Boek Blockchain Basisboek

Blockchain Basisboek

Chhay Lin Lim, Arthur Janse
Saxion University of Applied Sciences
2021
2021
Nederlandstalig
€ 24.95
0
0
0
0

In 2015 noemde The Economist Blockchain de ultieme vertrouwensmachine die geacht wordt traditionele banksystemen, kadasters, vastgoedsystemen, openbare-opnamesystemen en zelfs traditionele verkiezingsstemsystemen te vervangen. Blockchain heeft een mogelijkheid om de uitdagingen op het gebied van vertrouwen, transparantie en bureaucratie vorm te geven waarmee verschillende (overheids)instanties worden geconfronteerd en biedt nieuwe samenwerkingsmogelijkheden tussen verschillende profit en non-profit actoren. Blockchain controleert real-time transacties, vereenvoudigt naleving van de regelgeving, belooft efficiënte winsten door middel van het verminderen van tussenpersonen en vermindert het risico op fraude n cybercriminaliteit. Vertrouwen gaat in de toekomst niet meer over kantoren, reputatie en depositogarantiesysteem, maar of een systeem vertrouwd wordt. In China ging ook niet direct iedereen over op WeChat toen zij op de markt kamen. Nu is er geen weg meer terug.

Eén van de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan is het doorgronden van de mogelijkheden en impact van Blockchain en hoe het ons leven kan veranderen. Kennis en onderzoek naar de inzet van Blockchain is van groot maatschappelijk- en wetenschappelijk van belang. De geschiedenis heeft geleerd dat nieuwe technologie tot revolutionaire businessmodellen kan leiden met invloed op financiën, economie en management. Een verwachting is dat Blockchain zich zeer gestaag zal ontwikkelen evenals haar toepassingen binnen vijf jaar en dat dit een heersende stroming is.

Elke technologische revolutie brengt veranderingen met zich mee en komen er nieuwe business-cases en verdwijnen er bedrijven. Dit is niet in één keer een aardverschuiving, maar een geleidelijk proces en brengt bedrijven op een hoger plan van ontwikkelingen. Op governance niveau zal er zeker een awareness aanwezig moeten zijn op tijdige aansturing van de bedrijfsontwikkeling op basis van de maatschappelijke en marktontwikkelingen. Niet iedereen komt zonder schade uit innovatie die op grote schaal komt. Crisissen in de geschiedenis hebben aangetoond dat na een dergelijke fase de organisaties op een hoger plan terechtkomen. Het karakter van het Chinees teken crisis dat ‘Wei Jie‘ heet, heeft ook de betekenis van kans én uitdaging.

Zoals de historie ons geleerd heeft zal een nieuwe technologie voor een breed gedragen administratieve functie leiden tot een revolutionair businessmodel: l’histoire se répète. Het Blockchain Basisboek wil daaraan graag blijvend bijdragen. – Jan Veuger, Lector Blockchain Saxion HogeschoolAlle boeken