mymmo: Lancering nieuwe community app voor appartementsbewoners

mymmo
mymmo: Lancering nieuwe community app voor appartementsbewoners

Je kent het wel: die onzichtbare muur tussen appartementen, het ongemakkelijke zwijgen in de lift, of die eindeloze groepsapps vol klachten over een rondslingerende fiets. In steden waar we almaar dichter op elkaar leven, lijken we elkaar soms verder dan ooit kwijt te zijn. Maar wat als die kapotte liftdeur of dat zwerfvuil in de gang de sleutel is tot een betere buurrelatie? mymmo, een gloednieuwe community-app, wil het samenleven verbeteren door het efficiënt oplossen van dagelijkse, praktische zaken.

We willen allemaal een fijne plek om te wonen, waar problemen snel opgelost worden en waar je je thuis voelt. Toch heerst er in veel appartementsgebouwen een sfeer van anonimiteit en moeizame communicatie. Een lekkende kraan kan dan al snel escaleren tot een discussie, simpelweg omdat de juiste kanalen ontbreken of omdat niemand elkaar kent. Bewoners zijn nu vaak aangewezen op publieke chatgroepen om met elkaar te communiceren, maar deze schieten vaak tekort op het gebied van privacy, structuur en efficiëntie. mymmo doorbreekt die cirkel.

Niet per se beste vrienden
mymmo is een app die de drempel verlaagt voor effectieve communicatie over dagelijkse zaken in appartementsgebouwen. Via de app meld je eenvoudig een defecte lift, vind je die handige klusjesman in het gebouw, of vraag je wie mee die nieuwe wandelroute met de honden gaat verkennen. Door deze praktische connecties te faciliteren, leggen bewoners onbewust de basis voor een respectvolle en positieve omgang met elkaar. Je hoeft niet per se beste vrienden te worden met je buren, maar wat als die alledaagse interacties zorgen voor een aangenamere sfeer in je appartementsgebouw?

mymmo app
Inya Wouters woont in een appartement in Borgerhout en ging al enthousiast aan de slag met de mymmo app. “Ook al wonen we met maar een paar buren in hetzelfde gebouw, het vraagt wel inzet om een goede vertrouwensband te onderhouden. Vooral omdat we een gemeenschappelijke wasplaats delen, is dat cruciaal. Dankzij goede, praktische communicatie bouwen we dat vertrouwen op, wat het samenleven in de gedeelde ruimtes veel vlotter maakt. Je merkt meteen het verschil met appartementen waar huurders vaak wisselen: daar blijft het onderlinge contact achter, en die afstand is voelbaar.”

Professor Walter Weyns, Universiteit Antwerpen
Walter Weyns, professor sociologie aan de Universiteit Antwerpen: “Het zou naïef zijn om te denken dat je met een app alle burenproblemen, laat staan alle samenlevingsproblemen, oplost. Maar een slimme app zoals mymmo kan wel hinderpalen wegnemen en het simpele alledaagse samenleven bevorderen. Ik zie de invoering van mymmo in zoveel appartementsgebouwen als een interessant sociaal experiment. En ik ben heel benieuwd om te zien waar het aanslaat.”
Iedereen kan meedoen
mymmo zit vol handige functies die het leven in een appartementsgebouw een stuk makkelijker en aangenamer moeten maken.

Probleemoplosser in zakformaat: van een verloren brief tot een vraag over afvalregels, mymmo biedt een gestructureerd platform om problemen efficiënt te melden en op te lossen.
Privacy gegarandeerd: in tegenstelling tot openbare platforms toont mymmo alleen de hoogstnodige contactinformatie (naam en brievenbusnummer). Je kiest zelf aan welke communicatie je deelneemt.
Gestructureerd en duidelijk: geen eindeloze en onoverzichtelijke WhatsApp-chats meer. mymmo zorgt voor overzichtelijke, afgeronde gesprekken en praktische informatie-uitwisseling.
Taalbarrière weg: dankzij slimme AI-vertaling worden berichten direct naar je eigen taal vertaald. Zo kan iedereen meedoen en elkaar volledig begrijpen.
Empowerment, van onderuit: mymmo stelt bewoners zelf in staat om zelf het beheer van hun gemeenschappelijke ruimtes en de onderlinge communicatie vorm te geven. Zo word je samen eigenaar van je woonomgeving.

Evelien Rosier speelde elf jaar lang rugby bij het Belgisch Nationaal team. Ze is ambassadrice van mymmo en gebruikt de app om de communicatie in haar appartementsgebouw te verbeteren.

Evelien Rosier, mymmo ambassadrice
“We wonen hier met een dertigtal mensen met allemaal verschillende achtergronden, die vaak ook een andere taal spreken dan het Nederlands. In onze oude WhatsApp-groep is maar één derde van de bewoners vertegenwoordigd. Nu probeer ik echt iedereen te overtuigen om mee te doen. mymmo zorgt ervoor dat iedereen in zijn eigen taal kan deelnemen, en dat we gemakkelijk praktische afspraken kunnen maken. Het helpt om een hechtere community te worden.”
7.000 actieve gebruikers

De focus van mymmo ligt op het efficiënt oplossen van praktische problemen, maar heeft als groter doel om de sociale cohesie in appartementsgebouwen te verbeteren. Door bewoners in staat te stellen op een positieve manier te communiceren over alledaagse zaken, wil mymmo een omgeving creëren waarin wederzijds respect en begrip kunnen groeien.

Dirk Gypen, co-founder van mymmo: “Met mymmo creëren we een gedeeld gevoel van gemeenschap en helpen we bewoners een common ground ​ te ontdekken. Buren hoeven geen beste vrienden hoeven te worden. Maar die kleine, belangrijke momenten van herkenning en verbinding,zoals een simpele begroeting, kunnen we het verschil maken tussen complete anonimiteit en het gevoel ergens bij te horen.”

Dirk Gypen en Nico Plinke, oprichters van mymmo
Nico Plinke, co-founder van mymmo, vult aan: “Het is opmerkelijk hoe bewoners soms schuchter zijn in persoonlijke interactie, maar wel actief klagen in digitale groepsapps. mymmo doorbreekt dit patroon en bouwt aan een toekomst waarin we niet alleen naast elkaar, maar ook meer mét elkaar leven.”

Het team achter mymmo wil tegen december 2025 duizend appartementsgebouwen in Vlaanderen activeren, met 7.000 – gemiddeld zeven per appartementsgebouw – actieve gebruikers.

Nico Plinke: “Hoe meer bewoners meedoen en de app downloaden, hoe beter de doelstelling om buren met elkaar te verbinden, wordt bereikt. Met inspirerende zinnetjes als “Zeg even hallo” of “Bel even digitaal aan” moedigen we mensen op een laagdrempelige manier aan om contact te leggen met hun buren.”

De mymmo-app is volledig gratis te downloaden voor alle bewoners van appartementen en is beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Blog