Boekrecensies, Strategie

In 4 fasen naar een succesvolle social business

0

De term ‘social business’ zoemt al een aantal jaren rond in de wereld van online marketing en communicatie. Maar wat is het eigenlijk en moet jouw bedrijf er iets mee? Kun je verschillende fases onderscheiden als je aan de slag gaat om een social business te worden? Sonja Loth van Social Inc. schreef er samen met IAB Nederland een boek over.

Social business voor dummies

In november vorig jaar verscheen het e-book al, maar Social Business Now is nu ook op papier te lezen. Handig voor directieleden, marketeers of communicatiemedewerkers die ‘offline’ kennis willen maken met het onderwerp dat zich toch vooral online afspeelt.

Kennismaken, dat was een van de belangrijkste doelen van Loth met dit boek. Daarom heeft Social Business Now ook de opzet van een soort ‘basishandboek’ voor iedereen die geïnteresseerd is in social business. Aan de hand van een duidelijke opbouw vertelt Loth de lezer wat social business precies is, waarom het vandaag de dag zo relevant is en wat de bouwstenen zijn voor een social business.

Vervolgens maak je als lezer kennis met de ‘social business roadmap’: welke vier fasen doorloop je als je een succesvolle social business wilt worden? En hoe kenmerken die fasen zich?

Vanuit Social Inc. onderscheidt Loth de volgende vier fasen:

  1. Presence: een bedrijf weet ‘dat het iets met social moet’, maar dit heeft verder nog geen vorm gekregen.
  2. Dialogue: social media is een kanaal om in gesprek te gaan met de doelgroep.
  3. Engagement: klanten worden betrokken om producten en dienstverlening te verbeteren.
  4. Social business: social is volledig geïntegreerd in het denken en doen van een bedrijf.

Per fase geeft de auteur ook twee praktijkvoorbeelden in de vorm van een case en een interview. Zo komen verschillende grote organisaties uit allerlei sectoren aan bod. Deze cases en interviews dragen sterk bij aan het inspirerende karakter van het boek.

Social Business Now eindigt met een reeks tips die je helpen een succesvolle social business te worden en de valkuilen van een social business. Ook verwijzen ze hier naar het Social Business Now-platform, waar meer verhalen en ervaringen worden gedeeld.

KennismakenSocial Business Now is een aangename kennismaking

Sonja Loth is er zeker in geslaagd om een compact handboek aan te bieden met praktische handvatten voor iedereen die wil ontdekken of social business bij zijn of haar organisatie past.

Bovendien daagt ze de lezer meteen uit om na te denken tijdens het lezen: waar staat jouw organisatie op de social business roadmap? Waar zou je naartoe willen? En welke kansen en bedreigingen zie je, als je het concept social business naar je eigen organisatie vertaalt?

Daarbij vind ik de mix van theorie en praktijk heel goed werken: begrippen en fasen worden duidelijk toegelicht en geven je de kans om social business (in je hoofd) toe te passen op je eigen bedrijf. Tegelijkertijd laten de praktijkvoorbeelden je zien ‘hoe het ook kan’ en brengt het je op ideeën.

De praktijkvoorbeelden zijn extra sterk door het redelijk brede organisatieaanbod. Ondanks dat Social Business Now enkel grote organisaties aanhaalt (zoals Eneco, ANWB, Natuurmonumenten en UNETO-VNI), hebben deze wel elk een compleet verschillende doelgroep, doelstellingen en aanpak. Loth laat hiermee zien dat social business voor allerlei soorten bedrijven kan werken.

iPadDe (afwezige) toegevoegde waarde van papier

Zoals vermeld is Social Business Now al ongeveer een jaar als gratis e-book beschikbaar. Je vraagt je dan ook af waarom je het boek op papier zou kopen, als je het ook gewoon online kunt lezen.

Primaire reden zou zijn dat papieren bladzijden voor velen nog steeds ‘lekkerder lezen’ dan een pdf vanaf een beeldscherm. Enigszins teleurstellend is dan ook de vormgeving, omdat die vooral geschikt is voor online lezen. De enorme koppen, teksten en quotes zijn schreeuwerig en leiden af van de inhoud, en dat is jammer.

Ook qua inhoud brengt het papieren boek niets nieuws ten opzichte van het e-book. Het kopen van het boek biedt je geen nieuwe of extra informatie ten opzichte van de online versie.

Wat als social business niet bij je past?

Omdat inspireren een van de doelen was van Loth, is waarschijnlijk vooral gekozen voor grote bedrijven en instanties die met social business aan de slag zijn gegaan. Begrijpelijk, maar ik kan me na het lezen wel voorstellen dat kleinere bedrijven zich nog steeds afvragen of social business bij hen past en wat ze ermee moeten. Want past een social business wel bij een regionaal opererend schoonmaak- of aannemersbedrijf?

Loth geeft zelf gelukkig ook aan dat niet elk bedrijf een social business kan of moet worden. In haar nawoord schrijft ze:

Moet elk bedrijf nastreven een social business te worden? Het antwoord is simpel: nee.”

Toch gaat er in het boek maar weinig aandacht uit naar bedrijven waar een social business niét bij past. Nu past dat ook niet helemaal bij het inspirerende karakter van het boek, maar ik was er wel benieuwd naar. Wanneer weet je als organisatie dat je hier écht niet aan moet beginnen? Wat voor bedrijven zijn dat eigenlijk? Wat moeten die bedrijven dan wel doen? En wat zijn de eventuele consequenties van het niet doorontwikkelen naar een social business? Je kunt er waarschijnlijk een apart boek over schrijven.

Conclusie

Samenvattend is Social Business Now een leuk boek voor iedereen die nieuwsgierig is naar social business en een introductie in het onderwerp wil. Het is minder geschikt voor degenen die al meer vertrouwd zijn met social business en concreet antwoord willen op de vraag ‘hoe nu verder’. Deze groep heeft meer baat bij een diepgaander boek of bij een workshop, training of professionele begeleiding (die Social Inc. overigens ook biedt).

Over het boek

Titel: Social Business NowKaft van Social Business Now
Auteur: Sonja Loth
Website: http://www.socialbusinessnow.nl/
Uitgever: Thema
Jaar: 2015
ISBN-nummer: 9789462720084
Mediatype: boek (83 pagina’s)
Taal: Nederlands
Prijs: €14,95
Bestellen via: Managementboek

Afbeelding intro met dank aan Fotolia