Verdieping

Webshops: zo ben je namaak de baas in 4 stappen

0

Vervalsing is een groeiend probleem. Dit telt niet alleen voor luxemerken, maar het heeft invloed op alle branches. Van mode tot elektronica, van speelgoed tot huisinrichting. Dit heeft enorme impact op het vertrouwen van de consument in merken. Maar hoe kan een webshop zichzelf en de consument hiertegen in bescherming nemen? Ik heb vier stappen opgesteld om merken en webshops op weg te helpen in de strijd tegen namaak.

In een tijd waarin er steeds meer aantrekkelijke aanbiedingen op internet te vinden zijn, is het de vraag hoe consumenten er zeker van kunnen zijn dat ze ontvangen wat zij denken te hebben besteld en geen namaakproducten krijgen aangesmeerd. Internet-fraudeurs zijn het meest actief als er sprake is van pieken in de online winkelactiviteit. Het onderscheiden van imitatieproducten van originele producten wordt steeds lastiger. De tijd dat consumenten met opzet namaakproducten aanschaften, omdat deze goedkoper waren, is voorbij. 24 procent van de consumenten gaf vorig jaar aan door vervalsers te zijn opgelicht.

Een succesvolle merkbeschermingsstrategie

Het begint bij het opstellen van een merkbeschermingsstrategie bestaande uit meerdere acties. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het neerhalen van onwettige websites, het aanscherpen van afspraken met resellers, agenten en franchisenemers, en het monitoren van social media om in kaart te brengen waar online over jouw merk gepraat wordt.

De tijd dat consumenten met opzet namaakproducten aanschaften, omdat deze goedkoper waren, is voorbij. 24 procent van de consumenten gaf vorig jaar aan door vervalsers te zijn opgelicht.

Stap 1. Verkrijgen van inzicht

Allereerst moet het probleem in kaart gebracht worden. Vervalsers opereren over een breed scala aan online kanalen, zoals marktplaatsen, e-commercewebsites en fora. Dit moet allemaal worden gemonitord en geanalyseerd. Vervalsers zijn afhankelijk van technologie om sales-volume te verkrijgen. Door te monitoren krijg je inzichtelijk hoe groot de uitdaging is waar je tegenover staat. Monitoren kan tegenwoordig met verschillende gratis online tools.

Stap 2. Proactief actie ondernemen

Vervalsers hebben vanzelfsprekend meer succes als zij zonder uitdaging of hinder te werk kunnen gaan. Ze kiezen passieve targets, bedrijven die niet in de aanval gaan. Als een merk of webshop zichtbaar terugvecht, verplaatst de internet-fraudeur zijn energie naar een passiever doelwit. Als de uitdaging in kaart is gebracht, is een agressieve aanpak dus de volgende stap. Identificeer de grootste overtreders en pak deze als eerst aan. Dit kan door de inzet van online tools, een specialistische partij of bijvoorbeeld met behulp van Google. Wat komt er naar boven als je de merknaam intypt? En wat gebeurt er bij een subtiele spelfout?

Stap 3. Snel en groot handelen

In de strijd tegen namaak zijn grote campagnes het meest effectief gebleken. Internationale handel biedt veel voordelen aan online vervalsers. Als merk is het bijvoorbeeld belangrijk ervoor te zorgen dat je merk internationaal geregistreerd staat, met name in China. Daar hebben ze een ‘first-to-file-beleid’. Dit houdt in dat degene die als eerst een registratie aanvraagt, deze ook krijgt. Ook als het niet de merkeigenaar is. Het is een aanrader om met een partij in zee te gaan die in verschillende talen kan monitoren, detecteren en handhaven.

Stap 4. De consument informeren

De consument speelt een belangrijke rol in het aanvechten van namaak. Als merk of webshop moet je de consument informeren over de risico’s van het kopen bij onbevoegde webshops. Je kunt hen inschakelen om melding te doen als ze verdachte verkopers of namaak spotten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een formulier in de webshop plaatsen.

Ga meteen aan de slag!

Er zijn een aantal dingen waar je als bedrijf direct mee aan de slag kunt om je website een ‘betrouwbaarheidsboost’ te geven:

De website zelf

Aanbieders van namaakproducten zijn niet altijd even zorgvuldig met invulling geven aan pagina’s als ‘over ons’ en ‘FAQ’. Denk hierbij aan lege pagina’s of pagina’s met teksten die veel (ver)taalfouten bevatten. Zorg ervoor dat deze pagina’s op jouw website up to date zijn. Op deze manier zet je jezelf als betrouwbaar bedrijf op de kaart.

Privacy- en retourbeleid

Een betrouwbare website geeft duidelijk aan welke beleidsregels worden gehanteerd met betrekking tot de privacy en het retourproces. Aanbieders van namaakproducten investeren doorgaans geen tijd in het opstellen van een helder en gedegen privacybeleid. Zorg dat dit duidelijk terug te vinden is op je website, zodat de consument weet waar hij aan toe is.

Het webadres

Het namaken van websites van merken wordt steeds populairder onder fraudeurs. Dit fenomeen wordt ‘cybersquatting’ (cyberkraken) genoemd. Als het internetadres begint met https://, kun je aan de ‘s’ aflezen dat het om een veilige website gaat. Als webshop kun je ook een speciale pagina inrichten op je website waarop de consumenten kunnen controleren of ze met een erkende dealer te maken hebben. Dit is ook een mogelijkheid om de consument zekerheid te bieden.

Cybercriminelen worden steeds brutaler

Het probleem rondom namaak moet worden aangepakt. Zeker gezien cybercriminelen steeds brutaler worden in hun technieken. Namaak heeft een negatieve invloed op een bedrijf of merk als geheel, de reputatie in de markt en de loyaliteit van de klant. Ga jij ook voor een namaak-loos 2017?

Afbeeldingen met dank aan 123RF.