Loopbaan

Mobiel solliciteren & social recruitment, speel jij al op de laatste trends in?

0

Laatst las ik een artikel over het gebruik van social media bij recruitment. Hierin stond onder andere dat eetbestelsite Grubhub op zoek was naar een stagiair en dit liet weten via de befaamde applicatie Snapchat. Het bedrijf riep kandidaten op om te solliciteren door kleurrijke tekeningen te maken. Voor mij reden te kijken waar we nu staan met social en mobile recruitment. En hoe speel je hier als bedrijf op in?

Dat de mobiel langzamerhand de desktop van zijn troon heeft gestoten als het gaat om online activiteiten, is oud nieuws. Zo werkt het ook bij recruitment: bij oriëntatie op vacatures wordt steeds vaker de smartphone of tablet gebruikt. Hoe kun je hier als bedrijf op inspelen?

Recruitment: inspelen op trends

Ook in de wereld van werving en selectie is de mobiel niet uit het veld te slaan. Dagelijks komen duizenden gebruikers in aanraking met bedrijven en vacatures via LinkedIn, Twitter of Facebook –  laat staan hoe vaak ze getipt worden op een vacature via WhatsApp. Personeel werven is tegenwoordig meer dan enkel een vacature plaatsen en maar afwachten tot er mensen reageren: je moet inspelen op (technologische) trends om je te onderscheiden.

Solliciteren via mobiele telefoon

Uit cijfers van vacaturesite deBanenSite.nl blijkt dat er niet alleen meer wordt georiënteerd via de mobiele telefoon, maar ook steeds meer werkzoekenden daadwerkelijk de stap maken om op deze manier te solliciteren. Ter vergelijking: het aantal mobiele sessies in het eerste kwartaal van 2015 lag op zo’n 100.000. In hetzelfde kwartaal van 2016 lag dit aantal op zo’n 161.000. Geen bizarre stijging zou je zeggen – aangezien het totaal aantal sessies (dus ook vanaf tablet of desktop) met zo’n 220.000 toenam. Maar: in het aantal daadwerkelijk voltooide sollicitaties is wel degelijk een enorme stijging te zien.

Afgeronde sollicitaties

Uit de cijfers kan worden geconcludeerd dat, van het totaal aantal voltooide sollicitaties, er in Q1 2015 3,9 procent via de mobiel was gedaan, terwijl dit percentage in Q1 van 2016 op zo’n 8 procent lag. In absolute aantallen steeg het aantal afgeronde sollicitaties vanaf een mobiel apparaat zelfs met ruim 352 procent.

Vacatures in mobiele app aanbieden

Het bewijst het belang van een goedwerkende adaptive website maar weer eens. In een tijd waarin veel recruiters wel het belang van een goed ingerichte mobiele site kennen, maar niet de know how hebben, valt er veel te winnen. Je kunt je vacatures ook in een mobiele applicatie integreren, zoals McDonalds dat doet. In deze algemene app is een vacaturefunctionaliteit ingebouwd, zodat je via je telefoon kunt reageren. Handig en gebruiksvriendelijk!

McDonalds

Via de bedrijfsapp van McDonalds kun je ook solliciteren.

Maar als je net komt kijken bij mobiel recruiten heb je wellicht meer iets aan duidelijke tips. Wat zijn concrete handvatten voor een optimale mobiele beleving bij het solliciteren? In dit whitepaper van Recruit2 worden een aantal voorbeelden genoemd, hieronder licht ik er enkele uit.

De kandidaat is altijd online: een goed ontwerp is dus het halve werk

Zorg voor een apart ontwerp voor mobiel. Dit is een gebied waar veel bedrijven, recruiters en vacaturesites nog winst kunnen behalen. Kies liever voor een aparte mobiele site (adaptive) in plaats van een geschaalde (responsive), zodat je de mobiele versie helemaal aan kunt passen aan de mobiele gebruiker. Een mobiele gebruiker is immers niet hetzelfde als een bezoeker die via de laptop je website bezoekt.

Smartphonegebruikers zijn sneller op zoek naar relevante informatie, en willen niet via hun telefoon hoeven zoeken naar informatie. Kortere maar krachtiger content is daarbij onmisbaar, maar ook een aangepaste header, apart ontwerp een overzichtelijke navigatie zijn belangrijk.

