SEO

Welke SEO-tool is het best? SEMrush, Ahrefs en Moz in de vergelijking

0

Moz, SEMrush en Ahrefs zijn de 3 grote SEO-tools die ik in dit artikel review. Hierbij check ik met name de backlink-data. Daarnaast zijn keyword-data en innovatieve keyword-tools interessant. Welke SEO-tool komt als beste uit de bus?

Normaal gesproken ga ik altijd voor de kleinere dedicated SEO-tools. Kleinere tools zijn namelijk vaak erg goed in één ding. En om meteen een tip te geven: deze tools zijn vaak ook gratis. Door de inzichten uit die verschillende tools op een slimme manier te combineren, kom je tegen veel minder kosten aan belangrijke data en inzichten.

Maar omdat juist backlink-data veel arbeidsvermogen vereist, kijk ik ook naar de grotere spelers in de markt. En laten we eerlijk zijn: als SEO’er wil je ook gewoon zoveel mogelijk vette tools hebben.

Authority building

De reden dat ik grote SEO-tool suites ga testen, is de backlink-data. Goede historische en up-to-date backlink-data vereist een enorme slagkracht qua crawling. De data die hieruit komt is interessant, omdat je hiermee betere ‘authority building’-werkzaamheden kunnen doen.

Authority building is een waardevolle uitbreiding op traditionele SEO-linkbuilding. In beide gevallen werk je aan off-page optimalisatie, maar bij authority building staat de kwaliteit van de te verkrijgen backlinks en externe brand mentions altijd centraal. Als je bij contentmarketing-activiteiten een SEO-specialist laat meewerken vanuit een authority building-gedachte, zorg je ervoor dat je met die contentmarketing-activiteiten ook kunt profiteren in termen van authority building! Dit kan zo simpel zijn als zorgen dat naar de juiste pagina’s wordt gelinkt en de juiste termen worden gebruikt. Authority building is in combinatie met contentmarketing een must.

Review-criteria voor de beste SEO-tools

In deze review kijk ik naar de drie grote spelers in de markt: MozSEMrush en Ahrefs en check met name de backlink-data. Een kleine toelichting: omdat geen één tool je kan vertellen wat al je backlinks zijn, kies ik ervoor om geen vergelijking van de data weer te geven. Meer links betekent niet per se dat de data beter is. Maar ik neem zo’n vergelijking wel mee in mijn beoordeling, samen met achtergrondinformatie over de tool en mijn ervaringen met andere tools.

Daarnaast zijn keyword-data en met name innovatieve keyword-tools interessant. En mocht zo’n suite een goede tool voor contentmarketingonderzoek hebben, dan is dat mooi meegenomen maar dat is niet de insteek van deze review. Ik kijk niet naar crawling/site audit-functionaliteiten, omdat hier andere, completere tools voor zijn. Specifiek ga ik na of de data die deze tools aanbieden kwalitatief hoogstaand genoeg zijn voor de Nederlandse markt.

1. SEMrush: SEO-tool met aparte toolkits voor advertising

SEMrush is een van de grootste SEO-tools, zo niet de bekendste. Deze heeft inmiddels naast een SEO-toolkit ook aparte toolkits voor advertising, social media, contentmarketing en competitive research. Dit is meteen een van de nadelen: het is geen dedicated SEO-toolkit meer.

Logo SEMrush

SEMrush heeft een grote database waarin Nederland prominent vertegenwoordigd wordt. Nederland staat op de 9e plek met 12,7 miljoen gevolgde keywords en 19,5 miljoen gevolgde sites (desktop). Qua mobiel staat Nederland op de 3e plek met respectievelijk 1,2 en 1,5 miljoen.

Wat irritant werkt, is dat je bij het wisselen tussen tools het domein opnieuw moet invullen. SEMrush heeft dan wel weer Google Analytics- en Google Search Console-koppelingen, maar die moeten per onderdeel aangemaakt worden. Wat verder handig is, zijn de annotaties van SEMrush en Google updates in de grafieken.

Screenshot SEMrush

Backlink-data en -functionaliteiten van SEMrush: Backlink Gap

De backlink-features bestaan uit:

  • Backlink Analysis
  • Backlink Audit
  • Link Building Tool
  • Bulk Analysis

Daarnaast is er een functie Backlink Gap waarmee je je backlinkprofiel kunt vergelijken met concurrenten. Hier zie je ook hoeveel van je concurrenten bepaalde links overeenkomstig hebben (dus 1/3 of 2/3), wat erg handig is. Hieronder een voorbeeld van Leaseplan, ANWB, Justlease, Athlon en Carnext.

Backlink gapDe Backlink Analysis is goed. Er is een duidelijk overzicht met hoeveelheid links en domeinen, anchors (met categorisering), follow/no-follow en spam-score. Zo’n spam-score is handig om snel inzicht te geven. Ahrefs heeft dit niet. Het ‘lost & found’-rapport is ook erg handig. Helaas mis ik wel een ‘outgoing links’-rapport. De linkbuilding-tool kan erg handig zijn en de kwaliteit van de data schat ik hoog in.

Keyword-data en -functionaliteiten van SEMrush

De keyword-data zijn oké. Het keyword difficulty-overzicht is nuttig (met kolommen voor volume, SERP-features en trend). De Keyword Gap-analyse is erg handig. Hiermee kun je zien op welke keywords concurrenten ranken en welke jij nog kunt gebruiken. Als je hier slim mee omgaat, kan dit een erg krachtige tool zijn.

De Nederlandse data is matig. Een snelle check leert mij dat er nog belangrijke woorden missen en er staan veel Engelstalige keywords tussen. De Keyword Magic Tool (beta) die als vernieuwende tool wordt neergezet, is daarmee voor Nederland niet bruikbaar. Hopelijk wordt dit door het gebruik van AI snel beter.

Related keywords report

SEMrush scoort goed op contentmarketing-functionaliteiten

Als je kijkt naar contentmarketing-functionaliteiten, heb ik de indruk dat SEMrush op dit gebied verder is dan de andere tools. Tools zoals de eerder genoemde Keyword Gap kunnen heel erg nuttig zijn. De ‘SEO Content Template’-functie is vet. Op basis van het opgegeven keyword en de resultaten op de eerste pagina geeft de tool gerelateerde keywords, overeenkomende backlinks, leesbaarheidscore en tekstlengte. Dit kan erg handig zijn om content te schrijven, al was het maar als inspiratiemiddel.

Een Keyword Gap-analyse tussen Leaseplan.com, ANWB.nl, Justlease.nl, Athlon.com en Carnext.com

Een Keyword Gap-analyse tussen Leaseplan.com, ANWB.nl, Justlease.nl, Athlon.com en Carnext.com

2. Ahrefs: zeer uitgebreide SEO-tool, makkelijk in gebruik

Ahrefs heeft van oudsher de grootste database met backlinks. Dit is nog steeds het geval: Ahrefs’ crawlbot is op Googlebot na de meest actieve bot en ze zijn transparant over hun database.

Logo ahrefs

Nederland staat met 44,5 miljoen gevolgde keywords voor de keyword-explorer op de 24ste plek en met bijna 6 miljoen getrackte keywords voor de site-explorer op de 17e plek. Een nadeel is dat Ahrefs geen Google Analytics- of Google Search Console-koppeling heeft.

Screenshot dashboard ahrefs

Backlink-data en -functionaliteiten van Ahrefs

Zoals gezegd staat Ahrefs bekend om de enorme backlink-database. Dit blijkt ook uit de data. Vaak geeft Ahrefs van alle tools de meeste backlinks terug. De sorteeropties zijn erg handig. Zo kun je direct sorteren op website-categorie: dit scheelt erg veel tijd.

Ahrefs maakt meer onderscheid in best presterende pagina’s. Zo kun je zien welke pagina’s de meeste links binnenhalen, welke de meeste groei hebben en welke pagina’s het best presteren als je kijkt naar social shares.

Ook is er de ‘Link Intersect’-tool waarmee je kunt zien welke overlap er is in backlinks met concurrenten. Helaas doet Ahrefs niet aan een spam-score, want ‘lastig, moeilijk, Google doet het ook niet’ en geven ze aan dat je het maar handmatig moet doen. Wat mij betreft een minpunt.

Screenshot toppagina's ahrefs

Keyword-data en -functionaliteiten van Ahrefs

Net als de andere tools is er ook bij Ahrefs ruis in de Nederlandstalige data. Er komen geregeld Engelstalige keywords in de data naar boven. Er zijn wel meer mogelijkheden qua SERP-features. Zo kun je alle featured snippets zien waarvoor je domein rankt. Bij SEMrush zie je alleen de featured snippets waarvoor je zélf rankt.

De zoekvolume-data is erg geavanceerd met keyword planner, Google Ads-voorspellingen, trends en clickstream-data. Onderzoek wijst echter naar Moz als het meest accuraat voor de verhouding tussen keywords. Dit onderzoek is echter wel beperkt én uitgevoerd door Moz.

Wat uniek is aan Ahrefs, én een groot USP, is de komst van YouTube-zoekvolumes. Ik ben al lang op zoek naar zo’n tool: hopelijk wordt Ahrefs het antwoord. De alerts zijn handig maar moeten wel per week ingesteld worden, anders word je er gek van. Ook zijn de mentions niet accuraat: ik krijg een melding als een pagina “traffic” en “builder” vermeldt, terwijl die melding ingesteld staat op “traffic builders”.

Screenshot search suggestions ahrefs

Contentmarketing-functionaliteiten van Ahrefs

De ‘Content Explorer’ van Ahrefs toont de best presterende content qua social shares voor de zoekwoorden die je invoert. Dit kan erg handig zijn voor inspiratie voor nieuwe/ontbrekende content. Maar ik ben nooit zo van de social shares, want die zijn makkelijk te faken. Bovendien is dit alleen nuttig voor populaire content. In niches wordt nou eenmaal minder content gedeeld.

Screenshot rankings ahrefs

3. Moz: SEO-tool zonder poespas

Moz is dankzij ieders favoriete knuffel-SEO’er en übertech-hipster Rand Fishkin uitgegroeid tot één van de bekendste SEO-tools. Logo Moz

Na een omweg als inboundmarketing-partij is Moz weer terug bij SEO. De Moz-tools zijn niet zo groot als die van SEMrush en Ahrefs. Hoewel ze het afgelopen jaar wel slagen hebben gemaakt in hun database, is die toch minder groot en goed dan de databases van Ahrefs en SEMrush. Moz’ tools zijn meer basic. Dat werkt op zich goed en je kunt wat kleinere taken hier prima mee uitvoeren.

Screenshot Moz overview

Backlink-data en -functionaliteiten: groter aandeel in link-directories

Moz heeft nagenoeg dezelfde backlink-functionaliteiten als SEMrush en Ahrefs: inkomende links, anchorteksten, top pages, nieuwe links, verloren links en wél een spam-score. Ook heeft Moz een competitieve linkvergelijker.

Je kunt wel duidelijk zien dat Moz stappen heeft gemaakt in hun backlink-database: deze is aanzienlijk beter dan een jaar geleden. Ik zie bij Moz wel een groter aandeel in link directories dan bij de andere tools. Het zou erg fijn zijn als je hier kunt categoriseren op soort site (linkgidsen, nieuws, corporate, blog, etc.). Alleen Ahrefs heeft een optie om te filteren op platform (blogs, e-commerce, fora, wiki’s, cms), maar die zou ik graag specifieker zien.

In de praktijk heb ik wel eens mijn twijfels bij de versheid van de data. Vaak zijn pagina’s al verwijderd of iets dergelijks, maar is dat in de Moz-data nog niet bijgewerkt. Wat peper in Roger’s reet dus!

Screenshot link intersect Moz

Keyword-data en -functionaliteiten: nog meer Engelse data

Ik gebruik Moz’ Keyword Explorer vaak om de eerste pagina op een bepaald keyword te analyseren en verschillende keywords te vergelijken. Dit werkt wat mij betreft handig en snel. Moz geeft ook suggesties waarbij je kunt filteren op hoe dicht de suggesties matchen met het originele keyword: handig! Helaas komt ook hier Engelstalige data omhoog.

Sceeenshot keyword explorer Moz

Contentmarketing-functionaliteiten

Op Followerwonk en de on-page-tool na heeft Moz eigenlijk geen contentmarketing-functionaliteiten. Moz is zich weer gaan focussen op SEO-tools na een slecht bevallen uitstapje naar inbound marketing.

SEO tooltest: de uitslag

Met name Ahrefs en SEMrush lijken erg op elkaar, zowel qua mogelijkheden als qua kosten. Moz is wat kleiner, meer basic en goedkoper. Moz mist wel echt een Content Gap-analyse, dat is een goede tool en een pre bij de andere tools. Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt, he 🙂

Moz heeft überhaupt geen contentmarketing-tools, maar de vraag is of dat een voor of een tegen is. De prijsverschillen zijn klein: de midden-pakketten van Moz zijn een tikkeltje goedkoper. Basic-pakketten komen overeen qua functionaliteiten en limieten. Vanaf het standaard-pakket zijn SEMrush en Ahrefs uitgebreider qua functionaliteiten. Bij Moz worden eigenlijk alleen de limieten verhoogd.

 SEMrushAhrefsMoz
Backlink-functionaliteiten9/108.5/107/10
Backlink-data8/109/107/10
Keyword-functionaliteiten7/107/107/10
Keyword-data5/106/106/10
Contentmarketing-functionaliteiten7/105/10-
Contentmarketing-data6/104/10-
KostenPro
$99/maand

Guru
$199/maand

Business
$399/maand

Enterprise custom

Lite
$99/maand

Standard
$179/maand

Advanced
$249/maand

Agency
$999/maand
Standard
$99/maand

Medium
$179/maand

Large
$249/maand

Premium
$999/maand

Advies

Zo. Dat was de review van deze SEO-tools. Hieronder mijn advies voor deze drie tools:

  • Ga je voor een tool suite die ook contentmarketing, PPC en display-functionaliteiten moet hebben? Kies dan voor SEMrush.
  • Ga je voor een uitgebreide SEO-tool met veel functionaliteiten, maar die toch relatief eenvoudig werkt? Dan is Ahrefs de beste keuze.
  • Ga je voor een dedicated SEO-tool zonder poespas die niet veel kost, maar toch goed functioneert? Moz is hiervoor een prima optie.

NB: ik krijg geen compensatie van SEMrush, Ahrefs of Moz in welke vorm dan ook. Raad je andere tools aan? Laat in de opmerkingen weten welke en waarom, dan ga ik misschien nog meer tools voor je testen!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.