Ga 2025 sterk in met deze 8 onderbenutte e-commerce-tactieken

Ga 2025 sterk in met deze 8 onderbenutte e-commerce-tactieken

Het loont in e-commerce-land om creatief en onderscheidend te zijn. Als merk, maar ook in de tactieken die je gebruikt om jouw shop te laten groeien. Daarom licht ik in dit artikel 8 onderbenutte e-commerce-tactieken toe, zodat jij ze alleen nog maar hoeft te implementeren.

Veel e-commerce-ondernemers hebben de stijgende lijn, die ingezet is tijdens COVID-19, niet vast kunnen houden. Aan de ene kant logisch, omdat er destijds externe factoren waren die zorgden voor algehele groei in de markt, aan de andere kant zul je als ondernemer of marketeer hierin ook naar jezelf moeten blijven kijken. Ben jij ondanks de luxe tijden altijd creatief geweest in je aanpak, of leun je te veel op Google, Meta en bol en zie je nu dat het volume daalt en de CPC stijgt?

Dit kun je doen

1. Unboxing experience

Niet te verantwoorden dat de eerste ervaring met jouw product een neutrale of zelfs negatieve is. De peak-end rule schrijft voor dat het einde van de klantreis, het daadwerkelijk ontvangen en het proberen van het product, juist het wauw-moment moet zijn.

Dacht je dat Apple-doosjes zomaar zo langzaam open gaan? Zorg dat het een ervaring is die zorgt voor een glimlach en die mensen willen delen. Test met extra’s en reken de business case uit op basis van de totale klantwaarden, herhaalpercentages, van order 1 naar order 2 en nieuw verkregen positieve reviews.

2. Founder led growth of social selling

René van der Zel van XXL Nutrition, Mark de Boer van Upfront en Thom Siersema van PLNKTN zijn schoolvoorbeelden van hoe je als (semi) e-commerce-merk via LinkedIn mega veel bereik en merkvoorkeur realiseert bij een relatief welgestelde doelgroep. Neem de mensen mee in jouw reis als ondernemer. Deel hoogte- en dieptepunten. Het zorgt voor een stukje persoonlijkheid voor je merk en geeft jou als founder de kans om de ‘narrative’ over jouw merk te bepalen voordat een ander dat doet.

Simpele voorbeelden zijn posts van bijvoorbeeld:

  • Mark de Boer over de zwaktes van Upfront, want ze zijn natuurlijk ‘upfront’ over hun producten, dus ook hun bedrijf.
  • René van der Zel met een post over de slechtste sollicitant ooit die uiteindelijk een goede hire blijkt. Het resultaat van de laatste post? >7.000 likes en waarschijnlijk >100.000 views. Zo simpel kan het zijn.

3. Offline mailing

Slapende partners heractiveren? Hoeveel nieuwsbrieven ga je ze nog sturen? Als jij wil dat mensen (weer) bij jou bestellen, doe dan eens écht je best om de mensen positief te verrassen. Uiteraard werkt dit extra goed als je de mensen naast het kaartje een reden geeft om opnieuw te kopen. Denk hierbij aan korting, product-plus of iets nieuws.

Blijf net als met je online mailing wel in segmenten denken om de relevantie zo hoog mogelijk te houden. Tegenwoordig integreert bijvoorbeeld Print.one gewoon met je CRM, dus regel je het alsnog allemaal vanuit één systeem.

4. Whatsapp

Hoe relaxt wanneer je via WhatsApp een update krijgt over de status van je bestelling, of even een appje of alles oké is met je dure nieuwe product. Dit kun je optioneel maken in de check-out, zodat je het alleen doet als mensen het inderdaad waarderen.

Dat geeft ook nog eens een extra laag vertrouwen en zal dus mogelijk positief bijdragen aan je conversieratio in de check-out. WhatsApp is daarnaast goed in te zetten voor de heractivatie van loyale klanten. Ook hier geldt natuurlijk dat segmentatie, en daarmee relevantie, enorm belangrijk zijn.Whatsapp-text

5. (Short) video

Onze online tijd/aandacht is mede door TikTok significant gegroeid richting videoconsumptie. Geef je creatieve medewerker, die per ongeluk in de fabriek is beland, een camera en zie wat er gebeurt. Het hoeft tegenwoordig juist niet meer gelikt te zijn. Benut de kracht van imperfectie en zorg voor authenticiteit. Video’s kun je ook nog eens gebruiken om je SEO-content te boosten, je CRM-flows te verrijken en natuurlijk ook intern af en toe eens goed om jezelf te lachen.

Een simpel voorbeeld is een mail over sneeuwkettingen op wintersport, waar je direct even een 30 seconden filmpje bij doet van hoe je ze om de banden doet. Zo neem je de mogelijke terughoudendheid tot aankoop weg in dezelfde mail als waar je het product aanbiedt. Kind kan de … sneeuwkettingen omdoen!

6. Positieve impact maken

Het maken van een positieve impact wordt door een groeiend aantal consumenten beschouwd als een reden om wel of niet voor een merk/product te kiezen. Denk hierbij aan het aanbieden van alternatieve bezorgmogelijkheden, werken met een herbruikbare verpakking of het inbouwen van een mechanisme dat per transactie zorgt voor een positief effect naast de negatieve impact op de wereld van bijvoorbeeld de uitstoot. Je wil toch ook een positieve legacy achterlaten met je bedrijf? Of wil je alleen maar nemen?

7. Aftersales

In B2B de normaalste zaak van de wereld, aftersales. Toch doen veel webshops alsof de klantreis stopt als het product in handen is, terwijl het dan eigenlijk pas begint. Hoe help jij je klant met het halen van optimale waarde uit jouw product? Check je nog eens in of ze echt blij zijn en zo niet wat je kunt doen om ze te helpen? Dit kan perfect in combinatie met de offline mailing of met WhatsApp zoals eerder genoemd.

8. Community led growth

Denk hierbij aan partijen als BrewDog en LABFRESH die geld ophalen via hun bestaande database. Daarmee weten ze niet alleen hun groei financieel te versnellen, maar zo bouwen ze ook direct een sterke band op met een groep klanten die vervolgens ambassadeurs van je merk zullen worden.

Een belangrijk aspect hierin is om een mooie ‘reward structure’ op te zetten. BrewDog-investeerders krijgen ‘gratis’ bier, kortingen, speciale memberships, branded merchandise en een gepersonaliseerde ervaring. Tip van LABFRESH founder Kasper Brandi Petersen:

Check wel of je audience crowdfund-proof is. Voor hen is dit ‘mature men’ (25+) en deze sluit perfect aan bij deze tactiek.

Blijf niet worstelen

Geen reden dus om te blijven worstelen met Google en Meta. Je zult bovendien zien dat deze kanalen veel beter gaan presteren als je met inzet van één of meerdere van bovenstaande tactieken een vliegwiel realiseert.

Blog