Aandacht is schaars. Maar je kunt het wél verdienen.

Aandacht is in een wereld vol afleiding net zo waardevol als goud. Bedrijven vechten om die aandacht, maar ironisch genoeg verkorten ze daarmee juist onze aandachtsspanne. We herprogrammeren ons brein voor korte content. In dit artikel ontdek je hoe je aandacht slim inzet met technieken die social media al jaren succesvol gebruiken, maar dan voor waardevolle, positieve doelen.
Als communicatieprofessional moet je anno 2025 verder kijken dan views of kliks. Wil je je doelgroep écht informeren, betrekken, iets leren of converteren? Dan moet je leren hoe je aandacht niet alleen grijpt, maar ook verdient en respecteert.
Onze aandacht wordt niet alleen korter, ze wordt gestolen.
Volgens prof. Gloria Mark, expert op het gebied van aandacht, is onze aandachtspanne op schermen tussen 2004 en 2022 gedaald van gemiddeld 150 seconden naar slechts 47 seconden. Een vaak aangehaald onderzoek van Microsoft beweert zelfs dat onze aandachtsspanne inmiddels korter is dan die van een goudvis (8 seconden). Dit onderzoek wordt echter bekritiseerd en is gebaseerd op twijfelachtige data.
Zoals Johann Hari in Stolen Focus stelt: het is niet onze wilskracht die faalt, het is het systeem dat ons continu onderbreekt. Aandacht wordt gestolen, omdat er geld verdiend wordt aan onze afleiding. De vraag is dus niet: “Hoe verlengen we de aandachtsspanne van onze doelgroep?”, maar:
Hoe creëren we de omstandigheden waarin mensen wel willen focussen op jouw verhaal?
Want is er wel een universele aandachtsspanne? Nee, dat is echt anders voor iedereen. Zelf ben ik gefascineerd door het onderwerp omdat door mijn ADHD mijn aandacht soms sneller verspringt dan ik kan bijhouden. Maar zelfs ik kan een film van 1,5 uur kijken als ik maar geboeid ben. Je kunt aandacht ook trainen, denk aan het opschrijven van elke keer als je je smartphone pakt om bewustwording te creëren, of door te mediteren.
Bij ons bedrijf Intractive kijken we vooral hoe je aandacht effectief kan inzetten. Wij zien sociale media niet als de vijand, maar juist als een inspiratiebron. Het zijn enorme aandachtstrekkers, maar we blijven er wel uren per dag hangen. Dit doen ze met slimme trucs.
- Spelen in op je emoties (de gebruiker moet iets voelen, positief of negatief?)
- Directe feedback (likes, reacties, voortgang)
- Continu nieuwsgierigheid opwekken (oneindige stream aan leuke filmpjes).
- Hoge mate van autonomie (de gebruiker denkt dat die in control is)
Ze bereiken hun doel, al is dit wel jou verslaafd maken door je aandacht te gijzelen en er geld aan te verdienen. Maar van dit doelgerichte design kunnen we wat leren. Het zou niet moeten gaan zo lang mogelijk aandacht vasthouden, maar gebruikers zo effectief mogelijk helpen, je moet aandacht verdienen.
Met de opmars van AI kunnen we verwachten dat de stroom aan informatie alleen maar toeneemt, maar ook dat AI onderscheid zal maken tussen waardevolle en waardeloze content. Juist extra reden om juist aandacht te besteden aan de content die deelt.
Vaak zie je dat in communicatie meerdere doelen worden nagestreefd waardoor het minder effectief wordt. Wij adviseren daarom om voordat je begint eerst goed na te denken welk doel je wilt behalen. Daarin onderscheiden wij 4 hoofddoelen.
Vier doelen met 4 aanpakken om de juiste aandacht te verdienen.
-
Wil je informeren?
Maak het snel scanbaar. Denk als een gebruiker: die scrolt, scant, en zoekt naar herkenning. Gebruik duidelijke titels, hiërarchie in je content en meerdere paden naar de informatie. Help de gebruiker om haar/zijn doel te halen, niet het jouwe.
-
Wil je (engagement) betrekken?
Bouw positieve associaties op. Laat ze jullie overtuigingen op speelse en humoristische wijze ontdekken. Creëer een format dat herkenning opbouwt en ga er vanuit dat ze niet alles zien of lezen, zolang ze maar een positieve indruk krijgen. Geef mensen het gevoel dat ze vrij zijn om te kiezen. Autonomie is cruciaal voor langdurige betrokkenheid.
-
Wil je iets leren?
Laat mensen zelf doen. Actieve interactie werkt beter dan passieve consumptie. Wees compleet in je informatie en gebruik sprekende voorbeelden. Laat mensen keuzes maken en stel vragen om belangrijke informatie kracht bij te zetten. Biedt het op de juiste plek aan, in contexten waar mensen open staan voor verdieping.
-
Wil je converteren?
Kom snel tot de kern. Laat binnen enkele seconden zien wat het oplevert. Veel social media ads zijn hier briljant in: de waardepropositie is direct duidelijk. Gebruik dat principe, maar met integriteit. Denk aan interactieve vacatures, demo’s of gepersonaliseerde onboarding.
Conclusie: Niet méér aandacht, maar de juiste aandacht.
We leven in een tijd van ‘information overload’. Maar mensen zijn nog steeds nieuwsgierig, willen leren, willen betekenis. The Attention Economy Podcast noemt het treffend: we moeten van het grijpen van aandacht naar het begeleiden van aandacht. Dat vraagt om slim design, sterke storytelling en respect voor de tijd van je gebruiker.
Pas principes uit gedragspsychologie en sociale media toe in een format waarmee je jouw verhaal effectief kan overbrengen. Of dat nu gaat om werving, onboarding of educatie, het moet zowel leuk zijn voor de gebruiker als de maker. Wil je zien hoe wij dit doen met ons interactieve storytelling platform? Klik dan hier voor onze demo story.