Social media

Zo gaan Twitter, Spotify en Facebook de concurrentie aan met Clubhouse

0

De hype rond Clubhouse is gaan liggen, maar de ontwikkelingen rond live audio op social media gaan door. Ondertussen timmeren Twitter, Facebook én Spotify aan de weg. In dit artikel praat ik je bij over deze nieuwe features en apps.

Twitter Spaces

Laten we beginnen met Twitter Spaces. Deze feature werd in mei gelanceerd, na enkele maanden van bètatesten. Voorlopig moet je wel een openbaar account hebben met minstens 600 volgers om zelf Twitter Spaces aan te kunnen maken. Twitter geeft op hun blog daar de volgende reden voor:

Based on what we’ve learned so far, these accounts are likely to have a good experience hosting live conversations because of their existing audience. Before bringing the ability to create a Space to everyone, we’re focused on learning more, making it easier to discover Spaces, and helping people enjoy them with a great audience.”

Twitter Spaces is beschikbaar binnen de app van Twitter voor iOS en Android. Ook kun je op desktop meeluisteren, maar niet meepraten. Dit is ook meteen een mogelijk voordeel van Twitter ten opzichte van Clubhouse: doordat de Spaces zich binnen de omgeving van Twitter bevinden, kun je gebruikmaken van een groter bereik, zeker als je al veel volgers hebt.

Hoe start je een Space?

Wil je een Space beginnen? Dan kun je op de knop met het plusje tikken waarmee je normaal gesproken een Tweet aanmaakt. Daar krijg je nu ook de mogelijkheid om een Space te starten. Geef de Space een naam en start. Je kunt de Space trouwens ook inplannen voor later, dan kun je een datum en tijdstip kiezen om live te gaan.

Twitter Spaces starten.

Als je een Space aanmaakt, ben je de organisator (host). Maximaal 11 mensen, inclusief jij, kunnen meedoen aan een gesprek in de ruimte. Er is geen limiet voor het aantal luisteraars.

Hoe werkt een Space?

Je nodigt sprekers uit door op het icoon ‘Personen’ te tikken en hen toe te voegen, of door op een profielfoto te tikken en deze persoon toe te voegen als spreker. Luisteraars kunnen organisatoren ook om toestemming vragen om te spreken door op het icoon ‘Verzoek’ te tikken.

Zodra je start met een Space, wordt dit voor jouw volgers zichtbaar in de balk bovenaan Twitter, waar ook de Fleets (Stories) te vinden zijn. Spaces zijn openbaar. Dus iedereen kan meeluisteren, ook mensen die jou niet volgen. Je kunt luisteraars uitnodigen door hen een link naar de Space te sturen.

Als organisator kun je ervoor kiezen om live ondertiteling toe te staan. Dan kunnen luisteraars ervoor kiezen om het gesprek via ondertiteling te volgen. Ik vraag me nog wel af wat de kwaliteit van deze ondertiteling in het Nederlands is. Ik heb dat in geen van de besproken tools kunnen testen.

Live ondertiteling in Twitter Spaces.

Bron afbeelding: Twitter

Twitter biedt verschillende moderatie-mogelijkheden voor Spaces. Als organisator heb je de mogelijkheid om een spreker te muten, of zelfs alle sprekers tegelijk. Ook kun je mensen verwijderen uit de Space. Daarnaast kunnen luisteraars mensen rapporteren en blokkeren en hele Spaces rapporteren. Ook handig om te weten: mensen die jij hebt geblokkeerd, kunnen niet in Spaces komen die jij host. En je ontvangt een waarschuwing als je naar een Space gaat waar iemand spreekt die jij hebt geblokkeerd.

Geld verdienen

Je kunt ook betaalde Spaces opzetten, zogenoemde ticketed Spaces. Deelnemers aan zo’n Space krijgen toegang door een ticket te kopen (prijs tussen de 1 en 999 dollar). Je kunt vooraf het aantal deelnemers bepalen en Twitter geeft je extra mogelijkheden om deze Spaces te promoten. Ticketed spaces zijn momenteel nog voor een kleine groep Twitteraars beschikbaar, maar zal ongetwijfeld verder uitgerold worden.

Zo bepaal je de ticketprijs in ticketed Spaces.

