Social media

WhatsApp rolt kanalen uit: dit moet je weten

0

Op het belangrijkste socialmediaplatform van ons land wil je als merk natuurlijk maximaal zichtbaar zijn. De komende weken lanceert WhatsApp ‘kanalen’ in 150 landen. Zowel personen als organisaties kunnen straks content delen met gebruikers die zich op hun kanaal geabonneerd hebben. Kanalen staan los van de chatfunctie van WhatsApp.

WhatsApp-kanalen in Nederland beschikbaar

Manchester United, The New York Times, maar ook Mark Zuckerberg zijn enkele populaire kanalen die nu al te volgen zijn. De meeste Nederlandse merken hebben op dit moment nog geen eigen kanaal op het platform. Maar reken maar dat zij hun plekje snel claimen nu WhatsApp deze functie openstelt buiten de 10 pilotlanden, zoals Singapore en Colombia.

Update: Wil je met WhatsApp-kanalen aan de slag? Goed nieuws, de functie is nu ook beschikbaar in Nederland voor alle gebruikers. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe je een kanaal aanmaakt.

Privacy van gebruikers staat voorop

Kanalen vind je onder Updates in het populaire WhatsApp. Op dit tabblad kun je:

  1. Zelf updates delen met je contacten.
  2. De updates van contacten zien.
  3. Kanalen zoeken, hun berichten volgen en erop reageren.

Reacties in kanalen zijn beperkt tot emoji’s of pollreacties. De eigenaar van een kanaal kan per bericht aangeven welke emoji’s gebruikt kunnen worden. Wie er hebben gereageerd of wie een bericht heeft geplaatst, wordt afgeschermd. Ook het telefoonnummer van gebruikers is niet zichtbaar. Wel zo privé, vinden ze bij WhatsApp.

Content van kanalen wordt 30 dagen lang getoond, daarna verdwijnen berichten weer. Berichten van kanalen kunnen eenvoudig worden doorgestuurd via WhatsApp, door lang op een bericht te klikken. Vanuit posts linken naar een website, is mogelijk. Gaat je marketinghart al sneller kloppen?

Voorbeeld van hoe WhatsApp-kanalen eruit zien

Bron: Meta

Een kanaal aanmaken en content delen

Het aanmaken van een kanaal kan zowel via de desktopversie van WhatsApp als via de app. Via de desktopversie: klik bovenaan op het spraakwolk-icoontje ‘kanalen‘ en klik op het plusje bij om een kanaal aan te maken. Via de app: klik op het spraakwolk-icoontje ‘updates‘ en klik op het plusje om een kanaal aan te maken. Geef je kanaal een naam, stel het in op openbaar, voeg een profielfoto toe en start met delen van updates. Let op: de kanaalnaam kun je maar eenmaal instellen. Denk daar vooraf goed over na.

💡 Check hier het WhatsApp-kanaal van Frankwatching.

Berichten in kanalen zijn niet end-to-end encrypted, zoals bij WhatsApp-chats. Bovendien kan iedereen kanalen zoeken en volgen. Dat betekent dat je wel even op je woorden moet letten (zie de richtlijnen van WhatsApp) voor je een bericht plaatst. Eenmaal geplaatste berichten kunnen achteraf niet worden aangepast, wel is het mogelijk berichten te verwijderen. Het aanmaken van een kanaal is gratis.

Vraagtekens bij WhatsApp-kanalen

Op dit moment zijn WhatsApp-kanalen nog niet uitgerold in Nederland. Pas als dat zover is, kunnen we deze vragen beantwoorden:

  • Kun je met meerdere collega’s een kanaal voor je organisatie beheren, of is dat gekoppeld aan een telefoon(nummer)?
  • Kun je als beheerder meerdere kanalen gebruiken?
  • Welke features komen er allemaal beschikbaar na de pilotfase?
Accepteer cookies

Breng je WhatsApp-kanaal onder de aandacht

Heb je eenmaal een openbaar WhatsApp-kanaal aangemaakt? Deel de link dan op zoveel mogelijk plaatsen:

  • Op jullie bedrijfswebsite
  • Via socialmedia-berichten
  • Op een fysieke locatie (bijvoorbeeld winkel), met een QR-code
  • In jullie e-mailnieuwsbrief of in je e-mailhandtekening

Of je succesvol bent met die promotie, is te zien in de statistieken. Denk aan:

  • Aantal volgers
  • Aantal views
  • Interacties
  • Waar komen volgers vandaan?

Vroeg instappen?

Wie gebruikt Clubhouse nog? En die Metaverse komt er, maar wanneer? Vroeg instappen en investeren in een socialmediaplatform houdt altijd een risico in. Toch verwacht ik van WhatsApp-kanalen veel. WhatsApp is zelf een uiterst succesvol platform, natuurlijk, met een goede naam onder gebruikers. Daarop meeliften kán haast geen slecht idee zijn.