Innovatie

Claude als concurrentie voor ChatGPT: dit moet je weten

0

ChatGPT heeft een aantal geduchte concurrenten. Eén daarvan is Claude, van het Amerikaanse bedrijf Anthropic. Met het nieuwe model 3.5 Sonnet claimt Anthropic zelfs beter te zijn dan ChatGPT. Lange tijd was Claude nog niet beschikbaar in Europa, maar sinds mei 2024 kun je het ook in Nederland en België gebruiken. Wat is Claude en hoe onderscheidt het zich van andere AI-tools zoals ChatGPT? In dit artikel duik ik daar dieper in.

Wat is Claude?

Claude is de AI-chatbot van Anthropic (in 2021 opgericht door oud-medewerkers van OpenAI, de maker van ChatGPT). Het large language model (LLM) dat eronder draait heeft dezelfde naam. De chatbot kwam in maart 2023 uit, maar zoals gezegd, is deze pas sinds kort officieel te gebruiken in de EU.

Je kunt er conversaties mee hebben, op een vergelijkbare manier als ChatGPT. Het kan bijvoorbeeld teksten voor je samenvatten, Excel-formules genereren, inzichten uit rapporten halen en meer. Je kunt het inzetten voor contentcreatie en -optimalisatie, marktonderzoek, data-analyse en klantenservice.

Ook is het in staat om afbeeldingen te analyseren en transcriberen. Zo kan het handgeschreven teksten, foto’s en grafieken herkennen.

Je kunt Claude bezoeken op claude.ai. Ook is er een iOS-app beschikbaar (nog geen Android) en een API.

iOS app van Claude

Bron afbeelding: Anthropic

Beginnen met Claude: uitgebreide onboarding

De eerste keer dat je Claude.ai bezoekt, moet je een account aanmaken. Vervolgens doorloop je een uitgebreide onboarding. Dat maakt het iets minder toegankelijk dan ChatGPT, waar je tegenwoordig ook zonder inlog (maar met beperkingen) gebruik van kunt maken. Maar het is een interessant proces, waarbij Anthropic je duidelijk wijst op de grenzen en tekortkomingen van de tool.

Inloggen in Claude.

Na het invullen van je mailadres, moet je ook nog je telefoonnummer en geboortedatum opgeven. Het telefoonnummer wordt gebruikt om een verificatiecode te versturen. Als je die horde hebt doorlopen, krijg je de vraag of je de tool persoonlijk of met je team wil gebruiken. Voor dit artikel koos ik voor persoonlijk gebruik.

Keuzescherm voor persoonlijk gebruik of teams.

Daarna stelt de Claude zich aan je voor en wil de chatbot je naam weten.

Voorstelrondje.

Vervolgens wijst de bot je nog eens op de ‘usage policy’ (je mag het bijvoorbeeld niet gebruiken voor het maken van gewelddadige of misleidende content) en dat deze regelmatig conversaties checkt om de beveiliging te verbeteren. Zodra je daarmee akkoord gaat, wijst Claude je er ook nog eens op dat de werking niet perfect is. Je moet rekening houden met dat het soms incorrecte of misleidende informatie produceert (te vergelijken met andere AI-bots), dat het niet bedoeld is voor advies (zoals medisch advies) en dat het de gebruikslimieten kan aanpassen.

Als je deze stappen hebt doorlopen, krijg je het beginscherm en kun je starten met chatten!

Beschikbare versies

Bij de gratis versie heb je toegang tot het model Claude 3.5 Sonnet, dat halverwege juni 2024 is gelanceerd. Anthropic claimt dat dit model momenteel ‘best-in-class’ is, dus beter dan ChatGPT’s GPT-4o. Daarnaast heb je Claude Haiku (het snelste model) en Claude Opus (voor onder andere voor diepgaande analyses en andere complexe taken).

De modellen van Anthropic.

Bron afbeelding: Anthropic

Claude Pro

Als je een betaald Pro-account hebt, kun je gebruikmaken van Claude 3 Haiku en Claude 3 Opus via de ‘model selector’. Een betaald account heeft onder andere de volgende voordelen:

 • Hogere gebruikslimiet: je kunt meer berichten sturen
 • Grotere inputcapaciteit: je kunt langere teksten en meer complexe opdrachten verwerken
 • Snellere responstijden (zeker bij Haiku, die ook voor chatbots voor klantenservice ingezet kan worden)
 • Voorrang bij toegang tot Claude als het erg druk is qua verkeer

Claude Pro kost momenteel 18 euro per maand. Als je van de gratis versie wil overstappen naar de betaalde versie, log je in bij Claude.ai en kies je daar de optie ‘Upgrade to Pro’.

