Zo voorkom je dat je contentstrategie een papieren tijger wordt

Zo voorkom je dat je contentstrategie een papieren tijger wordt

Stel: je hebt samen met je collega’s of een bureau een contentstrategie voor jouw organisatie uitgewerkt. Je bent hoopvol: ein-de-lijk focus en structuur in die grote brei aan content. Hoe zonde is het dan als deze strategie als een stuk papier in een la belandt, of als een PDF een plek krijgt in je digitale archief? Wees gerust: je bent niet alleen. Hoe voorkom je dat het bij goede intenties blijft? Hoe zorg je ervoor dat je contentstrategie écht voor je gaat werken?

Het is het allergrootste struikelblok binnen contentteams, of dit nu in het mkb is, bij een multinational of een publieke organisatie. Hoewel de manier van werken op onderdelen verschilt, zijn de uitdagingen vaak hetzelfde: content is vooral aanbod gestuurd, veelal ad-hoc, en op gevoel. Waarbij niet direct duidelijk is wat de content bijdraagt aan de organisatie- of marketingdoelstellingen. Herken jij dit?

Van ad-hoc naar structuur: contentstrategie

Elke professional wil dat anders aanpakken. Dat leidt meestal tot een redelijk goed doordachte contentstrategie, waarmee je focus en structuur aanbrengt in je dagelijkse itemkeuzes.  Het vaststellen van een werkbare strategie is meestal het probleem niet. Dat zit meestal in een andere kwestie: hoe maak je de strategie tot een vast onderdeel van je manier van werken, in de praktijk van alledag.van ad hoc naar structuur

Drie noodzakelijke elementen

Vergelijk het eens met een verbouwing thuis. Je stoort je al een tijdje aan het feit dat het een rommeltje is. De woonkamer is onlogisch ingedeeld. Je wordt er onrustig van. Kortom: er is overzicht en structuur nodig, een nieuwe indeling. Je gaat je eerst oriënteren: je kijkt naar woonprogramma’s op televisie en graast Pinterest af, op zoek naar mooie voorbeelden, inspiratie en ideeën. Op basis daarvan maak je een ontwerp van je nieuwe woonkamer.

Om de verbouwing ook echt te gaan uitvoeren, heb je drie zaken nodig: steun van je huisgeno(o)t(en), vakmensen die de klus uitvoeren én de juiste gereedschappen. Zonder deze drie elementen kom je niet verder dan een mooie werktekening.

Bij het aanbrengen van focus en structuur in jouw content is het eigenlijk niet anders:

  • Jij als contentspecialist of contentmarketeer wilt anders, meer gestructureerd werken, maar als je team en de organisatie hier niet achter staan, ga je dit niet voor elkaar krijgen. Je hebt medestanders nodig die met jou de schouders eronder zetten.
  • Wie gaat precies wat doen? Wie komt met creatieve ideeën en wie bewaakt of deze ideeën passen bij de organisatie en de contentstrategie? Het is noodzakelijk dat jij en je team over de juiste expertise beschikt én dat voor iedereen duidelijk is wie wat doet.
  • Als je blijft werken in verschillende tools zoals Excel, Trello en Outlook kan je nooit het juiste focus en het overzicht bewaren over al je kanalen en content-items. Daarvoor heb je één centrale plek nodig – een contentkalender – die jou en je team iedere dag op het juiste spoor houdt.

Tellr als jouw multitool

Gebruik van de juiste gereedschappen maakt het leven een stuk eenvoudiger. Juist als je met diverse mensen aan meerdere content-items werkt, op meerdere kanalen, met diverse doelgroepen en uitgesmeerd over de tijd. Daarom is Tellr ontwikkeld: een online contentkalender die werkt als een multitool. Het geeft je iedere dag weer het overzicht waar je naar op zoek was.

