How to, Verdieping

Hoe Internet of Things de automobilist gaat helpen

0

De komende jaren gaat de auto veranderen. Van verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving. Van een bestuurder naar zelfrijdende auto, of tenminste een substantiële ondersteuning van de bestuurder. Al deze ontwikkelingen veranderen de auto. Maar het hoeft niet altijd zo ingrijpend te zijn. De huidige modellen gaan nog wel een aantal jaren mee voordat ze rijp zijn voor (helaas) de sloop. Welke nieuwe mogelijkheden kunnen we nu al verwachten met Internet of Things (IoT)?

Ook de ‘gewone’ auto verandert. Aan de ene kant heb je functionaliteit als hulp bij inparkeren en automatisch remmen, maar dat zijn de nieuwe modellen. De huidige modellen zijn ook geavanceerder dan je denkt. Zo hebben vrijwel alle standaard modellen een aansluiting om het motormanagement uit te lezen, gewoon ergens onder aan het dashboard. Met een eenvoudige plug en een smartphone kun je uitlezen hoe je auto functioneert. Het is enigszins verbazingwekkend dat dit eigenlijk nog weinig gebruikt wordt.

Als je dit combineert met een systeem om een rittenadministratie bij te houden – voor consultants, zzp’ers en andere mensen die kilometeradministratie bijhouden – dan krijg je DriveGuide. Dit is in essentie een rittenadministratie. Maar er zit meer in het systeem. Wat interessant is, welke nieuwe markt kun je aanboren met IoT?

Internet of Things

Internet of Things is een verzamelterm (sommigen zeggen zelfs marketing-hype) voor allerlei apparaten die metingen verrichten en doorsturen. IoT is een Haarlemmerolie voor alles. Werkelijk iedere sensor krijgt connectiviteit. Wat zal ons leven mooi worden, want alles wordt gemeten!

Tot zover de wat hijgerige marketingboodschap. Maar wat is het nu echt? Zonder een hele discussie aan te gaan over de definitie: Internet of Things maakt het mogelijk om op een slimme en goedkope manier sensoren en communicatie te gebruiken voor diverse toepassingen. Van het monitoren van onze luchtkwaliteit tot een oogje in het zeil houden, IoT is inzetbaar op vele gebieden. Zoals ook in de auto.

Let wel, we hebben het hier nog niet over de autonoom rijdende auto, maar om simpele sensoren die nu al ons leven makkelijker kunnen maken. Het geheim zit in het uitlezen van de OBD-poort (On Board Diagnostics) in de auto.

OBD

De OBD-poort zit ergens onderin het dashboard. In de garage wordt vaak een apparaat (uitlezer) op deze poort gezet om de OBD uit te lezen. Omdat alle automodellen de standaard OBD ondersteunen, zijn er erg veel DTC’s (Diagnostic Trouble Codes). Zo’n 5000 codes in totaal voor diverse merken en types.

OBD Poort met DriveGuide geinstalleerd.

Die OBD-poort wordt door de garage gebruikt om onderhoud uit te voeren, maar het kan ook als registratietool worden gebruikt. Dit kan alleen in combinatie met een aantal extra componenten:

  • Simkaart voor datacommunicatie
  • GPS om een nauwkeurige positie te bepalen

Volledig weggewerkte DriveGuide in het Dashboard

Wat DriveGuide precies doorstuurt, is onder andere:

  • locatie
  • snelheid
  • datum en tijd
  • verbruik

Alle data wordt naar het data center van DriveGuide gezonden. Op je  app heb je dan in een keer een overzicht waar je gereden hebt, hoe hard, etc.  Ze zijn bezig met de Belastingdienst om te zorgen dat de administratie van DriveGuide wordt geaccepteerd bij de belastingaangifte. Maar wat kun je er nou mee?

Administratie

Een van de klusjes die bijvoorbeeld leaserijders en zzp’ers hebben, is het bijhouden van een kilometerregistratie in de auto. Zeker als je geen of het minimum aan privékilometers rijdt – en dus geen bijtelling hebt – is het van belang om een sluitende administratie te hebben. Ook bij het invoeren van time sheets zijn kilometerstanden vaak een een puzzel. Hoeveel reed ik nou ook alweer op dinsdag? Nauwkeurige mensen, die netjes hun kilometers bijhouden in een schriftje of in een app, hebben er minder problemen mee, maar ik ben bang dat er daar maar weinig van zijn.

De data moet niet gemanipuleerd kunnen worden, wil bijvoorbeeld de Belastingdienst een rapportage van DriveGuide accepteren als sluitende administratie. Met business rules – of wat hipper, Artificial Intelligence (AI) – is DriveGuide in staat om alvast ritten te labelen. Dat klinkt eenvoudiger dan het lijkt. Je neemt bijvoorbeeld niet altijd dezelfde route naar kantoor en toch labelt DriveGuide de rit naar kantoor als woon-werkverkeer. Ook een korte pauze om bijvoorbeeld te tanken wordt niet als het einde van de rit gezien.

