Meer zichtbaarheid zonder kosten: zo werkt Google Organic Shopping

Veel webshops laten in Google Shopping maar een deel van hun assortiment zien. Denk aan bestsellers, items met hoge marge, of producten waarvan je weet dat ze goed converteren. Logisch! Maar wat gebeurt er met de rest van je assortiment? Die blijven vaak onzichtbaar. Zelfs als ze op voorraad zijn, relevant zijn én potentie hebben.
Dat is zonde. Want je laat niet alleen omzet liggen, maar ook waardevol verkeer dat je wél kunt aantrekken, zonder extra advertentiekosten. Google laat namelijk óók producten zien in de Shopping-resultaten die je helemaal niet promoot met betaalde campagnes. Dit is waar Google Organic Shopping om de hoek komt kijken. Het is een onderschat kanaal dat verrassend veel kan opleveren.
Wat is Google Organic Shopping en hoe werkt het?
Google Organic Shopping is een handige manier om je producten gratis zichtbaar te maken in Google Shopping. Terwijl je met betaalde campagnes bovenaan staat in de zoekresultaten en in de Shopping-tab, komen de gratis producten iets lager te staan. Maar laat je niet afschrikken door die plek. Ook daar wordt volop geklikt.
Hoe werkt het? Google haalt de informatie gewoon uit je productfeed in het Google Merchant Center. Op basis daarvan laat het systeem automatisch producten zien aan mensen die ergens naar zoeken. Heb je geen advertentie lopen voor een bepaald product, maar staat het wel in je feed? Dan kan het alsnog gratis worden weergegeven in de zogeheten ‘gratis vermeldingen’.
Verschil met betaalde shopping:
- Betaalde shopping: je betaalt per klik (CPC) en stuurt handmatig biedingen en budgetten aan.
- Organische shopping: gratis vermeldingen gebaseerd op de kwaliteit en relevantie van je productdata, zonder bijkomende advertentiekosten.
Waarom juist nú relevant?
Met stijgende advertentiekosten en groeiende concurrentie binnen e-commerce wordt rendement steeds belangrijker. Organic Shopping is een slimme manier om je zichtbaarheid te vergroten zonder je marketingbudget te belasten.
Waarom wordt Google Organic Shopping vaak vergeten?
Bijna alle grote webshops maken gebruik van Google Shopping. Maar het organische gedeelte? Dat wordt opvallend vaak vergeten. Hoe komt dat toch? Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen:
1. Focus op betaalde prestaties
Online marketeers zijn vaak gefocust op de Return on Ad Spend (ROAS) van hun betaalde campagnes. Dit is logisch, want het levert direct meetbare resultaten op. Maar hier schuilt een probleem:
- Alleen de producten die in de advertentiestrategie passen, krijgen aandacht.
- Producten die niet in de advertenties passen, verdwijnen naar de achtergrond, ook al kunnen ze best relevant zijn voor klanten.
Het resultaat? Je laat kansen liggen die je kunt benutten via Google Organic Shopping, zonder extra kosten. Hoe? Je producten kunnen nog steeds verschijnen in de zoekresultaten via de gratis vermeldingen!
2. Niet weten dat het bestaat
Wist je dat veel webshop-eigenaren simpelweg niet weten dat Google ook gratis vermeldingen heeft? De focus ligt vaak volledig op betaalde advertenties en de kans om organisch zichtbaar te zijn, wordt gemist. Dit komt vaak voor, omdat:
- De meeste marketeers zich richten op betaalde campagnes.
- Google Organic Shopping wordt vaak overschaduwd door de betaalde advertenties.
Toch is dit een gemiste kans. Je kunt producten zonder extra kosten zichtbaar maken en daarmee verkeer aantrekken, maar alleen als je weet dat het mogelijk is.
3. Denken dat je moet adverteren
Er heerst een misverstand: ‘Je moet betalen om zichtbaar te zijn in Google Shopping.’ Maar dat is niet waar! Organische vermeldingen kunnen ook echt werken, zonder een groot advertentiebudget. Hoe?
- Google laat je producten automatisch zien in de gratis vermeldingen, als je je productfeed goed hebt ingericht.
- Dit betekent dat je ook zonder advertentiebudget verkeer kunt genereren, vooral voor producten die je anders misschien niet promoot.
Veel bedrijven missen deze kans, omdat ze denken dat zonder betalen niets gaat. Maar dat is absoluut niet waar!
Hoe stel je een organische Shopping-feed in?
Gelukkig is het instellen van een Organic Shopping feed niet moeilijk. Volg deze stappen om aan de slag te gaan:
1. Maak een Google Merchant Center-account aan
Als je nog geen account hebt, kun je deze op de Google retail-pagina aanmaken. Vul je bedrijfsgegevens in en zorg ervoor dat je domein geverifieerd is.