Dat geldt niet alleen voor jou en je team. Je kunt iedereen laten meekijken, ook de staf en andere collega’s. Daarmee versterkt Tellr ook het draagvlak voor je aanpak binnen de organisatie. De nog zo vaak gehoorde vraag: ‘wat doen jullie daar toch eigenlijk de hele dag?’ is dan eindelijk verleden tijd.

multitool, tellrBen je benieuwd wat Tellr voor jouw organisatie kan betekenen? Als lezer van dit artikel kun je Tellr nu 90 dagen gratis uitproberen!

Draagvlak & doorvertaling

We benoemden het al even; zonder draagvlak gaat een meer gestructureerde manier van werken aan content niet van de grond komen. Je kunt een contentstrategie op papier zetten en rondmailen of in sessies met elkaar bespreken, maar de kans dat je jouw collega’s op deze manier echt mee krijgt, is niet al te groot. Beter is het, om je aanpak op een centrale plek vast te leggen en concreet te maken in een tactische en operationele vertaling. Dan maak je voor iedereen zichtbaar hoe de strategische keuzes worden vertaald naar de dagelijkse praktijk. Welke contentpijlers gaan we gebruiken? Voor welke publieksgroepen? Welke contentvormen en -formats zetten we in en via welke platforms distribueren we de content?

Deze tactische doorvertaling van je strategie in Tellr maakt het werken aan draagvlak een stuk eenvoudiger. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf en heb je dit ook niet van de een op de andere dag gerealiseerd. Het is een proces dat gerust enkele maanden tot misschien wel een jaar kan duren, maar dat is niet erg. Belangrijk is dat jij en je team de verandering hebben ingezet: van ad-hoc naar strategisch content maken, op een efficiënte manier, met zo weinig mogelijk vergaderen en mailen en met zichtbare en meetbare resultaten. Daarmee kan je weer analyseren in hoeverre de aanpak bijdraagt aan de doelen van de organisatie.

Dat laatste is natuurlijk essentieel in elke organisatie: kunnen laten zien aan zowel je team als de anderen, dat je aanpak tot de gewenste en tevoren afgesproken resultaten leidt – en dat je steeds een stapje dichterbij het bereiken van je doelstellingen komt.  Daarmee wordt natuurlijk ook snel duidelijk dat in de oude aanpak dat procesmatige juist vaak ontbrak.

We merken dat mensen dit vaak pas echt beseffen als ze met de harde cijfers worden geconfronteerd, en de analyse en concrete adviezen die in Tellr dagelijks voor iedereen te zien zijn.

Rollen & taken

Wie heeft precies welke rol in dit proces? Nu we een tactische doorvertaling van je contentstrategie hebben, kunnen tot slot de concrete operationele keuzes en afspraken worden gemaakt:

  • Wie gaat de contentstrategie bewaken?
  • Wie actualiseert de strategie indien nodig?
  • Wie bedenkt de content?
  • Wie maakt de content?
  • Hoe betrekken we de freelancer die bijvoorbeeld videocontent maakt?
  • Welke rol speelt je manager of leidinggevende in het hele proces?

Binnen Tellr wijs je deze rollen eenvoudig toe. Zo heb je bijvoorbeeld één of meerdere collega’s die de contentstrategie inrichten en aanpassen als dat nodig is, bijvoorbeeld als de doelstellingen en targets van je organisatie wijzigen. Daarnaast is er een grotere groep contentmakers die dagelijks content bedenkt en ontwikkelt, vaak in onderlinge samenwerking. Ook freelancers krijgen toegang tot Tellr, net als de manager die wellicht als ‘gast’ af en toe wil meekijken in wat er op de planning staat en wat er naar buiten gaat. Zo werk je binnen de digitale omgeving samen aan content die past binnen de kaders van je contentstrategie. In de nieuwe versie van Tellr is ook het taakbeheer versterkt: concrete taken kunnen eenvoudig worden toegewezen of afgevinkt.tellr

Overzicht & richting

Het hart van Tellr wordt gevormd door de contentkalender, waarin je altijd inzicht hebt in de planning van nieuwe content. Je ziet waar er nog ruimte is en hoe de content-items over de inhoudelijke contentpijlers zijn verdeeld. Daarnaast zie je in een oogopslag of je de contentpijlers, publieksgroepen, de mogelijke perspectieven en de beschikbare platforms in de juiste verhouding aan bod laat komen. Zodat niets of niemand over het hoofd wordt gezien en jouw content daadwerkelijk bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie en van je eigen team.

