Instagram-content nu beter vindbaar in zoekmachines: zo start je met optimaliseren

Instagram-content nu beter vindbaar in zoekmachines: zo start je met optimaliseren

Je hebt het vast gehoord: content van bedrijfsacounts op Instagram wordt sinds kort getoond in zoekmachines. Een goede aanleiding om jouw Instagram-profiel en -content te optimaliseren, om ook maximaal vindbaar te zijn via de zoekfunctie van Instagram zelf. Ik deel tips met je.

Met ruim 2 miljard maandelijkse gebruikers (ongeveer 37% van alle internetgebruikers) is Instagram uitgegroeid tot een platform waar mensen actief zoeken naar merken, producten en interesses. Maar liefst 61% van de socialmediagebruikers gebruikt Instagram om inspiratie op te doen voor hun volgende aankoop. Door je content te optimaliseren voor relevante trefwoorden, vergroot je de kans dat jouw account of posts verschijnen als iemand iets zoekt in de app.

Dit is belangrijk omdat je zo je organisch bereik en zichtbaarheid vergroot. Je trekt gebruikers aan die actief op zoek zijn naar wat jij biedt, wat leidt tot waardevollere volgers en potentiële klanten.

Uit een experiment bleek bijvoorbeeld dat Instagram-posts met geoptimaliseerde captions gemiddeld 30% meer bereik en hogere engagement behaalden vergeleken met posts die focusten op hashtags.

Instagram investeert daarnaast steeds meer in de zoekfunctie. Sinds kort is zelfs bekend dat Instagram openbare posts van professionele accounts laat indexeren in externe zoekmachines.

Belangrijke factoren voor vindbaarheid op Instagram

Verschillende factoren bepalen of en waar jouw content verschijnt in de Instagram-zoekresultaten:

Relevantie

Instagram probeert de tekst van de zoekopdracht te matchen met relevante keywords in accounts, captions, hashtags en plaatsen. Komen de trefwoorden van iemands zoekopdracht terug in jouw gebruikersnaam, bio, caption of hashtags? Dan is de kans groter dat jouw content boven komt drijven. Hoe specifieker en gerichter je keywords, des te beter Instagram jouw posts bij de juiste doelgroep kan tonen.

Gebruikersactiviteit

Zoekresultaten zijn gepersonaliseerd. Instagram rangschikt resultaten op basis van iemands eerdere gedrag in de app, zoals posts die iemand heeft bekeken of accounts waarmee die persoon interactie heeft gehad. Iemand ziet dus eerder accounts/posts waarmee hij al een connectie heeft (gehad).

Populariteit

Populaire accounts en posts krijgen voorrang, vooral als er veel relevante resultaten zijn. Posts met meer kliks, likes, shares of volgers ranken hoger in de zoekresultaten. Instagram kijkt naar engagement-metrics zoals vind-ik-leuks, reacties en gedeelde berichten, én naar het aantal volgers en de algemene interactie met jouw account. Content die snel veel engagement krijgt na publicatie wordt door het algoritme als waardevoller gezien en vaker vertoond.

Deze factoren betekenen dat je zowel inhoudelijk (met relevante keywords in je content) als strategisch (door een betrokken audience op te bouwen) moet optimaliseren voor maximale vindbaarheid. Blijf dus waardevolle content delen die aansluit bij de behoeften van je doelgroep, én moedig interactie aan om het algoritme gunstig te stemmen.

Optimaliseer je profiel met naam, gebruikersnaam en bio

Een sterke basis begint bij je profiel:

Gebruikersnaam

Gebruik bij voorkeur je merknaam en houd het simpel en herkenbaar. Als je merknaam generiek is, voeg dan eventueel een relevant keyword toe. Een korte, duidelijke @gebruikersnaam met een kernwoord maakt je beter vindbaar. Je gebruikersnaam moet uniek zijn, dus als jouw bedrijfsnaam al in gebruik is, kun je er iets korts aan toevoegen voor een unieke handle. Vermijd ingewikkelde tekens of punten die het lastig maken om je te vinden.

Naamveld

Dit vetgedrukte veld in je profiel is doorzoekbaar. Verwerk hier een trefwoord dat jouw bedrijfstype of niche omschrijft naast je bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld “Online Jungle | Marketingbureau” in plaats van alleen de bedrijfsnaam. Zowel je gebruikersnaam als je profielnaam tellen mee in zoekopdrachten, dus het kan lonend zijn om een relevant zoekwoord hierin op te nemen.

