deze nieuwe identiteit hebben we niet alleen gedaan. Toen we tijdens het voortraject een poll deden met: ‘Wie vind jij dat Moneybird is qua archetype?’ kregen we letterlijk zeven verschillende antwoorden. Daar konden we dus wel wat hulp bij gebruiken. Daar hebben we een externe partij voor aan de hand genomen.

We hebben samengewerkt met Ingmar de Lange, merkstrateeg. In de doorontwikkeling van de brand assets hebben we samengewerkt met Ilja Klees, Experience Strategist & Designer.

Op zoek naar de juiste fit met archetypes

Dat collega’s geen eenduidig antwoord hebben over wie we als merk zijn, is zorgelijk. Hoe moeten klanten dan aanvoelen of ze bij ons passen? Die fit tussen onze doelgroep en ons merk kan beter!

Het definiëren van een archetype helpt hierbij. In een workshop met verschillende collega’s zijn we aan de slag gegaan. Eerlijk gezegd waren we in eerste instantie wat huiverig voor een archetype, want als deze vastligt, wordt onze creativiteit dan niet te veel ingedamd? Niets bleek minder waar. De interessante discussies en het kader dat langzaam geschetst werd, gaf ons juist veel inspiratie! Ook nu we er een tijd mee werken. Het geeft zoveel meer sturing aan discussies, onze communicatie gaat vele malen effectiever, we hebben een duidelijk verhaal, zijn consistent en we nemen nu sneller besluiten.Merk fit doelgroep

Ons archetype

Na interessante discussies, kwamen we uit bij de Everyman. Onze benadering is door en door down-to-earth en menselijk. We willen het graag goed en gedegen doen en vinden het belangrijk dat ons boekhoudpakket voor iedereen te snappen is. We creëren een zo realistisch mogelijk beeld in alles wat we doen. Of het nu om video’s, foto’s of verhalen gaat, we tonen de momenten die authentiek zijn. Ook laten we onszelf zien zoals we zijn: mensen die net als iedereen hard werken, leren, groeien en fouten maken. Daarom past de Everyman het beste bij ons.

Eerste stappen na het kiezen van je archetype

Stap 1: check je interne en externe middelen

Ga al je interne en externe middelen na. Van Google Meet-achtergrond tot social posts. 

Wij hebben alle middelen gefotografeerd en verzameld en uitgeprint. Deze hebben we opgehangen in een grote ruimte. Vervolgens zijn we alle uitingen langs gegaan om te kijken of het nog passend is. De betrokken teams zijn vervolgens aan de slag gegaan om het materiaal meer passend te maken.

Stap 2: ga met de teams die het meeste in aanraking komen met klanten aan de slag om een verbeterslag door te voeren

Welke afdelingen hebben nu het meeste contact met je klant? Dit zijn de belangrijkste afdelingen voor het doorvoeren van je merkidentiteit. Mensen die in contact komen met sollicitanten, gasten en klanten bijvoorbeeld.

In ons geval is dit onze support-afdeling. We hebben het hele team meegenomen in het Everyman-type. Dat hebben wij gedaan in de vorm van:

  • Een korte uitleg over archetypes en het Everyman-type.
  • Een aantal vragen die aanzetten tot denken.
    • Welk bekend persoon is een echte Everyman voor jou?
    • Welke rol zou de Everyman pakken in een film?
  • Een aantal concrete (goede en minder goede) voorbeelden uit onze eigen Support-inbox.
  • En een brainstorm waarin het team zelf verbeteringen kon bedenken.

Op basis van de verbeteringen van het team hebben we gelijk een aantal dingen aangepast en een checklist gemaakt voor de toekomst. Dit zijn dingen die we gelijk aangepast hebben: 

  • Bij mailtjes richting klanten de aanhef aangepast – van Beste naar Hi.
  • De afsluiting van mailtjes aangepast – van ‘Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben.’ naar > ‘Mocht je meer vragen hebben, je weet ons te vinden.’
  • Kaartjes gemaakt die we na een bijzonder klantcontact naar de klant op kunnen sturen wanneer dat gepast is voor de persoonlijke touch en stapje extra.
  • Foto’s toegevoegd op verschillende plekken om het team achter de informatie te tonen.

