Waar komen goede ideeën vandaan?

Je kent het wel: het ‘eureka!’ moment. Ineens heb je een briljante ingeving. Het idee lijkt uit het niets te ontstaan. In werkelijkheid heb je het idee vaak al lange tijd in je onderbewuste, en is het een samenvoegsel van verschillende elementen die al bekend zijn. Hoe werkt dat precies? Steven Johnson geeft een heldere uitleg.

Multidisciplinaire broedplaats

Steven claimt dat het ontstaan van de koffiehuizen in de zeventiende eeuw een enorme boost heeft gegeven aan innovatie. Het was een plek waar mensen met verschillende achtergronden en disciplines samenkwamen en waar nieuwe ideeën konden ontstaan omdat verschillende delen van ideeën elkaar konden ontmoeten: een soort multidisciplinaire broedplaats. Een idee staat namelijk niet op zichzelf, een idee is een nieuwe configuratie van elementen: 1 + 1 = 3.

Hij vat zijn verhaal op een leuke manier samen:

Accepteer cookies

Van gesloten naar open innovatie

Ondanks het feit dat de meeste mensen wel weten dat je samen betere ideeën kunt creëren, is het bedrijfsleven er toch met name op gericht om hun ideeën af te schermen van de buitenwereld. R&D labs worden beschermt als bunkers en er kan geen gesprek plaatsvinden zonder eerst een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Alles is er nog steeds op gericht om in een zo vroeg mogelijk stadium zoveel mogelijk te patenteren.

Ik ben regelmatig in gesprek met grote organisaties die prediken aan open innovatie te doen, en met trots hun incubators presenteren. Ondanks deze initiatieven is hun gedrag echter nog steeds gericht op het ‘beschermen’ van goede ideeën. Het open innovatieproces start eigenlijk pas nadat een bepaald gedachtegoed is gepatenteerd, en er externe partijen bij gezocht worden om de innovatie een stap verder te brengen. Uiteraard zijn deze initiatieven een goede stap op de juiste weg, maar de wereld verandert en daarmee ook de snelheid en manier van innoveren.

Wereldwijd digitaal koffiehuis

Bedrijven die in de toekomst succesvol zullen zijn in innovatie, zullen de bedrijven zijn die zich open durven stellen, en die de dialoog zoeken met de buitenwereld. Gelukkig maakt de technologie dit steeds makkelijker. Het internet heeft als het ware een gigantisch wereldwijd ‘koffiehuis’ gecreëerd, waar ideeën elkaar kunnen ontmoeten en samen nog betere ideeën kunnen vormen. Hierbij blijft het niet alleen beperkt tot experts, maar ook leken en klanten.

Er moet meer digitale koffie gedronken worden!

Bekijk ook de TedTalk van Steven:

Accepteer cookies
Blog