Tips voor een adaptive sollicitatiewebsite

In het ‘Mobile Recruiting Handboek’ van LinkedIn staan ook een aantal handige tips voor een goede adaptive sollicitatiewebsite:

  • Duidelijke call to action: de werkzoekende moet direct kunnen solliciteren.
  • Zorg voor formulieren en links die via mobiel in te vullen zijn. De werkzoekende moet eenvoudig zijn cv kunnen toevoegen. Waarschijnlijk hebben niet veel mobiele gebruikers hun cv op hun telefoon. Daarom is het handig als de kandidaat een cv kan aanmaken of LinkedIn kan integreren bijvoorbeeld.
  • Houd de tekst kort, gebruik afbeeldingen en video’s die op mobiel afgespeeld kunnen worden.
  • De werkzoekende moet de vacature kunnen delen of bewaren: zo kan hij/zij later alsnog via desktop/tablet reageren.
Ervaringen beschreven in het Mobile Recruiting Handboek van LinkedIn.

Ervaringen beschreven in het Mobile Recruiting Handboek van LinkedIn.

Optimale vindbaarheid

Wil je je (mobiele) bezoekers goed bereiken? Zorg dan dat je SEO goed ingericht is, en zorgt voor een zoekmachine- en gebruiksvriendelijke vacaturetekst. Denk aan (combinaties van) tref- en zoekwoorden in de tekst, (tussen)koppen, gebruik van synoniemen, opsommingen, een grammaticaal correcte tekst en een gepersonaliseerde vacature met beeld, zoals video, logo of afbeelding.

Solliciteren via Snapchat of Instagram

Uiteraard moet de vacature verspreid worden via Facebook, Twitter en LinkedIn voor het grootste bereik. Of sla een andere weg in en kies voor een volledig digitale sollicitatieprocedure. Het Belgische agency Wijs nodigt sollicitanten van harte uit via Snapchat te solliciteren. CEO van Wijs, Bart de Waele, beoordeelt de kandidaat uiteindelijk. Hierbij kijkt hij naar de eigenheid van de inzending en of de kandidaat het platform voldoende begrijpt. Hij geeft de kandidaat daarna feedback. Is de kandidaat geschikt? Dan gaat hij over tot de uitnodiging. Kandidaat niet geschikt? Dan geeft hij het advies om het opnieuw te proberen.

Het 6-seconden durende filmpje dient vooral als zeer korte introductie van jezelf die bij goed geluk kan leiden tot een écht sollicitatiegesprek, waar je natuurlijk meer tijd hebt dan 6 seconden. Bart vertelt dat het project  een succes is geweest en hij aangenaam verrast werd door de kwaliteit van de inzendingen. Hoewel er soms grapjassen en dronkenmansfilmpjes tussen zaten, is Bart erg positief over de creativiteit van de inzendingen.

Solliciteren via Snapchat My Story

De Amerikaanse Elski (Eli) Felson was hard op zoek naar een baan en werd het papierwerk bij het solliciteren zat. Het leek hem een leuk idee om via zijn favoriete applicatie, Snapchat, te solliciteren met een zogeheten ‘Snapchat My Story’. Elski Felson waagde de gok en ging voor het solliciteren via Snapchat. Hij liet hiermee onder andere liet zien dat hij goed kan multitasken en onmisbaar bij Snapchat; heel goed is in het maken van lelijke selfies.

Solliciteren via Instagram

Een voorbeeld van solliciteren via Instagram.

Naast dat werkzoekenden hun cv steeds vaker plaatsen op platformen als Pinterest en Instagram, wordt het plaatsen van vacatures door bedrijven op Pinterest ook stukken populairder. Grote bedrijven als HEMA en Achmea hebben op hun Pinterest-accounts laten zien hoe het is om voor deze bedrijven te werken door video’s en foto-pins van werknemers te plaatsen. Achmea doet hiermee ook aan branding, door zowel de geschiedenis als het werken bij Achmea visueel te maken.

Kijk of social recruitment bij je past

Het solliciteren via YouTube, Pinterest of Instagram is allang niet meer zo vreemd. Maar bedenk natuurlijk wel of deze manier van solliciteren bij jouw bedrijf past. 😉 Kortom: er valt nog veel te halen op het gebied van mobile en social recruitment. Zorg ervoor dat je de mobiele sollicitanten niet vergeet in je proces: zij zijn immers de toekomst.

Foto intro met dank aan 123RF.