Claude Team

Via Claude Team (30 dollar per user per maand) heb je de mogelijkheid om samen te werken met collega’s. Dit zijn een aantal voordelen van Claude Team:

 • Hogere gebruikslimiet
 • Toegang tot meerdere modellen (dus ook Opus en Haiku)
 • Beheerderstools
 • En alles wat je ook in het betaalde Pro-account krijgt

In de video hieronder zie je een voorbeeld van hoe je met de Team-opties een marketingplan kunt samenstellen, op basis van bestaande documenten met informatie over je doelgroepen en tone-of-voice.

Accepteer cookies

Een aantal nadelen

Zelf gebruik ik Claude nog niet heel lang, maar tot nu toe heb ik deze nadelen ondervonden:

 • Claude kan niet op basis van een url een samenvatting van een artikel maken (zie afbeelding hieronder). Wel kun je de tekst van het artikel in Claude zetten en om een samenvatting vragen. En dat doet ‘ie goed.
 • De kennis van Claude is gebaseerd op data tot april 2024 en heeft geen actieve toegang tot het internet.
 • Claude geeft bij z’n antwoorden geen bronnen weer, dus je hebt geen idee waar de informatie vandaan komt. Dat voelt inmiddels achterhaald, de gratis versie van ChatGPT doet dit wel al.
 • Het is nog niet ‘multi-modal’. Ja, je kunt teksten en afbeeldingen uploaden. Maar het genereert tot nu toe alleen tekst.
 • Geen voice. Je kunt er tot nu toe nog niet mee praten.

Link in Claude werkt niet.

De voordelen van Claude ten opzichte van ChatGPT

Er zijn een aantal manieren waarop Anthropic Claude afzet tegen ChatGPT:

 • Zo merk je al tijdens de onboarding dat er een sterke focus is op veiligheid en verantwoorde AI-ontwikkeling. Anthropic schrijft dat de AI niet wordt getraind op basis van jouw gegevens, ook bij de gratis versie. Er zijn 3 uitzonderingen: als je prompt of conversatie worden gedetecteerd voor beoordeling (om te checken of het wel voldoet aan de policies), als je zelf feedback geeft (via duimpje omhoog / duimpje omlaag) of als je op een andere manier expliciet toestemming geeft om de AI te trainen op jouw input.
 • Ook heeft het op dit moment een groter ‘contextvenster’, waardoor je langere teksten aan de chatbot kunt geven.
 • Anthropic claimt op veel vlakken beter te presteren dan ChatGPT GPT-4o, waaronder bij programmeren en wiskunde.

Of dat laatste waar is, zul je vooral ook zelf moeten uitproberen. Het hangt erg van de taken af. Ik merk in elk geval dat de AI-tool goed is in het samenvatten van artikelen en pdf’s, maar bij het genereren van een formule voor Google Spreadsheets was ChatGPT weer beter.

Artifacts

De bèta-versie van het onderdeel Artifacts is indrukwekkend en verdient extra aandacht. In een apart zijscherm kun je bijvoorbeeld games creëren en deze meteen in actie zien, zonder enige kennis van code te hebben. Doordat het in een apart scherm staat, kun je heel eenvoudig via het chatscherm verbeteringen aanbrengen. Er zijn al talloze voorbeelden van games, maar je kunt bijvoorbeeld ook teksten creëren en verbeteren, flowcharts maken, interactieve afbeeldingen of rapporten maken en interactieve quizzen bouwen op basis van een pdf om je kennis te testen. Je kunt dit onderdeel nu aanzetten in Claude (ook in de gratis versie).

Accepteer cookies

Ga jij Claude gebruiken?

De focus op veiligheid en privacy vind ik een groot voordeel van Claude en de handige interface van Artifacts zou weleens gekopieerd kunnen gaan worden door de concurrenten. Het zijn goede redenen om deze tool vaker te gaan gebruiken. Gebruik jij al Claude en wil je delen waarom het voor jou een handige tool is? Ik hoor graag je ervaringen via de reacties hieronder!

Bron header-afbeelding: PatrickAssale / Shutterstock.com