Stap 3: maak een tijdspad met dat wat nog aangepast moet worden

Dan zullen er nog een aantal dingen morgen moeten worden aangepakt die wat meer tijd kosten. Zoals taalgebruik, content, fotografie, videografie, de look and feel van de website. Dat zal bij elk bedrijf anders zijn.

In ons geval hebben we een aantal thema’s gedefinieerd waar we gelijk mee aan de slag wilden en hebben direct de juiste collega’s betrokken voor meer draagvlak. 

Fotografie

Onze fotografie heeft een frisse update gekregen. Alle foto’s worden op kantoor gemaakt, met als uitgangspunt dat er altijd meer dan één persoon op staat. Want de Everyman staat niet graag alleen: hij of zij maakt graag deel uit van een groep en zoekt verbinding. Ook onze profielfoto’s zijn geüpdatet. Van zittend en bovenaf gefotografeerd naar op ooghoogte en open houding. De foto’s blijven natuurlijk een tikkeltje geposeerd, dat houd je toch.

Website

De foto’s en teksten zijn op de website aangepast. Van veel product in beeld naar meer mensen en kortere teksten. De website blijft gezien de grootte overigens een punt van aandacht

Verhalen van ondernemers

We hadden al mooie ondernemersverhalen op onze website staan. Deze contentvorm was soms wat lastig onderbouwen. Omdat ze goed bij het Everyman-type passen, is het ook een stuk duidelijker dat deze vorm van content bij ons past. Deze artikelen en video’s tonen de ondernemers zoals ze écht zijn en hoe ze met onze software werken. Geen gescriptte perfectie, maar rauwe, eerlijke momenten.

Product-updates door collega’s

Bij elke product-update staat niet alleen de software centraal, maar ook het team. Software developers en product designers presenteren een update waarin ze kort een toelichting geven. Of ze er altijd zin in hebben? Misschien niet meteen, maar hun enthousiasme over de nieuwe features krijgt iedereen voor de camera. Het hoeft niet perfect en iedereen mag gewoon zichzelf zijn. Onze tip: creëer voor collega’s een veilige, ontspannen sfeer, en hou de teksten eenvoudig en kort.

Behind-the-scenes

Tijdens elke video-opname, fotoshoot, of livesessie maken we nu standaard behind-the-scenes-beelden. We delen niet alleen het eindresultaat, maar ook de weg daarnaartoe. Ook bloopers delen we zo nu en dan.

Niet zomaar een samenwerking

Weer een mailtje in onze inbox voor een samenwerking.” Gelukkig is hier sinds de keuze voor ‘The Everyman’ weinig discussies meer over. We hebben een kleine beslisboom ontworpen waardoor we sneller kunnen bepalen met wie we wel of niet willen samenwerken en kunnen daardoor snel(ler) schakelen. Scheelt ons veel tijd en vooral veel energie 😉.

Collega's inzetten om informatie over te brengen. Afbeelding van mensen aan het werk tijdens opnames

Stap 4: evalueer met elkaar → Next steps

We zijn nu onderweg naar een sterker merk. Alleen een sterk merk is natuurlijk altijd in beweging. Bij Moneybird gebruiken we het archetype bij veel beslissingen. Past een nieuw format? Welke influencers passen bij ons? Hoe onboarden we klanten? Nemen we kennisbankvideo’s op met of zonder presentator? Heel veel kleine keuzes die je door het jaar heen maakt, die allemaal bij elkaar het verschil maken.

En wij zijn er ook nog niet helemaal. Elke keer komen we wel dingen tegen die scherper kunnen of zaken die we al heel lang op een bepaalde manier doen die eigenlijk niet zo passend meer zijn. We houden elkaar scherp, lezen boeken over het onderwerp en evalueren eens per jaar het afgelopen jaar. En zo worden we elk jaar een beetje sterker.

Blog