Social media

LinkedIn lanceert live Audio Events: dit kun je verwachten

0

Deze maand test LinkedIn de beta-feature Audio Events. De nieuwe functie maakt het mogelijk om live audiogesprekken rondom bepaalde thema’s te hosten of eraan deel te nemen. Iets wat we natuurlijk al kennen van (onder andere) Clubhouse. In dit artikel praat ik je bij over LinkedIns plannen voor Audio Events.

Als je kijkt naar de ontwikkelingen rondom live audio op social media, dan is de introductie van LinkedIn Audio Events niet bepaald een verrassing. En origineel zijn ze al helemaal niet. Andere platforms gingen LinkedIn al voor in de concurrentiestrijd met Clubhouse en lanceerden afgelopen jaar vergelijkbare functies of apps. Denk aan Twitter Spaces, Facebook Live Audio Rooms en Spotify Greenroom. Eigenlijk kon LinkedIn niet achterblijven.

Wat zijn LinkedIn Audio Events?

Audio Events is een audio only-uitbreiding van LinkedIn Live Events, waarbij je binnen het platform interactieve live audiogesprekken kunt voeren. Zowel op desktop als op de mobiele app.

Net als bij Clubhouse kun je als luisteraar je hand opsteken om deel te nemen aan de discussie. Ook kun je op het gesprek reageren met likes. Verder kun je zien wie er nog meer aanwezig zijn, hen volgen, uitnodigen als connectie en berichten sturen. Om zo ook na het event het contact voort te kunnen zetten.

Ook de omgeving van LinkedIn Audio Events vertoont veel overeenkomsten met andere live audio-features, maar dan in een LinkedIn-jasje.

Goed om te weten: vooralsnog biedt LinkedIn de functie gratis aan en zijn er geen plannen om kaartverkoop voor de audio-sessies mogelijk te maken. In tegenstelling tot Clubhouse, zo meldt TechCrunch, dat wel de mogelijkheden voor creators verkent om geld te verdienen aan hun bijdragen.

LinkedIn Audio Event voorbeeld

Bron afbeelding: LinkedIn

Waarom deze nieuwe functie?

Met Audio Events springt LinkedIn ook op de live audio-trein die al sinds de Clubhouse-hype door socialmedialand dendert. En daar hebben ze een goede reden voor.

Afgelopen jaren groeide het gebruik van LinkedIn Live Events enorm. Zo werden er in 2021 maar liefst 150% meer virtuele live-evenementen georganiseerd en nam het aantal bezoekers aan die evenementen met 231% toe.

Die ontwikkeling is niet zo gek, middenin een pandemie. Waar mensen elkaar normaal ontmoetten op events op locatie, is dat nu verschoven naar virtuele en hybride events. Ook in een toekomst waarbij hybride werken meer de norm is, kunnen zulke audiogesprekken een uitkomst zijn om verschillende sprekers bij elkaar ‘in de kamer’ te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan paneldiscussies of rondetafelsessies.

De kansen voor LinkedIn Audio Events

Hoewel LinkedIn Audio Events niet bepaald een baanbrekende functie is en wellicht wat late to the party, zijn er genoeg kansen en voordelen te bedenken.

Zo heeft LinkedIn ten opzichte van bijvoorbeeld Clubhouse het voordeel dat LinkedIn-leden al een zakelijk netwerk hebben opgebouwd en het platform gebruiken om dat netwerk te onderhouden en uit te breiden. Als je een LinkedIn-account hebt, hoef je geen nieuwe app te downloaden of nieuw profiel aan te maken.

Je begint op LinkedIn dus niet bij 0, waardoor de kans groot is dat je als host meteen wat luisteraars uit je netwerk hebt. Of dat je als luisteraar makkelijker een Audio Event van een interessante zakenrelatie ontdekt. Iets wat bij andere live audio-tools nog wel eens een uitdaging blijkt.

Bovendien ‘kent’ LinkedIn je op basis van je profiel en activiteit natuurlijk goed. Daardoor kunnen ze relevante events aanbevelen op basis van de creators, pagina’s of topics die je volgt.

Een LinkedIn Audio Event is dus simpelweg weer een nieuwe manier om nieuwe zakelijke relaties aan te gaan en gesprekken te voeren die gelieerd zijn aan jouw werkveld.

Beschikbaarheid van LinkedIn Audio Events

De mogelijkheid om een Audio Event over een bepaald topic te organiseren, wordt in eerste instantie beschikbaar voor een paar duizend creators. Maar alle LinkedIn-leden kunnen digitaal aanschuiven en meedoen aan zo’n event.

In de komende maanden wordt de host-functie voor meer leden uitgerold. Het volgende item op de LinkedIn-agenda is de introductie van Video Events in de lente: een vergelijkbare functie, met als verschil dat de sprekers in beeld komen.

Hoe live audio (en binnenkort video) in een zakelijke omgeving als LinkedIn benut gaat worden, zal snel blijken. Welke kansen zie jij voor LinkedIn Audio Events?