2. Maak een productfeed
Creëer een productfeed die alle relevante informatie bevat zoals:
- Producttitels
- Beschrijvingen
- Prijzen
- Voorraadstatus
- Afbeeldings-URL’s
Google heeft gedetailleerde richtlijnen voor het opzetten van een productfeed.
3. Controleer je productdata
Zorg ervoor dat je productfeed altijd schoon en up-to-date is. Fouten zoals ontbrekende informatie of verkeerd ingedeelde producten, kunnen ervoor zorgen dat je minder zichtbaar bent. Dus, neem af en toe de tijd om je feed na te lopen. Dat kleine beetje extra werk kan je veel opleveren.
4. Meld je producten aan voor Surface Across Google
Wil je je producten ook in de organische Shopping-resultaten tonen? Dat is eenvoudig te realiseren:
- Ga naar je Google Merchant Center account.
- In het linker menu van je dashboard, zoek en klik op ‘Gratis vermeldingen’.
- Klik op ‘Aan de slag’ om het programma voor gratis vermeldingen in te schakelen.
- Volg de aanwijzingen om je producten te koppelen aan de gratis vermeldingen in Google Shopping.
Door je producten aan te melden voor Surface Across Google, worden ze automatisch weergegeven in de gratis vermeldingen op platforms zoals de Shopping-tab, Google Zoeken en Google Afbeeldingen. Dit proces brengt geen extra kosten met zich mee en kan je online zichtbaarheid aanzienlijk vergroten.
5. Monitor je prestaties
Zodra je producten zichtbaar zijn via Google Organic Shopping, is het belangrijk om te volgen hoe ze het doen. Het is niet alleen van belang dat je producten zichtbaar zijn, maar ook om te begrijpen hoeveel verkeer ze naar je website brengen. Hiervoor kun je het Merchant Center dashboard gebruiken voor basisinformatie over je producten, maar het is ook handig om Google Analytics in te zetten voor een gedetailleerd overzicht van hoe bezoekers met je producten omgaan op je site.
Met Google Analytics kun je bijvoorbeeld zien welke producten het meeste verkeer trekken, hoe mensen je website vinden en welke pagina’s ze het vaakst bezoeken. Deze informatie helpt je te begrijpen hoe goed je producten het doen in de organische zoekresultaten. Je kunt ook conversies bijhouden, zoals aankopen of andere acties die je wil dat bezoekers uitvoeren op je site.
Om je te helpen met het instellen van e-commerce tracking, kun je de Google Analytics help-pagina bekijken. Hier vind je uitleg over hoe je de juiste gegevens kunt verzamelen en gebruiken om je strategie te verbeteren.
Met deze inzichten kun je je productfeed verder verfijnen en gerichter bepalen welke producten meer aandacht verdienen in je organische vertoningen. Dit zorgt ervoor dat je producten krijgt die beter aansluiten bij wat je klanten zoeken, en vergroot de kans dat ze uiteindelijk ook overgaan tot aankoop.
Wanneer is het inzetten van Google Organic Shopping slim?
Hoewel organische vermeldingen in principe voor elk product interessant kunnen zijn, zijn er specifieke situaties waarin het extra nuttig is om Google Organic Shopping in te zetten:
1. Producten met een lage marge
Heb je producten met een lage winstmarge, waar de hoge advertentiekosten je winstgevendheid in de weg staan? In dat geval is het slim om deze producten in te zetten voor Organic Shopping. Zo kun je je marges beschermen zonder dat je daarvoor dure advertenties hoeft in te zetten.
2. Artikelen met weinig zoekvolume
Voor producten die weinig zoekopdrachten krijgen, kunnen betaalde advertenties vaak minder effectief zijn. Google Organic Shopping biedt hier een gratis alternatief om je producten alsnog zichtbaar te maken voor mensen die er misschien wel interesse in hebben.
3. Producten die niet goed presteren via betaalde campagnes
Sommige producten trekken niet genoeg betaalde klikken of converteren minder goed. Dat betekent niet dat ze geen potentieel hebben! Zet ze in de gratis Shopping-feed en genereer alsnog verkeer naar je website, zonder extra kosten.
Laat geen omzet liggen met onzichtbare producten
Adverteren in Google Shopping is bewezen effectief, maar het benutten van gratis organische vermeldingen is net zo belangrijk. Veel webshops laten kansen liggen door enkel op betaalde campagnes te focussen.
Wil je ervoor zorgen dat al je producten maximale zichtbaarheid krijgen? Controleer vandaag nog je Google Merchant Center en activeer organische Shopping-vermeldingen.
Je concurrenten doen het misschien al. Benut jij het al?