Parkeren

Omdat DriveGuide is gekoppeld aan de motor, registreert het elke keer dat de auto wordt gestart of gestopt. Parkeer je op een locatie waar je moet betalen? Dan kan deze actie met een druk op de knop worden gestart. Als je weer wegrijdt en harder rijdt dan 15 km/u, dan wordt de parkeeractie gestopt. Nu kun je zeggen dat dit ook met een mobieltje kan en dat is ook zo, maar de auto is het definitieve bewijs. Je mobieltje gaat vaak met je mee en dus weg bij de auto, waardoor als je de actie wellicht onterecht stopt. Met een mogelijke boete als gevolg. Voor veel mensen is dit een handige toevoeging ten opzichte van de basis functionaliteit van ritregistratie.

Besparen

Meten is weten. Omdat DriveGuide een rapportcijfer geeft aan de rit, kan de automobilist zien in welke mate er voorzichtig wordt gereden. De volgende indicatoren worden geregistreerd:

  • Snelheid
  • Optrekken
  • Zuinigheid
  • Bochten

Gamification (in dit geval het spelelement waardoor mensen steeds hogere zuinigheidsscores willen halen) kan ervoor zorgen dat mensen steeds bewuster gaan rijden. Het draagt zo bij aan een beter milieu.

Onderhoud

Daarnaast krijgt DriveGuide inzicht in de werking van de auto en eventuele storingen. De APK staat ook in de app en kan gebruikt worden om geheel automatisch in de  toekomst een afspraak in te plannen met een (niet merkgebonden) dealer. Ook bepaalde storingen kunnen leiden tot een ingeplande afspraak met een dealer. Hiermee krijgt DriveGuide een voet tussen de deur in de relatie tussen dealer en automobilist. In de VS biedt een niet merkgebonden car repairshop (Meineke) hetzelfde concept aan.

Privacy & veiligheid

Natuurlijk zit er een privacy-aspect en een veiligheidsaspect aan dit verhaal. Je kunt precies zien waar de auto op ieder moment rijdt. Als je partner of collega de auto leent, of je deelt hem samen, dan is kun je hem of haar in de gaten houden. Je hebt een overzicht van de locatie. Ook iedere afzonderlijke rit wordt in kaart gebracht met de gemiddelde snelheid en zuiningheidsscore. Toch is dit in zakelijke context niet ongewoon. Fleetmanagement-systemen zoals TomTom Webfleet monitoren dit soort karakteristieken al tijden. Ze weten precies waar de chauffeur is en kunnen ook direct de route aanpassen om een pakket op te halen.

Maar een app als DriveGuide is voor de zzp’er, consultant of buitendienstmedewerker. In theorie gelden daar dezelfde overwegingen, maar hoe problematisch is het daadwerkelijk? We wennen ondertussen ook aan deze manier van omgaan met privacy.

Diefstal

Het lokaliseren van auto’s in het geval van diefstal was de oorspronkelijk toepassing voor DriveGuide’s zusterbedrijf JustLease. Omdat de OBD-dongel redelijk onzichtbaar is (dit verschilt wel per merk / type), blijft deze vaak actief en heeft men in ieder geval vaak een plaatsbepaling tot de dongel verwijderd wordt. Heel vaak kon men gewoon zien waar de auto was. Dit is denk ik technologie die we in toenemende mate gaan zien bij auto’s. Het kan een dempende invloed hebben op het aantal autodiefstallen, zeker als dit op motor-niveau wordt geïntegreerd.

Open API’s

Dit is nog maar het begin van het verhaal. Het klinkt wat raar, zo aan het einde van mijn artikel, maar DriveGuide is een platform voor diensten van derde partijen. Een voorbeeld is het parkeren. Dit ontwikkelen ze niet zelf, maar doen ze met een specialistische aanbieder. Door middel van het openstellen van een managed API – een beveiligde en gemonitorde interface – kunnen derde partijen diensten aanbieden die relevant zijn voor de bestuurder. Dit wil zeggen dat de berijder er toestemming voor moet geven, omdat zijn of haar data wordt gedeeld. Dit kan ook heel abstract zijn, bijvoorbeeld: ‘iemand’ in de buurt van een event. Het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn dat dit de gebruiker geld kost, het kan ook zijn dat DriveGuide aan leads een inkomstenbron kan hebben.

Integratie door middel van API’s is voor een ontwikkelaar kinderspel. Want een API is een eenduidig gedefinieerde interface die je eenvoudig aanroept en integreert in jouw applicatie.

Een droom voor marketeers?

Is dit een droom voor marketeers? Misschien wel, misschien niet. Dat hangt er vanaf of je er al eens over hebt nagedacht wat je met deze data kunt doen. Ik noem dat Digital Imagination, het nadenken over de mogelijkheden van bijvoorbeeld IoT. Als schrijver van dit stuk kan ik onmogelijk alle sectoren en use cases beschrijven voor de data van DriveGuide. Natuurlijk zijn er voor de handliggende data, zoals de fastfood-keten voor de zzp’er in de bouw (sorry voor de generalisatie).

DriveGuide heeft er zeker over nagedacht. Ze bouwt gestaag aan haar platform en zoekt actief naar partners om eraan toe te voegen. Maar als jij een goed idee hebt, kun je ook gewoon contact met opnemen met DriveGuide. Vinden ze vast niet erg.