Social media

De ondergang van Clubhouse & andere live audio-apps

0

Ken je Clubhouse nog? Tijdens de pandemie genoot dit live-audioplatform ongekende populariteit. Maar nu is het al enige tijd ‘stil’. Ook de concurrenten worstelen of stoppen er zelfs mee, zoals Spotify Live. Hoe staat het er nu voor met live audio?

De langzame dood van live audio

Axios deelde in haar nieuwsbrief van 4 april een veelzeggende grafiek, waarin de daling van het aantal downloads van de verschillende apps wordt getoond. Zo is het aantal downloads van Clubhouse wereldwijd meer dan gehalveerd. Hoe staat het ervoor met de verschillende platformen?

Global downloads live audio apps Axios.

Bron afbeelding: Axios

Clubhouse

Wat is er eigenlijk met Clubhouse gebeurd? In 2021 kon je op Frankwatching er verschillende artikelen over lezen. Het platform bood iets nieuws en unieks: je kunt er live gesprekken voeren en luisteren. Zoals mijn collega Sanne Bekkema in 2021 schreef: ‘het is een soort groepsbellen‘. Het werd een echte audio-hype. Maar daarna werd het stil.

Hoe staat het er nu voor? In februari 2022 schrijft FD.nl dat het nog te vroeg is om Clubhouse af te schrijven. Het heeft klappen gehad door de concurrentie van andere platforms die ook audio-features bouwden en daardoor publiek wegsnoepten. Maar het vindt wel een eigen markt, voornamelijk buiten Westerse landen. Ook Rest of World onderschrijft dat Clubhouse in Zuid-Azië nog volop gebruikt wordt. Volgens Statista zouden er in juli 2022 nog zo’n 10 miljoen wekelijkse actieve gebruikers zijn. In mijn omgeving hoor ik ondertussen niemand meer over de app.

Concurrenten van Clubhouse stoppen of schalen af

De laatste tijd komt live audio wel weer wat vaker in het nieuws. Een aantal Clubhouse-concurrenten stoppen of passen namelijk hun audio-diensten aan:

  • Facebook heeft Live Audio Rooms geïntegreerd in Facebook Live en stopt met andere audio-producten. Een strategie voor short-form video’s kreeg voorrang, om de concurrentie met TikTok aan te kunnen gaan.
  • Reddit maakt in maart 2023 bekend te stoppen met Reddit Talk. Het verschuift de focus naar betere search-mogelijkheden en een TikTok-achtige feed voor het platform.
  • Amazon Amp haalde in 2022 nog geen 200.000 actieve gebruikers per maand, terwijl 1 miljoen het target was, aldus Business Insider. De helft van de werknemers is ontslagen.

En dan Spotify. Dat heeft begin april 2023 bekendgemaakt dat het stopt met Spotify Live. Dit is een losstaande app waar artiesten optredens kunnen streamen. Het werd in 2021 gelanceerd onder de naam Spotify Greenroom, als antwoord op de hype rond Clubhouse.

Spotify geeft aan ermee te stoppen, omdat “er geen goede reden meer was om zo’n app los aan te bieden” (The Verge). Het bedrijf geeft wel aan dat het live audio op een beperkte manier zal gaan aanbieden via de gewone Spotify-app. Bijvoorbeeld via listening parties, waarbij topfans en artiesten in een virtuele ruimte bij elkaar komen.

Andere Clubhouse-concurrenten Twitter Spaces en LinkedIn Live Rooms zijn nog alive and kicking. En vergeet het populaire Discord niet.

Waarom is live audio minder populair?

Wat zorgt er nou voor dat live audio een krimp meemaakt? Ik vermoed dat het met de tijdsgeest te maken heeft. Tijdens de lockdowns van de covid-19-pandemie was er een grote behoefte om elkaar online te kunnen spreken. Een app als Clubhouse was daar perfect voor. Maar nu de lockdownmaatregelen voorbij zijn en mensen hun sociale activiteiten weer hebben opgepakt, lijkt de behoefte voor live audio grotendeels weg. Daarnaast zijn er ook online veel (on demand) alternatieven om je tijd aan te besteden, zoals podcasts en video’s.

Wat is de product-marktfit van live audio?

Door een artikel van Gert Koot op Marketingfacts moest ik ook denken aan de vraag wélke behoefte live audio eigenlijk vervult. Gert quote in zijn artikel Ben Thompson (analist van The Stratechery) over product-marktfit:

“Het enige dat ertoe doet is tot een product-marktfit te komen. Product-marktfit betekent dat je in een goede markt zit met een product dat die markt kan bevredigen. Je kunt altijd voelen wanneer product-marktfit niet gebeurt. De klanten krijgen niet helemaal waarde uit het product, mond-tot-mondreclame verspreidt zich niet, het gebruik groeit niet zo snel, recensies zijn een beetje ‘blah’, de verkoopcyclus duurt te lang en veel deals sluiten nooit.”

Tijdens de pandemie was Clubhouse een schot in de roos. Het was een plek om bij elkaar te komen en met elkaar te praten. Grote techbedrijven zagen dat en sprongen erbovenop. Daardoor remden ze waarschijnlijk de groei van de startup, dat sowieso worstelde met de grote toename van gebruikers en bijbehorende wensen. En nu, na de pandemie houd je slechts een kleine groep enthousiastelingen over die nog graag live met elkaar praat, terwijl de rest toch liever andere dingen doet. Even een voorbeeld: de lgbtqia-gemeenschap in de golfstaten organiseert via Twitter Spaces gesprekken over onderwerpen zoals seksuele voorlichting, genderidentiteit en atheïsme. De meesten doen anoniem mee en sommigen gebruiken tools om hun stem te vervormen.

Dus of live audio inderdaad een langzame dood sterft, zoals Axios schreef? Ik weet het niet. Voor een grote groep mensen is het niet meer interessant. Maar het vervult nog steeds de behoefte van een niche. Wat denk jij?

Afbeelding header: rafapress / Shutterstock.com