Boek Merkcultuur

Merkcultuur

Chris Kersbergen, Job Mensink, Ton Rodenburg
Boom
2015
€ 36,50
0
0
0
0

Het succes van sterke merken is terug te voeren op de mensen die ervoor werken. In de vorige eeuw was de waarde van een bedrijf voor 90 procent te herleiden tot tastbare zaken zoals machines, gebouwen en voorraden. Tegenwoordig is dat nog maar 20 procent.

Het grootste deel van de waarde van organisaties wordt tegenwoordig bepaald door de ‘living assets’: het merk en de medewerkers. Tevreden klanten en goede bedrijfsresultaten zijn vooral het resultaat van de inspanningen, talenten en persoonlijkheid van de medewerkers die zich inzetten voor het waarmaken van de merkbelofte. Veel organisaties worstelen met het succesvol verbinden van de kracht en talenten van hun mensen (mensperspectief) met hun merkambities (merkperspectief). Het laatste is extern georiënteerd en het domein van de directie, marketing en communicatie. Het eerste is intern georiënteerd en wordt primair gezien als het domein van human resources (HR).

Tot nu toe ontbrak het aan een praktisch model dat beide perspectieven met elkaar verenigt. ‘Merkcultuur: stappenplan verbinden van mensen en merken’ biedt (toekomstige) managers en professionals in marketing, communicatie en HR een nieuwe benadering, om samen organisatiemerken een meer uitgesproken karakter te geven. Door merken te verbinden met de ‘persoonlijkheid’ van mensen in de organisatie kan een sterkere merkcultuur tot leven worden gebracht. Mens-gedreven merken worden gedreven door merk-gedreven mensen.

Chris Kersbergen, Job Mensink en Ton Rodenburg werkten jarenlang op het snijvlak van marketing, communicatie en HR, zowel bij grote internationale organisaties als vanuit toonaangevende bureaus. Voor dit boek combineren ze hun ervaring met actuele inzichten van business schools en best practices in een overzichtelijk stappenplan voor het versterken van de merkcultuur van organisaties: het Merkcultuur Model.

Het Merkcultuur Model helpt om de persoonlijkheid van de organisatie te vinden en deze vervolgens tot leven te brengen. Dit kan via het bewuster regisseren van de intern beleefde waarden, rituelen, cultuur en betrokkenheid (interne activatie), en anderzijds via het aantrekken en selecteren van de juiste mensen (externe activatie). Persoonlijkheid verbindt mensen en merken en is de sleutel tot een sterkere merkcultuur.Alle boeken