Online marketing

De nieuwe Moz Link Explorer: aan de slag met jouw domain authority

0

Domain authority is een indicator die de kans aangeeft of een website een goede ranking krijgt op de zoekresultatenpagina van Google. Aansluitend bij een specifieke zoekopdracht. Je zou dus kunnen stellen dat hoe hoger de DA van jouw website is, des te groter de kans dat jouw website een goede ranking krijgt in Google. Hoe werkt dit?

De DA-metric is ontwikkeld door Moz, een zeer bekende naam in het SEO landschap. Moz was er als een van de eerste bij toen SEO een belangrijk onderdeel werd van de online marketingstrategie. Als online marketeers zijn we dankzij metrics, zoals DA, veel beter in staat om de waarde van een domein in te schatten. De waarde in de ‘ogen’ van Google, welteverstaan. Al met al kan het dus zeer voordelig zijn om de domain authority (DA) van jouw website te verhogen.

Maar hoe krijg ik dan een hoge domain authority?

Hoe je dat doet? Onder andere door goede content voor je site te schrijven en te zorgen dat de techniek op orde is. Maar ook door backlinks aan te vragen en te bouwen (linkbuilding) naar jouw website vanaf relevante domeinen die op hun beurt een hoge DA hebben. Het is dus handig om een URL van een domein waar je een link op wil bouwen even door de Open Site Explorer van Moz te halen. Met behulp van de Open Site Explorer kon je vlug zien hoe hoog de DA van een bepaald domein is.

Ook als SEO-specialisten kon je heel eenvoudig gebruikmaken van de Open Site Explorer van Moz om de DA van een domein te berekenen. Het enige dat je hoefde te doen, was een professioneel Moz-account aan te maken en de URL van de site waarvan je de DA wilde weten in de Open Site Explorer te plakken. Maar dat is nu verleden tijd.

The king is dead, hail to the king!

De veelgebruikte Open Site Explorer wordt niet langer geüpdatet naar de nieuwste indexering. Je kunt de Open Site Explorer op dit moment nog wel gebruiken, maar het is belangrijk om te onthouden dat een DA van een bepaald domein kan stijgen en dalen. Daardoor is het niet langer aan te raden om de waarde van een domein met de oude Open Site Explorer te checken. De waardes die worden getoond, zijn niet langer actueel en betrouwbaar.

Maar niet getreurd! De nieuwe Link Explorer van Moz geeft een accuraat resultaat van bepaalde metrics van een domein. De Link Explorer is op dit moment nog in bèta, maar het heeft zichzelf in onze ogen al bewezen als een erg handige en overzichtelijke SEO-tool.

En hieronder lees je waarom.

moz link explorer

De nieuwe Link Explorer: overview

Zodra we een URL in de zoekbalk invoeren, worden we vrijwel direct gepresenteerd met een duidelijk overzicht. Hierin zien we de links met de bijbehorende DA die we gewend zijn van Moz. Het algoritme om de DA van een domein te berekenen, lijkt echter wel aangepast te zijn in de nieuwe tool. Het is dus niet vreemd als je plots afwijkende DA’s ziet van domeinen. Ook daardoor is het belangrijk om voor de betrouwbaarste resultaten de nieuwe Link Explorer te gebruiken.

Unieke domeinen

Onder het kopje ‘Linking Domains’ kun je zien hoeveel unieke externe domeinen er linken naar de website die je hebt ingevoerd in de Link Explorer. Ofwel, hoeveel unieke uitgaande links er binnenkomen op de website. Een belangrijke factor van linkbuilding is namelijk het aantal unieke domeinen. Vier backlinks van vier verschillende domeinen met een DA van 15 hebben aanzienlijk meer waarde dan vier backlinks afkomstig van één domein met een DA van 25.

Een belangrijke factor van linkbuilding is namelijk het aantal unieke domeinen.

Binnenkomende links

‘Inbound Links’ is erg interessant in verband met linkbuilding-activiteiten. Inbound Links werkt net zoals de backlink-tool Majestic, maar is in dit geval alleen iets overzichtelijker. De resultaten hierin zijn dan ook net iets minder uitgebreid dan Majestic, maar desondanks erg bruikbaar voor een vlugge scan.

Top 50 zoekwoorden

Tot slot kunnen we in ‘Overview’ inzien op welke zoekwoorden een top 50 ranking in Google wordt behaald. Onder ‘Ranking Keywords’ kunnen we het aantal zoektermen zien waar een website mee rankt. Voor nu werkt dit alleen voor Google US, de Link Explorer is immers nog in bèta.

Mijn site verliest backlinks, wat nu?