Bron afbeelding: Twitter

Eigenschappen van Twitter Spaces

 • Beschikbaar voor iOS en Android, op desktop alleen luisteren
 • Maximaal 11 sprekers (inclusief organisator)
 • Onbeperkt aantal luisteraars
 • Mogelijkheid om in te plannen
 • Live ondertiteling mogelijk
 • Mogelijkheid om geld te verdienen via tickets (nu nog in test-fase)

Hier vind je alle mogelijkheden en uitleg van Twitter Spaces

Facebook Live Audio Rooms

Op 21 juni maakte Facebook bekend dat ze Live Audio Rooms (en ook podcasts) gaan uitrollen naar het platform. Niet heel verrassend lijkt deze feature ook erg op Clubhouse. Via de Facebook-app op iOS en Android kun je Live Audio Rooms ontdekken via de nieuwsfeed en via notificaties. Net als Twitter Spaces een mogelijk voordeel ten opzichte van Clubhouse, waar je bereik toch beperkt wordt tot de luisteraars binnen die ene app.

Facebook Live Audio Rooms.

Bron afbeelding: Facebook

Momenteel is het gebruik van deze rooms nog beperkt. Alleen publieke figuren en een aantal groepen in de VS kunnen Live Audio Rooms aanmaken. Hosten van een Live Audio Room kan alleen nog via iOS. De komende maanden zal Facebook de beschikbaarheid en de features uitbreiden. Het is nog even de vraag hoe snel het naar Nederland zal komen en wie er als host gebruik van kan maken.

Hoe werken Live Audio Rooms?

Organisatoren kunnen vrienden, volgers maar ook luisteraars vragen om spreker te worden in de ruimte. De organisator kan sprekers van tevoren uitnodigen, of tijdens het gesprek de optie geven. Luisteraars kunnen in de room ook zelf de optie aantikken of ze als spreker mogen deelnemen.

Ook interessant is de optie voor Facebook groepen. Admins van de groep kunnen bepalen wie (een admin, moderator of groepslid) een Live Audio Room kan aanmaken. Bij publieke groepen kan iedereen meeluisteren, maar bij privégroepen is dat beperkt tot groepsleden.

Sterren uitdelen op Facebook Live Audio Rooms.

Bron afbeelding: Facebook

In de Live Audio Rooms is het mogelijk om ‘sterren’ uit te delen aan de organisator. Wellicht komt het je bekend voor, aangezien deze vorm van waardering al wordt ingezet bij livestreamers die via de sterren geld ontvangen van hun volgers. Als je in een room een ster uitdeelt, word je in de ‘front row’ gezet. De organisator kan zo makkelijk zien wie de sterren uitdeelt en hen wellicht zelfs een ‘shout out’ geven tijdens het gesprek. De sterren kun je aanschaffen tijdens de conversatie.

Eigenschappen van Facebook Live Audio Rooms

 • Beschikbaar: via iOS- en Android-app van Facebook
 • Maximaal 50 sprekers
 • Onbeperkt aantal luisteraars
 • Mogelijkheid om in te plannen
 • Momenteel kunnen alleen publieke figuren en bepaalde groepen in de VS een ruimte aanmaken
 • Live ondertiteling mogelijk
 • Mogelijkheid om geld te verdienen via Stars

Lees hier meer over Facebook Live Audio Rooms

Facebook Hotline

Facebook is ontwikkelt overigens nog een andere feature die erg op Clubhouse lijkt: Hotline. Via Hotline kun je een publiek toespreken en zij kunnen vragen stellen via tekst of audio. Maar deze tool wordt niet audio-only. Je kunt als spreker namelijk je camera aanzetten. Het lijkt een mix tussen Clubhouse en Instagram Live te worden.

Spotify Greenroom

Ook Spotify mengt zich in het strijdtoneel met de lancering van Spotify Greenroom. De app werd op 16 juni gelanceerd en is zowel voor iOS als voor Android beschikbaar.

Spotify Greenroom.

Bron afbeelding: Spotify

De app stond voorheen bekend als Locker Room, een audiochat-app voor sportfans die begin 2021 door Spotify werd aangekocht. Dat verklaart ook de grote hoeveelheid rooms over sport (vooral de NBA) die ik aangeboden kreeg toen ik voor het eerst inlogde. Maar Spotify heeft met Greenroom een grote doelgroep voor ogen met een verscheidenheid aan interesses, zoals muziek, lifestyle en populaire cultuur.

