Zo gebruik je AI als je geheime wapen voor elk interview

Zo gebruik je AI als je geheime wapen voor elk interview

Interviewen vind ik zo leuk om te doen, dat is iets wat AI niet van mij mag overnemen. Nooit niet. Hoe goed de tools ook. Maar AI kan wel een handige interviewassistent zijn. Hoe ik dat aanpak? Ik vertel je in dit artikel hoe ik AI voor, tijdens en na het interviewen slim inzet om met het afgenomen interview op te vallen.

Vooronderzoek

Voordat je misschien denkt aan een interview vind ik het altijd praktisch om met AI mijn contentdata te analyseren. Stel je geeft je contentdata van de afgelopen vijf jaar mee: wat valt op? Wat voor formats werken goed? Welke thema’s krijgen meer interesse? Enzovoort. Dat kan een mooie basis zijn om van daaruit een interview op te zetten. Maar stel dat je de opdracht gewoon krijgt: maak een interview over thema [x] of met persoon [x]. Dan zou ik het als volgt aanpakken.

Zoek je de ideale kandidaat om te interviewen? Daar kan AI je al goed bij helpen. Prompt een lijst met ideale kandidaten bij elkaar in bijvoorbeeld ChatGPT. Voorbeeldprompt: “Je werkt bij een Nederlands, landelijk dagblad en wil een vrouw interviewen die liever katten heeft dan een vriend. Maak een lijst met tien mogelijke kandidaten. Geef antwoord in een tabel. Links zet je de naam, daarnaast waarom je deze persoon geschikt acht en rechts alle websites en contactgegevens die je kunt vinden.” Dat geeft je al snel een zoekrichting.

Krijg je direct een naam door? Dan helpt AI mij enorm bij het vooronderzoek. Met een prompt weet je bijvoorbeeld exact wat iemand eerder heeft gezegd over het thema waar jij die persoon over gaat spreken. Zo kun je je beter en origineler voorbereiden op het gesprek. Voorbeeldprompt: “Ik werk als redacteur bij de Cosmopolitan en ga Kim Pot interviewen over AI. Wat heeft ze hier over gezegd?” Hier kun je prima een tool als ChatGPT voor gebruiken, maar ik gebruik hier Perplexity ook nog regelmatig voor, omdat ik hier wat overzichtelijker kan sturen op type bronnen. Bijvoorbeeld alleen wetenschappelijk of juist alleen informatie van social media.

Dan krijg je een lijst (met bron dus!) van uitspraken die iemand eerder heeft gedaan. Die input kun je weer gebruiken om vragen te bedenken die het een gesprek een vernieuwende en opvallende invalshoek geven. Wat ik altijd ook leuk vind is om AI in een hele andere rol te zetten en AI vanuit die rol met de vragen met de input die je eerder hebt verzameld hele opvallende vragen te laten bedenken. Denk ‘Je bent Arjan Lubach en gaat in gesprek met een CMO…’.

Het interview

Dan het gesprek zelf. Ik moet bekennen: ondanks dat ik graag een tool als Fireflies gebruik om het gesprek op te nemen, schrijf ik altijd nog mee. Er zijn nuances die een AI (nog) niet oppakt. Denk aan iemand moest drie keer slikken tijdens het gesprek toen het over [bedenk heftig onderwerp] ging. Maar het hele transcript uitwerken? Dat doe ik niet meer. Daar gebruik ik zelf Fireflies graag voor, al zijn er meer vergelijkbare tools. Als ik iemand live spreek, dan leg ik graag mijn telefoon met de Fireflies-app op tafel en anders nodig ik Fireflies uit voor bijvoorbeeld de Teams-meeting. Uiteraard vraag ik het wel altijd of het oké is. Let wel: Fireflies ‘even’ uitzetten kan, maar het duurt ook wel weer een tijdje voordat het weer is opgestart.

Daarnaast geven AI-tools je ook de kans om meer ‘interviewmateriaal’ te maken. Wat ik nu veel vaker doe is het bijvoorbeeld opnemen. Dan heb ik beeld wat ik weer gebruik om het interview op een andere manier te delen. Met tools als Opus Pro en Descript kan je makkelijk delen uit de opname knippen en ondertitelen.

Direct na het interview anonimiseer ik het transcript indien nodig en geef ik het aan een tool als ChatGPT of Claude. Dan maak ik een eerste draft van het gesprek. Het transcript is vaak best prima, maar er zijn altijd dingen die ik zelf wil toevoegen en dat doe ik het liefst als het nog vers in mijn hoofd zit. Daarna bewaar ik het uitgewerkte transcript totdat ik toekom aan het uitwerken van het gesprek. De uitwerking zelf gaat dankzij AI sneller, maar ik vind juist dat uitwerken een leuke en belangrijke puzzel. Ik heb hier meer tijd voor nu en dat maakt de uitwerking nog beter, persoonlijker en prikkelender.

Claude

Bron: Lea Rae / Shutterstock.com

Het delen/promoten

Als het interview af is, dan kan je met hulp van AI (veel meer) verschillende contentvormen bedenken en maken om het stuk te delen en promoten. Gebruik AI om bijvoorbeeld passende LinkedIn-berichten te maken voor verschillende doelgroepen. Stel je hebt een klantinterview gedaan, dan kan je nu een bericht met een andere inhoud en tone of voice maken voor de klant om het interview te promoten, voor jullie accountmanagers allemaal een ander bericht enzovoort. Daarnaast heb je als je het slim doet naast tekst dus ook audio en beeld. Maak van het opgenomen gesprek shorts om het interview op meer kanalen te promoten. Maak van het uitgeschreven stuk ook een audio-bestand, zodat geïnteresseerden ook naar het interview kunnen luisteren.

Kijk met AI ook gelijk waar je bijvoorbeeld quotes uit het interview kunt toevoegen in andere content (zoals op je website). En wat altijd fijn is, is om bijvoorbeeld te kijken naar nieuwsberichten en hoe je daarop in kunt haken met het interview.

Wat ik daarnaast heb is per thema een lijst met quotes. Als ik nieuwe content maak, dan voeg ik die weleens toe aan mijn prompt. Zo maak je ook nieuwe content persoonlijker en kun je weer slim linken naar dit interview.

Hier kan ik echt wel drie artikelen over doorgaan nog. Ja, het wordt moeilijker om op te vallen met content in een wereld waar iedereen blubbercontent kan maken. Zoveel als ze willen. Juist interviews zorgen voor een persoonlijkere en daarmee opvallendere insteek. Met AI kan je een gesprek ontzettend slim hergebruiken. Hier word jouw creativiteit geprikkeld, want hoe ga je meer uit dat interview halen?

Kijk naar het hele interviewproces

Dus, kijk eens naar het hele interviewproces. Ik daag je uit om verder te gaan dan tekstgeneratie of -optimalisatie. Het helpt vaak om het proces te werken. Wat voor stappen neem je nu? Welke zijn heel repetitief, tijdrovend (misschien wel zo tijdrovend dat je ze niet eens doet) en welke stappen mis je nu, maar kan je toevoegen met AI? Daar begin je en ga je al experimenterende en lerende veel meer uit je interviews halen.

Blog