Bio

Gebruik de 150 tekens van je bio om helder te beschrijven wat je doet, met 1–3 belangrijke zoekwoorden erin. Denk na over termen die je doelgroep typeren of waar ze op zouden zoeken. Zorg dat je bio niet alleen zoekwoorden bevat, maar ook je bedrijfsidentiteit en waardepropositie overbrengt (zodat bezoekers meteen snappen wat je biedt).

Vul daarnaast álle profielvelden in – categorie, locatie, website – zodat je profiel compleet is. Het opnemen van deze informatie (zoals een categorie-label en je locatie) geeft Instagram meer context, waardoor het jou beter kan koppelen aan de juiste doelgroep. Een volledige, keywordrijke profielpagina helpt Instagram om jouw account te categoriseren en voor te stellen aan de mensen die zoeken naar wat jij biedt.

Instagram bron: Natee Meepian / Shutterstock.com

bron: Natee Meepian / Shutterstock.com

Hanteer een consistente contentstrategie

Zorg voor een helder thema of niche voor je account en wijk daar niet te veel van af. Hoe duidelijker jouw focus, hoe beter Instagram begrijpt waar je account over gaat en voor welke zoekopdrachten je relevant bent. Door consistent content te plaatsen rond een aantal kernonderwerpen (ook wel contentpijlers), leert het algoritme wat jouw expertise is en zal het jouw profiel vaker tonen aan gebruikers die daarin geïnteresseerd zijn.

Post daarnaast regelmatig (bijvoorbeeld een paar keer per week) zodat je actief blijft voor zowel het algoritme als je volgers.

Consistent posten op momenten dat je doelgroep online is, kan helpen om sneller engagement te krijgen en daarmee je zichtbaarheid te vergroten. Instagram beloont actuele, nieuwe content. Posts die aansluiten bij trends of recente interesses van gebruikers krijgen vaker voorrang.

Door frequent waardevolle content binnen een duidelijke niche te delen die aansluit bij de behoeften van je doelgroep, creëer je een samenhangende aanwezigheid. Dit wordt beloond met betere vindbaarheid en een gestaag groeiend organisch bereik.

Schrijf zoekwoordrijke bijschriften

Je captions (bijschriften) bieden een uitgelezen kans om zoekwoorden te laten terugkomen. Verwerk de termen waarvan je denkt dat je doelgroep erop zoekt, maar integreer ze vloeiend in je tekst. Vermijd een kille opsomming van keywords, één tot drie relevante zoekwoorden in normale zinnen is ruim voldoende. Het belangrijkste zoekwoord plaats je idealiter in de eerste zin van je bijschrift, want die weegt het zwaarst mee in zowel Instagrams zoekfunctie als externe zoekmachines.

Houd de schrijfstijl natuurlijk en aantrekkelijk voor de lezer. Een goed geoptimaliseerd bijschrift vertelt de lezer én het algoritme duidelijk waar de post over gaat, zonder spammy over te komen. Met andere woorden: focus op kwaliteit en relevantie voor je publiek, niet alleen op het zoveel mogelijk proppen van zoektermen.

Bied waardevolle informatie of een interessant verhaal bij je post, zodat de keywords in context staan en je volgers aangezet worden tot interactie.

Gebruik hashtags strategisch

Hashtags fungeren binnen Instagram ook als zoekwoorden. Gebruik ze dus slim:

  • Relevantie: gebruik alleen tags die écht bij je post passen. Niche-hashtags (#latteartvoorbeelden) leveren vaak meer relevante views op dan zeer algemene hashtags (#koffie) waar je content verdrinkt in de massa.
  • Aantal: 3–5 hashtags zijn vaak genoeg; meer voegt zelden iets toe. Sterker nog, Instagrams CEO Adam Mosseri gaf zelf aan dat je doorgaans maar 3 tot 5 hashtags nodig hebt in plaats van elke post vol te proppen met 30 stuks. Kwaliteit boven kwantiteit: kies een handvol trefzekere hashtags in plaats van een waslijst.
  • Plaatsing: zet hashtags in je bijschrift; hashtags in comments tellen níet mee voor vindbaarheid. Als je slechts één of twee hashtags gebruikt, kun je ze desnoods organisch in je lopende tekst opnemen. Bij meerdere hashtags kun je ze onderaan je caption plaatsen, na je hoofdtekst. Probeer ze niet te ‘verstoppen’ of pas in een reactie toe te voegen, want dan worden ze door Instagram niet geïndexeerd voor de zoekfunctie.