Starten met Spotify Greenroom

Als je de app hebt geïnstalleerd en voor het eerst opent, moet je een account aanmaken. Je kunt ook met je Spotify-account inloggen. Daarna vraagt de app nog om een profielfoto, je voor- en achternaam en je geboortedatum.

Een Greenroom-account maken.

Vervolgens mag je je interesses invullen, zodat de app je alvast een aantal rooms kan aanbieden. Je kunt groepen volgen (zoals Business, ContentCreators en Entertainment). Binnen deze groepen vind je interessante rooms om aan mee te doen. Ook kun je mensen volgen, maar op het moment dat ik dat probeerde, kreeg ik alleen profielen aangeboden die ik niet kende. Deze optie vind ik daardoor minder sterk.

Spotify Greenroom groepen en mensen volgen.

Hoe werkt een room?

Iedereen kan meedoen aan een live room of een eigen room opzetten. Een ruimte heeft een host, sprekers en luisteraars. Luisteraars kunnen op het handje tikken om een vraag te stellen of deel te nemen aan het gesprek. Je kunt direct live gaan met je room, maar je kunt het ook inplannen. Er kunnen momenteel maximaal 1000 mensen in een room.

In Greenroom heb je de mogelijkheid om opnames te maken van het gesprek. Als host van een greenroom kun je bij het maken van de room de optie ‘Get room recording’ aanvinken. Dan stuurt Spotify je de opname via de mail. Je kunt dan bijvoorbeeld de opname gebruiken om er een podcast van te maken.

Daarnaast hebben de ruimtes een tekstchat-functie waar iedereen aan mee kan doen, tenzij de host de functie heeft uitgezet. De chatfunctie is momenteel voor Android nog niet beschikbaar, maar ik kon wel de chatberichten lezen. De chats die ik voorbij zag komen, bevatten veel gifjes.

Deelnemen aan een Greenroom.

Er zit ook een gamification-elementje in Spotify Greenroom: sprekers kunnen gems verdienen, vergelijkbaar met likes. Momenteel is daar geen geld mee gemoeid. Op je profiel wordt het aantal gems vertoond. Als je iemand een gem wil geven, hoef je alleen maar te dubbeltikken op zijn of haar profielfoto in de room. Helaas is deze optie ook nog niet beschikbaar op Android.

Greenroom bevat ook moderatie-opties, zoals muten en rapporteren. Goed om te weten is dat alle audio wordt opgenomen en tijdelijk bewaard door Spotify. Als een bepaalde room wordt gerapporteerd, kan Spotify de opname beluisteren om te bepalen of er actie moet worden ondernomen.

Eigenschappen van Spotify Greenroom

 • Beschikbaar voor iOS en Android
 • Aantal sprekers: maximaal 12 tegelijk
 • Maximaal 1000 luisteraars
 • Mogelijk om in te plannen
 • Live ondertiteling mogelijk

Lees hier meer over Spotify Greenroom

Welk platform kies jij?

Wil je gaan experimenteren met live audio op social media? Dan is het interessant om naast Clubhouse eens bij deze verschillende platformen te spieken en mee te luisteren. Clubhouse is inmiddels ook beschikbaar voor Android-gebruikers en kan daardoor nu een grotere groep luisteraars aanspreken. Maar Twitter, Facebook en straks wellicht LinkedIn (dat ook werkt aan een audiochat-feature) hebben als voordeel dat je daar vaak al een hoeveelheid volgers of vrienden hebt. Hierdoor heb je meteen een aardig bereik als je start met live audio. Spotify Greenroom voelt voorlopig nog te veel gefocust op sport en de VS. Het is net als Clubhouse besloten in een aparte app, maar wie weet gaan we het binnen enkele maanden wel binnen de Spotify-opgeving terugzien.

Het is verder natuurlijk de vraag hoe het gebruik van social audio zich zal ontwikkelen. Ik ben nieuwsgierig naar cijfers van het gebruik van deze tools. Is er een gestage groei, blijft het iets voor een kleine, enthousiaste groep gebruikers, of dooft de hype straks helemaal uit?

En ook een belangrijke vraag: hoe zal de moderatie ontwikkelen? Social media staan nou niet bepaald bekend om een effectieve aanpak van hate speech en dergelijke, live audio maakt dat alleen maar nóg lastiger.

Ik ben benieuwd naar jouw mening: wat vind jij van social audio? Welk platform zal de slag om het publiek winnen? En welke van deze platformen spreekt jou het meest aan?