Is AI de doodsteek voor SEO?

Column – “Auw.” dacht ik vorige week. Tijdens een onderzoekje bleek de concurrent van mijn klant wél vindbaar met ChatGPT, maar mijn klant níet. Dat leek zorgelijk.
Voor mijn klant – een commerciële dienstverlener – besloot ik eens te kijken wat ChatGPT zou antwoorden als ik een probleem zou hebben waar mijn klant de oplossing voor heeft. Ik kroop in de huid van de klant van mijn klant en prompte een uitdaging. Vriend Chat kwam keurig met een paar oplossingsrichtingen. Vervolgens vroeg ik: “Geef mij drie bedrijven die mij bij dit probleem kunnen helpen.” Meteen kwam hij met drie bedrijfsnamen. Twee van de resultaten leken vrij willekeurig. Deze partijen hebben een dienstverlening in een beetje dezelfde richting, maar voor een totaal andere doelgroep en op een ander niveau. Niet meteen zorgelijk dus. Maar ChatGPT kwam ook met een serieuze concurrent. Verontrust vroeg ik me af: “Waarom die wel en wij niet?”
Nieuwe manieren van zoeken
Tot voor kort ging alles om ‘hoger in Google’. In zoekmachineland is Google oppermachtig, maar we zien wel een daling in marktaandeel. Waar het marktaandeel van Google in 2023 nog 93% was, zien we het in de eerste maanden van dit jaar afzakken naar 90%. Deze daling wordt verklaard met het feit dat steeds meer mensen tegenwoordig op andere manieren zoeken. Jongeren zoeken veel via de socials. Bijvoorbeeld: een onderzoek van Adobe laat zien dat 64% van de gen Z’ers Tiktok gebruikt voor zoekopdrachten, vooral als het gaat om merken en producten.
Maar nog belangrijker: sinds enige tijd wint het zoeken en vinden met AI’s als ChatGPT en Gemini met grote snelheid terrein. Alleen al in Nederland steeg het aantal gebruikers van 600 duizend gebruikers in 2023 naar 3,1 miljoen in december 2024. Ik durf er een goede fles om te verwedden dat het aantal gebruikers nu tegen de 5 miljoen loopt. Zorgen dat je als organisatie goed gevonden wordt door AI, is dus steeds belangrijker.
Een betekenisvolle observatie: gisteren kwam ik een vacature voor GEO-specialist tegen. Men hoopt hier geen aardrijkskunde docent of kenner van kaarten en satellietfoto’s aan te trekken, maar men zoekt een Generative Engine Optimization-specialist. Is zoals men tot op heden zocht naar een Search Engine Optimation-specialist.
Strategisch blinde vlek
Nu GEO dus een ding is, is SEO dat dan niet meer? Mijn klant heeft jaren geïnvesteerd in SEO. Is al die moeite nu voor niets geweest? Nee, gelukkig gebruikt zijn doelgroep vooral Google. Zeker nu nog. Dat hij kennelijk nog niet niet vindbaar is in AI’s, is geen technisch probleem, maar hooguit een strategisch blinde vlek.
We zijn dan ook meteen begonnen met een inventarisatie. Omdat tekstuele context voor AI’s nog belangrijker is, onderzochten we of we meer goed geschreven content konden plaatsen op de eigen website, maar belangrijker nog: op vakblogs. Verder vroegen we ons af met welke vragen de doelgroep naar AI’s zou komen en maakten werk van het verwerken van letterlijk die antwoorden in de content. Tenslotte liepen we de website nu echt een keer goed na op titles, nette koppen, meta descriptions en alt-teksten. Dat actiepuntje stond al een poosje, ook de SEO-consultant had ze al op het lijstje gezet. Ook hij had meer dan eens gezegd dat bloggen een goed idee is. Al met al hadden we met deze acties een goed begin.
Dingen gaan ook vanzelf goed
Maar toch zat het me nog steeds niet helemaal lekker. Waarom had Chat wel de concurent genoemd en mijn klant niet? Had de concurrent het beter voor elkaar? We kenden de concurrent niet als enthousiaste blogger of enorm AI-innovatieve partij. Hun website was zo te zien op orde, maar dat was die van mijn klant ook.
Ik besloot het aan ChatGPT zelf te vragen: “Waarom noemde je hierboven bedrijf X en niet bedrijf Y?” Tot mijn geruststelling – en tot die van mijn klant – antwoordde hij dat hij de concurrent beter vond passen bij de opdracht. Hij had voor het door mij geschetste probleem een “creatieve met jonge vibe”-oplossing gezocht. ChatGPT had mijn klant meer in de hoek van “betrouwbaar, ervaren en corporate” geplaatst. Die inschatting klopte als een bus. En als ik het probleem en de context ervan preciezer geprompt had, was het wel goed gegaan.
En zo komen we bij de moraal van dit verhaal. Als je als organisatie online gevonden wil worden, doe je er natuurlijk goed aan na te denken over hoe je gevonden wordt en daarbij te bedenken dat het niet meer alléén over Google gaat, maar dat wat goed is voor Google vaak ook goed is om gevonden te worden in AI (en socials). Bezin je op het zoekgedrag van je doelgroep en onderneem actie. Als je online presence over het geheel genomen een beetje deugt, kun je ervan uitgaan dat er dingen gelukkig ook gewoon vanzelf goed gaan.