Content

Voer een realtime gesprek met het nieuwe GPT-4o

0

Praten met een AI-tool, zitten we daarop te wachten? Als het aan OpenAI ligt wel, want dit is precies wat de nieuwe versie van GPT (GPT-4o) doet. En dat ook nog eens veel sneller dan de vorige versies van GPT.

OpenAI heeft een nieuwe versie van GPT gelanceerd: GPT-4o. “Our new flagship model that can reason across audio, vision, and text in real time”, aldus OpenAI. Naast dat deze nieuwe versie van GPT een stuk sneller is in het geven van een reactie, is deze versie ook vele malen beter in het herkennen van audio en beeld.

Dit klinkt misschien niet zo baanbrekend, maar zodra je de voorbeelden in de video’s hieronder bekijkt denk je daar vast anders over! Deze innovaties van de AI-tool maken dat het een stuk natuurlijker voelt om ‘in gesprek te gaan met’ GPT-4o dan alle vorige versies.

It feels like AI from the movies; and it’s still a bit surprising to me that it’s real. (…) Talking to a computer has never felt really natural for me; now it does. – Sam Altman

Antwoord geven met een specifieke emotie

Een van de features van GPT-4o is dat je kunt vragen om antwoord te geven met een specifieke emotie. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder. Er wordt gevraagd of GPT een verhaaltje voor het slapengaan kan vertellen. De eerste versie is nog wat ‘saai’, dus vraagt hij om iets meer emotie toe te voegen. Het resultaat mag er zijn! Zou dit een concurrent kunnen worden van verhaal-platformen als Storytel?

Accepteer cookies

Je persoonlijke huiswerkbegeleider

Een AI-tool je laten helpen met het oplossen van een rekensom… Dat klinkt niet als ‘iets nieuws’. Maar het leuke aan GPT-4o is dat de hulp, door het toevoegen van de stem, veel ‘menselijker’ wordt. Zo kun je de tool vragen om niet zomaar het antwoord te delen, maar je mee te nemen in het zoeken naar de oplossing. Dit klinkt als een handige hulp voor tijdens het maken van je huiswerk.

En het gaat nog een stapje verder. Deze nieuwe GPT-versie is ook een stuk beter in het herkennen van beeld. Je kunt de som dus simpelweg opschrijven en dan herkent GPT-4o het, zonder vertraging.

Zou dit een concurrent kunnen worden voor huiswerkbegeleiders?

Accepteer cookies

Een handige vertaalhulp

Nog een leuke manier om GPT-4o gebruiken, is als vertaler. Zo kan je bijvoorbeeld in het Nederlands iets tegen de tool zeggen, waarna GPT-4o het direct vertaalt in een taal naar wens. Dit schijnt in maar liefst 50 talen te kunnen en zonder vertraging te werken. Zou dit een concurrent kunnen zijn voor tolken?

Accepteer cookies

Sneller en goedkoper

Hoe is het OpenAI gelukt om GPT-4o zo veel sneller te maken? Dit komt omdat de vorige versies van GPT verschillende modellen had om los van elkaar tekst, video en spraak te verwerken. Binnen GPT-4o draait dit allemaal op één model, waardoor de verwerking een stuk sneller is.

Deze snelheid en efficiëntie maakt de tool ook een stuk goedkoper in gebruik. OpenAI belooft dan ook dat de betaalde functies van GPT Plus gratis worden voor alle gebruikers. Er zullen voor abonnees uiteraard nog extra voordelen blijven bestaan, maar dit is wel goed nieuws voor alle gebruikers van de gratis variant.

Hoe ver zal het gaan?

Toen we dit nieuws oppikten op de redactie van Frankwatching, moesten we meteen denken aan de film ‘Her‘ uit 2013. Hoe lang zal het nog duren voordat we echt relaties aangaan met AI-tools als GPT? Ik zie mijzelf nog niet tegen deze tool praten. Zeker niet op kantoor. Jij wel?