Nieuw ontdekte en verloren links worden tevens inzichtelijk gemaakt met de Link Explorer. Als je op de groene of rode balkjes in de grafiek klikt, krijg je te zien van welke domeinen die links zijn verwijderd (of op no-follow zijn gezet). Dit wordt helder gepresenteerd, tot aan de datum van de verandering aan toe. Met deze metric kun je dus bijhouden welke domeinen hun links naar jouw site hebben verwijderd of aangepast. Met die informatie kun je de eigenaren van de domeinen opnieuw benaderen om een link te laten plaatsen.

link explorer van moz

De waardevolste backlinks

Een ander nuttig inzicht van de Link Explorer is de ‘Top followed links’. Met deze metric krijgen we als SEO-specialisten beter zicht op welke links de meeste waarde doorgeven (volgens Moz). Dit wordt door Moz gecategoriseerd met de PA-metric (Page Authority). Waar de DA de waarde van het hele domein (het root domain) berekent, heeft de PA betrekking op individuele pagina’s van een website. Bij startpagina’s is het bijvoorbeeld belangrijk om altijd de PA mee te nemen in de overweging om een link erop te plaatsen naar een eigen domein.

de beste follow links

De beste pagina’s van jouw website

Altijd al benieuwd geweest welke URL’s van jouw website de meeste autoriteit hebben? In de ‘Top Pages’-tabel in de Link Explorer kun je inzien welke pagina’s van je website het beste ranken. Dit wordt tevens berekend met de Page Authority metric van Moz.

beste pagina van je site

Het natuurlijkste linkprofiel

De laatste metric van de Link Explorer die ik wil uitlichten is de ‘Linking Domains by DA’. Deze statistiek laat zien hoeveel inbound backlinks jouw domein ontvangt van domeinen, maar gecategoriseerd per DA. De onderstaande afbeelding maakt dit een stuk duidelijker.

Om een zo natuurlijk mogelijk backlinkprofiel op te bouwen, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen domeinen met een hoge DA en een lage DA. Dat illustreert deze grafiek zeer helder, wat handig is voor toekomstige overwegingen als je je bezighoudt met linkbuilding.

domein autoriteit links

Slotoordeel

In dit artikel zijn een aantal metrics van de nieuwe Link Explorer van Moz uitgelicht. Er zijn (gelukkig!) geen bestaande functionaliteiten verwijderd. Er zijn enkel nieuwe meetinstrumenten bijgekomen. Alle oude functies die de Open Site Explorer bevatte zijn in de Link Explorer verbeterd. Onthoud echter wel dat deze nieuwe tool nog in de kinder(beta)schoenen staat. Er zijn dankzij de Link Explorer talloze nieuwe mogelijkheden om data inzichtelijk te maken. Zowel voor onszelf als SEO-specialisten, als voor onze klanten.

In een oogopslag geeft de Link Explorer een helder overzicht van diverse metrics die zeer relevant zijn voor SEO activiteiten.

Mijn slotoordeel: ik ben fan van de nieuwe Link Explorer! In een oogopslag geeft de Link Explorer een helder overzicht van diverse metrics die zeer relevant zijn voor SEO-activiteiten. Bovendien weten we dat Moz over het algemeen geen slechte tools ontwikkelt en altijd als een van de eerste op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen en updates van Google. Ook omdat ze de domain authority indicator zelf hebben ontwikkeld, kunnen we er als SEO-specialisten vanuit gaan dat ze deze metrics van binnen en buiten kennen.

In de loop van de aankomende weken ga ik verder de Link Explorer ontdekken om uit te vinden wat er allemaal mogelijk is met deze tool.

Moz toolbar voor de browser

Oh ja, nog even over de veelgebruikte Moz toolbar voor in de browser! Voor degenen die (net als ik) ook graag de Moz toolbar gebruiken om de DA van websites snel te checken, het lijkt erop dat deze toolbar is geïntegreerd met de data uit Link Explorer. De DA- & PA-scores die de Moz toolbar aangeeft, komen namelijk overeen met de data uit de nieuwe Link Explorer. De afgelopen weken toonde de Moz toolbar al afwijkende DA- en PA-waardes in vergelijking met de Open Site Explorer, mede vanwege een wijziging in het algoritme. Het kan dus zo zijn dat de DA van je eigen website plots is gedaald of gestegen.

Leren linkbuilden met Whiteboard Fridays

Moz geeft al vele jaren sound advice aan de mensen die werkzaam zijn in het SEO-landschap. Daar vallen natuurlijk ook e-commercemanagers en webshopeigenaren onder. Vanzelfsprekend kun je nog altijd gebruikmaken van de Whiteboard Fridays, waarin de SEO-guru Rand Fishkin van Moz keer op keer met handige tips op de proppen komt. Alles wat je wil weten van linkbuilden, SEO-content en meer kun je uit deze Whiteboard Friday-sessies halen. Aangezien linkbuilding ook vandaag de dag een onmisbaar onderdeel is van SEO, kan het zeker geen kwaad om deze sessies mee te pakken.

Hopelijk heb je dankzij dit artikel meer inzicht in de nuttige toepassingen van de nieuwe Link Explorer van Moz. Ik ga de oude Open Site Explorer en het gebruiksgemak dat daarbij hoorde, af en toe nog wel missen. Maar de nieuwe Link Explorer zal ons de oude Moz-tools hopelijk snel doen vergeten!