Onderzoek ook welke hashtags in jouw branche goed werken. Kijk naar vergelijkbare accounts: welke tags gebruiken zij bij posts die veel engagement krijgen?

Pas je strategie aan op basis van inzichten uit Instagram Insights (daar kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bereik je van hashtags hebt gekregen). Met een doordachte hashtag-strategie vergroot je de kans dat nieuwe mensen je content ontdekken, via zowel de zoekbalk als de hashtag-pagina’s van die tags.

Voeg alt-tekst toe en ondertitel je video’s

Alt-tekst en ondertitels maken je content beter begrijpelijk voor zowel gebruikers als algoritmes. Zet bij elke nieuwe foto een korte alt-tekst (beschrijving) voor de inhoud. Bijvoorbeeld: “Barista giet een latte art hartje in een cappuccino.” Dit helpt Instagram en Google begrijpen wat er op de afbeelding staat, wat je vindbaarheid verhoogt.

Instagram genereert zelf ook wel automatische alt-teksten via objectherkenning, maar die zijn lang niet zo specifiek. Door zelf alt-teksten te schrijven kun je belangrijke zoekwoorden omtrent de afbeelding toevoegen, terwijl je tegelijk de toegankelijkheid voor visueel beperkte volgers verbetert.

Zorg ook voor ondertiteling bij video’s of Reels, zodat de gesproken inhoud als tekst wordt vastgelegd. Veel gebruikers kijken immers zonder geluid, en Instagrams algoritme analyseert elke video om te bepalen waar de content over gaat.

Stimuleer interactie en betrokkenheid

Een actieve, betrokken community is goud waard voor Instagram. Posts die veel en snel engagement krijgen (likes, reacties, shares) worden door Instagram als waardevol beschouwd en daardoor vaker getoond in zoekresultaten en op de Verkennen-pagina. Stimuleer daarom actief de interactie met je volgers:

  • Lok reacties uit: stel een vraag in je caption om reacties te triggeren. Dit betrekt je publiek bij het gesprek. Reageer vervolgens zelf ook op de binnenkomende comments – zo laat je zien dat je de interactie waardeert en houd je het gesprek gaande (wat weer extra reacties kan opleveren).
  • Maak deelbare content: creëer posts die mensen zó waardevol of leuk vinden dat ze deze willen delen met vrienden of collega’s, of waarin ze iemand taggen. Gedeelde posts en mentions vergroten je bereik enorm doordat je content buiten je eigen volgerkring wordt verspreid.

Vergeet niet: hoe meer positieve signalen (interactie) jouw content krijgt, hoe hoger de ‘vertrouwensscore’ bij Instagram.

Instagram SEO en Google: breder bereik via zoekmachines

Instagram beperkt zich niet langer tot de app zelf; Instagram-posts van bedrijfs- en creator-accounts verschijnen sinds 2025 ook in Google-zoekresultaten. Instagram heeft aangekondigd dat vanaf juli 2025 publieke content van professionele accounts automatisch door Google en andere zoekmachines geïndexeerd wordt.

Dit betekent dat foto’s, video’s, carrousels en Reels van business- en makersaccounts buiten Instagram vindbaar zijn. Met deze ontwikkeling wordt Instagram effectief een extra zoekmachine voor jouw content.

Extra tip: controleer in je account-instellingen of de optie voor zoekmachine-indexering aanstaat. Voor professionele accounts is dit standaard het geval, maar je kunt het indien gewenst uitzetten.

Deze instelling vind je onder Privacy, met een schakelaar voor ‘Sta openbare foto’s en video’s toe in zoekmachine-resultaten’. Staat deze aan, dan fungeert Instagram niet langer als een gesloten platform. Jouw posts kunnen via Google een heel nieuw publiek bereiken, wat je organische bereik verder vergroot.

Welke Instagram SEO-tip ga jij als eerste toepassen voor jouw account?

Bron header-afbeelding: Luiza Kamalova / Shutterstock.com

Blog