Inspiratie, Verdieping

Het internet heeft een onverbiddelijk geheugen

0

Mission:Impossible is een Amerikaanse televisieserie die werd uitgezonden eind zestiger jaren. Onder de naam van Impossible Mission Force werken geheime agenten aan nog geheimere opdrachten om bijvoorbeeld dictatoriale regimes omver te werpen. Of het had iets te maken met het ijzeren gordijn.

De meeste afleveringen begonnen met een boodschap uit een verborgen cassette recorder. “Good Morning Mr. Briggs”, en aan het eind van de korte opdracht werd steevast aangekondigd dat de tape zichzelf zou vernietigen over vijf seconden. Rookpluim. Weg boodschap. Vergankelijke inhoud.

Scholier en product manager bij Yahoo

Hij was net een paar weken 18 jaar, Nick d’Aloisio. Tijdens Le Web 2013 vorige week in Parijs werd hij op het toneel een half uur geïnterviewd door Loic Le Meur, de man die Le Web in tien jaar tot een van de meest invloedrijke conferenties in Europa maakte. Het was misschien wel het meest inspirerende half uur van die drie dagen.

Nick is de ontwikkelaar van Summly, een app die op een slimme manier samenvattingen maakt van lange artikelen op het internet. Eind maart dit jaar werd Summly gekocht door Yahoo, naar verluidt voor een bedrag van rond de dertig miljoen dollar. Toen was Nick dus nog 17. Nu werkt hij als product manager bij Yahoo en maakt tegelijkertijd zijn middelbare school af, in Londen.

Snapchat

En niet het feit dat hier een miljonair van net 18 op de bank zat maakte zo’n indruk, nee het was de pure gedrevenheid. Het gesprek ging via Yahoo en social media over Snapchat, waarvan ook Nick een enthousiast gebruiker was. Snapchat werd ontwikkeld door twee Stanford -studenten en is beschikbaar op smartphones. Je kunt er foto’s mee naar elkaar sturen en het bijzondere is dat deze foto’s na een aantal seconden verdwijnen, van het hele internet.

Accepteer cookies

Vergankelijkheid en selectiviteit van het geheugen

Wall Street Journal meldde in november dat Snapchat een bod van 3 miljard dollar van Facebook zou hebben afgeslagen. Google zou inmiddels 4 miljard hebben geboden. Het is veel geld voor een appje waarmee je foto’s naar elkaar kunt sturen. Maar het gaat niet om het geld, het gaat, net zoals bij Mission:Impossible om het idee van de vergankelijke inhoud. “Snapchat past een principe toe dat volledig past bij de vergankelijkheid en selectiviteit van het menselijk geheugen”, zei Nick. “In een uur vergeet je de helft van je herinneringen, van een dag onthoud je slechts 5%, alles bewaren of vastleggen past gewoon niet bij het menselijk gedrag.” Snapchat is een ideale app om letterlijk off-the-record beelden met elkaar te delen.

Stel je voor dat je alles perfect onthoudt

Het internet heeft een onverbiddelijk geheugen en de vergetende mens heeft zichtbaar moeite om hiermee om te gaan. Stel je voor dat je alles onthoudt, perfect. Woord voor woord, beeld voor beeld. Nooit meer misverstanden, nooit meer goedmaken, nooit meer woorden anders uitleggen. De wetenschap dat alles terugvindbaar is maakt het geheugen lui als een bankier zonder uitzicht op bonus. Uiteindelijk maakt luiheid moe, en dat verklaart misschien, hopelijk, het succes van Snapchat. Daar ging het gesprek even over. Geen mooier beeld dan de verbeelding.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia.