Online marketing

5 praktische tips bij het versturen van pushnotificaties

0

Voor marketeers zijn pushnotificaties een waardevol hulpmiddel om klantretentie te verhogen. We weten allemaal dat e-mail een sterk medium is om succesvol je doelgroep te bereiken. Maar de inbox van consumenten komt hierdoor steeds voller te zitten met nieuwsbrieven, aanbiedingen en andere marketing-uitingen. Het wordt dus steeds moeilijker om de aandacht van consumenten te trekken. Met pushnotificaties win je de aandacht van je klant weer terug!

Wat zijn pushnotificaties ook alweer?

Je herkent ze vast wel die berichtjes die plotseling op je scherm verschijnen van bijvoorbeeld een app die je hebt gedownload. Deze berichten stellen ons op de hoogte van het laatste nieuws, updates, aanbiedingen en nog veel meer. Als ze met succes onze aandacht trekken, volgen we ze met een klik naar de app of website waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.

Van mobiel tot desktop

Naast de app-meldingen op het vergrendelscherm van onze mobiele apparaten, kunnen we deze meldingen ook ontvangen op onze desktop in de vorm van een website-push-melding. Dat vinden we als marketeers natuurlijk goed nieuws! Net als e-mail is de pushnotificatie een geweldige manier om content direct bij potentiële klanten onder de aandacht te brengen.

illustratie pushnotificaties desktop en mobiel

Waarom marketeers kiezen voor pushnotificaties

Het versturen van pushmeldingen naar consumenten biedt merken en bedrijven een nieuwe manier om hun boodschap te delen met hun doelgroep. Met de pushnotificaties blijf je top of mind bij je doelgroep. Je geeft ze een reden om terug te keren naar je site of app. Door het correct toepassen van pushnotificaties kun je meer waarde toevoegen voor je klanten. Je beloning? Meer betrokkenheid, klantloyaliteit en verkopen.

Welke pushnotificaties passen bij mijn bedrijf?

Voordat je aan de slag gaat met het instellen van pushnotificaties is het goed om te kijken welke berichten geschikt zijn voor jouw doelgroep. Enkele meldingen om te overwegen zijn:

  • Een welkom-bericht: net zoals de eerste mail die je stuurt naar klanten nadat ze zich hebben ingeschreven voor jouw nieuwsbrief, gebruik je deze pushnotificaties om mensen te bedanken voor hun aanmelding.
  • Updates: stuur meldingen wanneer er nieuwe producten op voorraad zijn of deel de tracking-informatie van bestellingen.
  • Stuur een herinnering: moedig klanten aan om hun bestelling af te ronden, om nieuwe content te lezen of om mee te doen aan een actie.
  • Tijdgebonden alerts: Gebruik deze meldingen voor berichten die belangrijk en tijdsgebonden zijn. Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor promoties en tijdelijke aanbiedingen.

Aan de slag met het gebruiken van pushnotificaties

Als je begint met het versturen van pushnotificaties is het belangrijk dat ze actueel en relevant zijn voor de ontvanger. Je wil natuurlijk geen berichten versturen die oninteressant of achterhaald zijn. Daarom geef ik graag deze praktische tips voor het succesvol integreren van pushmeldingen in jouw marketingstrategie.

1. Maak het de moeite waard

Onthoud dat pushnotificaties waarde moeten toevoegen voor je klanten. Het is dus belangrijk om goed te communiceren wat de voordelen zijn van het ontvangen van pushnotificaties. Zorg dat je klanten zich speciaal voelen!

2. Get personal

Algemene berichten scoren nu eenmaal minder goed dan gepersonaliseerde content. Tijd dus om te beginnen met het verzamelen van gebruikersgegevens. Denk hierbij aan namen, locatie, aankoopgeschiedenis, favoriete categorieën, recent bekeken producten en ga zo maar door. Deze data helpt je niet alleen bij het opstellen van persoonlijke berichten, maar kun je ook helpen bij het segmenteren van je doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld een bericht sturen naar klanten die geïnteresseerd zijn aanbiedingen en promoties, terwijl andere klanten meer willen weten over nieuwe producten of diensten. Des te beter de segmentatie, des te persoonlijker de pushnotificatie en daarmee een hogere conversieratio.

3. Wees creatief

Haal je beste schrijfstijl uit de kast, want steengoede titels en berichten zorgen voor het beste resultaat. Houd tijdens het schrijven rekening met het feit dat je doelgroep waarschijnlijk druk bezig is wanneer de melding binnenkomt. Stuur daarom geen lange meldingen, maar houdt het kort, krachtig en straight to the point.

4. Kies het juiste tijdstip

Het tijdstip van verzending kan een grote invloed hebben op de CTR van de melding. Gebruik real-time analytics voor het vinden van het juiste tijdsslot. Heb je nog niet genoeg data om te analyseren? Met deze tip kun je de plank niet misslaan. Het beste moment om een melding te versturen is namelijk tussen 9:00 en 13:00.

Let op! Dat klanten toestemming hebben gegeven om pushnotificaties te ontvangen, betekent nog niet dat je ze actief moet lastigvallen met te veel pushnotificaties. Houd daarom de doelen van je meldingen scherp in het oog.

5. Test je opties

A/B-testen is een goede manier om te bekijken welke pushnotificaties goed converteren. Maak twee verschillende versies van een pushbericht en verander vervolgens één onderdeel dat je wil testen, bijvoorbeeld de call-to-action (CTA). Stuur dan het ene bericht naar klantgroep A en het andere bericht naar klantgroep B. Vaak kun je binnen een week al zien welke pushnotificatie succesvoller converteert.

Begin met het versturen van pushnotificaties

Er komt nog best wel wat kijken bij het versturen van pushnotificaties. Toch is het de moeite waard voor bedrijven om te beginnen met het versturen van kleine, to the point berichten.