Generatiekloof in financiële kennis op werkvloer vergroot onzekerheid onder jonge werknemers

Volgens onderzoek van fintechbedrijf Pleo onder 1.000 Nederlandse werknemers, is er een generatiekloof op het gebied van financiële geletterdheid op de werkvloer. Terwijl maar liefst 79% van de jongste generaties (Gen X en Millennials) enige vorm van budgetverantwoordelijkheid heeft, zegt 44% van alle werknemers dat vooral deze jonge collega’s te weinig begeleiding krijgen om deze verantwoordelijk goed te kunnen dragen.
– Onderzoek laat zien dat 43% van de medewerkers oudere collega’s als betere financiële besluitvormers ziet, terwijl 44% van alle werknemers vindt dat jongere collega’s te veel op zichzelf aangewezen zijn voor financiële verantwoordelijkheden.
– Ruim een derde (37%) van de Gen Z-werknemers voelt zich overweldigd door financiële verantwoordelijkheden ten opzichte van 16% van de babyboomers.
– Met name Gen Z (31%) en millennials (20%) zijn bang voor de gevolgen van hun carrière door hun financiële geletterdheid, van alle werknemers faken zij het meest hun kennis (Gen Z 39% en millennials 31%).
Jonge generaties het vaakst onzeker over financiële verantwoordelijkheid
Gen Z blijkt het zwaarst getroffen: 37% voelt zich overweldigd door de financiële aspecten van hun functie en zegt expliciet taken en gesprekken over financiën op werk te vermijden om blunders te voorkomen. Dit aandeel ligt een stuk hoger dan bij millennials (23%), Gen X (15%) en boomers (16%). Daarnaast zijn zij met 21% het meest onzeker over hun financiële verantwoordelijkheden. Het gevoel van druk wordt versterkt door de verwachting van oudere generaties dat zij moeiteloos overweg kunnen met digitale boekhoud- en declaratiesystemen.
Ondanks dat 43% van alle werknemers aangeeft oudere collega’s als betere financiële besluitvormers te zien vanwege hun ervaring en betere financiële geletterdheid, zoekt Gen Z minder snel hulp bij een collega, mentor of iemand anders die ze kan helpen wanneer ze een financiële vraag niet helemaal begrijpen. Slechts 49% van Gen Z besluit in een situatie van onbegrip hulp te vragen, tegenover 61% van de millennials, 60% van Gen X en 54% van de boomers.
Carrièrekansen blijven liggen
Onzekerheid over financiële kennis heeft directe impact op de carrière. 31% van Gen Z en 20% van de millennials denkt dat hun beperkte financiële vaardigheden hun doorgroeikansen belemmeren, waardoor zij dit meer dan andere generaties proberen te verbergen. Van deze jongste generaties werknemers geeft namelijk 39% van de Gen Z-generatie en 31% van de millennials aan hun vaardigheden op financieel gebied bewust beter voor te doen om zo onzekerheid te verbergen en confrontaties te vermijden. Bij Gen X ligt dit op 12% en bij babyboomers op 7%.
Rol van slimme technologie
Dat de jongste generaties hulp nodig hebben bij het verbeteren van hun financiële geletterdheid en het verminderen van hun onzekerheid, is overduidelijk. Het vertrouwen in technologie is onder deze werknemers het grootst van alle generaties. Zo gelooft 60% van de Gen Z en millennial-werknemers dat AI-technologie hen goed kan helpen in het verbeteren van hun kennis en vaardigheden op financieel gebied. Pleo ziet gelukkig in het onderzoek dat deze generaties (49% Gen Z en 58% millennials) zich ook al gesteund voelen door werkgevers door toegang tot makkelijk te gebruiken tools, zoals AI- en slimme financiële technologie.
Raymond Hüner, Head of Central EU Regions bij Pleo: “Het is erg belangrijk dat werkgevers voldoende aandacht besteden aan financiële geletterdheid op de werkvloer. Veel jonge werknemers krijgen de verantwoordelijkheid om budgetten te beheren, maar doen dit vaak zonder de juiste middelen, training of het vertrouwen om dit effectief te doen. Dat is niet alleen een gebrek aan vaardigheden, maar ook een bedrijfsrisico. Het goede nieuws is dat deze generatie openstaat voor ondersteuning, vooral via slimme technologieën zoals AI. Voor werkgevers ligt hier een kans om talent te versterken met intuïtieve tools, wat niet alleen leidt tot meer competentie maar ook een directe impact heeft op bedrijfsgroei.”
Methodologie van het onderzoek
De enquête werd uitgevoerd door Sapio Research onder 1000 werknemers in Nederland, van alle functieniveaus en -rollen, met uitzondering van medewerkers op financiële afdelingen. De interviews zijn in mei 2025 online afgenomen via een online vragenlijst.
Over Pleo
Pleo is een slimme oplossing voor zakelijke uitgaven voor vooruitstrevende teams. Onze intelligente bedrijfskaart biedt duizenden bedrijven in heel Europa autonomie. Met functies zoals abonnementenbeheer, uitgavencategorisatie, factuurbetalingen, e-mailkoppeling en directe terugbetaling, wordt Pleo door meer dan 40.000 bedrijven gebruikt om hun zakelijke uitgaven te transformeren, waardoor financiële teams realtime inzicht krijgen en iedereen zich gewaardeerd voelt op het werk.