dashboard tellrDit dashboard – en je kalender – zijn de basis van je teamoverleg. Wekelijks kijk je vooruit naar wat er op de planning staat, per kwartaal kijk je terug naar de soorten content die je hebt gemaakt. Terugblik en vooruitblik komen samen in deze tool, zodat analyse, feedback en ‘lessons learned’ vanzelf op tafel komen. En waarmee je op tijd naar de toekomst kunt kijken: welke mijlpalen of events komen er aan, welke speciale projecten staan op stapel, kortom: alle dingen waar je samen met je collega’s nu al over kunt gaan nadenken.

5 content-ergernissen die vanaf nu tot het verleden behoren

Hopelijk kun je met onze tips van jouw contentstrategie een groot succes maken, waarbij alle stakeholders binnen de organisatie de gekozen richting steunen en eraan bijdragen. We garanderen je dat met de toepassing van Tellr je voortaan verlost zult zijn van deze vijf veelgehoorde content-ergernissen:

  1. ‘We zijn met onze content alleen maar aan het zenden.’ Die ongetemde zendingsdrang: we zijn er als contentmakers wel een beetje klaar mee. We willen als organisatie veel vertellen, maar sluit dit wel aan op de vragen en behoeften van ons publiek? Zeker niet altijd. Vanaf nu maken we gericht content waarin het perspectief ‘van buiten naar binnen’ centraal staat. De behoeften van de doelgroep staan voorop.
  2. ‘Het is met content: u vraagt, wij draaien.’ We kennen het allemaal: die super-enthousiaste collega die aan je bureau staat en je vraagt – of opdringt – om ‘die leuke foto’ even op Facebook te plaatsen. Vanaf nu draai je dat om: de contentmaker gaat gericht met onderwerpen aan de slag, met Tellr als kompas.
  3. ‘We zijn met onze content vooral bestuurders en directieleden aan het profileren.’ Persoonlijke profilering hoort wat ons betreft vooral thuis op de sociale kanalen van de persoon zelf. Voor een organisatie – of dit nu een bedrijf of publieke instelling is – moet content vooral de relatie met het publiek versterken.
  4. ‘Ik heb geen idee wat mijn content bijdraagt aan het grotere geheel.’ De ene week drie content-items over duurzaamheid, de volgende week over het nieuwe product: er is nu soms geen touw aan vast te knopen. Het gevolg van de ‘ad hoc’-ziekte. Door content te maken vanuit inhoudelijke pijlers, in de juiste balans, weten we zeker dat al onze belangrijke thema’s over een iets langere periode voldoende aan bod komen.
  5. ‘Iedereen doet waarvan hij of zij denkt dat het goed is.’ De ene collega verzendt de wekelijkse nieuwsbrief, drie andere collega’s publiceren alles wat voorbij komt op social media. Maar waar is de coördinatie? Door samen te werken in één digitale omgeving weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Tenslotte: nee, het is allemaal zeker niet zo makkelijk. Er is lef, doorzettingsvermogen, geduld, expertise en de juiste tools nodig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. Zodat iedereen weet wat er moet gebeuren, waarom dat ertoe doet, en wie eraan bijdraagt. Pas dan kan je contentstrategie een succes worden. Een goede digitale infrastructuur is daarvoor essentieel, en daarvoor is Tellr een onmisbaar platform.

Ben jij als contentmarketeer, strateeg of maker wel eens helemaal vastgelopen in je pogingen om een strategie te laten slagen? ‘Join the club!” Hopelijk heb je na lezing van dit artikel weer nieuwe kennis en inspiratie opgedaan om er weer helemaal voor te gaan.

Ben je benieuwd wat Tellr voor jouw organisatie kan betekenen? Boek nu een gratis en vrijblijvende demo!

Blog