Social media

Clubhouse: de nieuwe audio-hype in socialmedialand

0

Heb jij al gehoord van de nog vrij nieuwe socialmedia-app Clubhouse? Ik zag hem al een paar keer voorbijkomen in de Stories van Bas Smit, en mijn collega’s Tineke en Annika waren er al enthousiast over aan het Slacken. Maar wat kun je nou precies met deze app? Met welk socialmediakanaal is Clubhouse te vergelijken? En de hamvraag: is deze app de download waard?

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een app (met inmiddels 2 miljoen gebruikers) waarin je live gesprekken kunt voeren en luisteren. Eigenlijk is het een mix tussen een podcastplatform en een socialmediakanaal. De focus ligt op gesprekken. En dan niet op chatgesprekken zoals bij de meeste socialmedia-apps, maar om live ‘gesproken’ gesprekken. Zonder beeld. Dus eigenlijk heel platgeslagen: ‘groepsbellen’.

Clubhouse draait om praten en luisteren.

Je kunt zelf groepsgesprekken aanmaken over bepaalde onderwerpen en daarvoor gesprekspartners uitnodigen. Je kunt gesprekken inplannen, aankondigen en je kunt meeluisteren met de gesprekken tussen anderen.

Hoe werkt Clubhouse?

Uit nieuwsgierigheid naar Clubhouse heb ik de app zelf ook gedownload. Momenteel is de app alleen verkrijgbaar in de App Store. Maar Android-gebruikers wees niet getreurd: er wordt momenteel gewerkt aan een Android-versie.

Na het downloaden van de app krijg je de keuze om je profiel te laten vullen met de gegevens vanuit je Twitter-account. Bijzonder! Want 9 van de 10 keer vraagt een app of je wil inloggen via Facebook. Maar eenmaal ingelogd wordt deze keuze logischer.

Vanuit de app verwijzen ze ook naar hun eigen Twitter-account. ‘Voor als je liever leest dan luistert’, schrijven ze zelf. Maar wat mij betreft is het volgen van het Twitter-account vooral handig om op de hoogte te blijven van interessante gesprekken. Met al 135.700 volgers ben ik denk ik niet de enige die er zo over denkt.

Het Twitteraccount van Clubhouse.

Invites only

Na het invullen van mijn volledige naam en aanmaken van een gebruikersnaam, kreeg ik de melding dat ik op de wachtlijst stond. ‘Je ontvangt een SMS zodra je toegang hebt gekregen tot de app.’ Gelukkig is er een manier om sneller toegang te krijgen, namelijk: via een persoonlijke uitnodiging van een bekende die al toegang heeft.

Mijn collega Annika, die het al gelukt was om toegang te krijgen, stuurde mij een invite. Nadat ze mij had uitgenodigd, via mijn telefoonnummer, kon ik de app direct gebruiken.

Deze manier van ‘toegang krijgen’ tot de app doet mij denken aan de datingapp Inner Circle. Daarvoor moet je ook uitgenodigd worden door een bekende, waardoor het al snel aanvoelt als een ‘exclusief lidmaatschap’. (Dit was ooit ook het geval bij Gmail, is mij verteld.)

Clubhouse zelf schrijft hierover: Hey! We’re working hard to add people to Clubhouse as fast as we can, but right now you need an invite to sign up. Anyone can get one by joining the waitlist, or by asking an existing user for one.

Als je eenmaal toegang hebt tot de app, kun je zelf ook weer twee personen toegang verlenen. Op die manier verspreidt de app zich dus onder connecties. Bizar feitje: deze persoonlijke invites zijn blijkbaar zo schaars en gewild, dat ze momenteel op eBay worden verkocht. Je ziet ze online staan van €50 tot €7500 euro!

Je account opstarten

Als je eenmaal van de wachtlijst af bent, een invite hebt gehad of er eentje via eBay hebt gekocht, kun je op zoek naar interessante gesprekken. Om je op weg te helpen kun je je interesses aangeven via de app. Daarna krijg je volg-suggesties voorgeschoteld gebaseerd op je aangevinkte interesses. Ik klikte op ‘Skip’ en kreeg daarna de onderstaande suggesties.

Nadat ik op ‘Follow’ had geklikt, verscheen mijn home-scherm (screenshot rechts).

  • Met het vergrootglas (rechts bovenin) kun je op zoek naar nieuwe gesprekken.
  • Daarnaast zijn mijn twee invites uitgelicht.
  • Het icoontje daarnaast is een agenda, waarin je kunt bijhouden wanneer interessante gesprekken zijn. Dit is een belangrijk onderdeel, aangezien de gesprekken live zijn en je deze niet terug kunt luisteren.
  • De bel staat uiteraard voor meldingen/activiteiten. Een voorbeeld van zo’n melding is een gepland gesprek van iemand die je volgt, die je vervolgens direct kunt toevoegen aan je kalender.
  • Helemaal rechts vind je je eigen profiel. Een tip bij het instellen van je profiel: zorg dat de eerste zin van je bio de belangrijkste informatie over jou deelt. De eerste zin is namelijk ook je tagline in de zoekresultaten.

Wat valt er te luisteren?

Van Q&A’s tussen een aantal personen over influencer marketing en podcastachtige diepte-interviews met experts tot gebruikers die de hele dag muziek streamen als een soort radiozender… Waar te beginnen?

Naast de direct gedeelde luister-suggesties van de app zelf, kun je ook in de app ‘exploren’. Zo klikte ik bijvoorbeeld op ‘Find conversations about… Tech’, waarna ik een overzicht kreeg van interessante personen en topics om te volgen.

Je kunt:

  • In een ‘room’ stappen over een specifiek onderwerp. Sommige rooms zijn toegankelijk voor iedereen (open), anderen zijn alleen te beluisteren voor mensen die je volgt (social) en dan heb je nog rooms op uitnodiging (closed).
  • Lid worden van ‘clubs’. Zie het meest rechter screenshot. Dit zijn groepen personen met dezelfde interesses. Als een club een room opent, krijg je daar (als je lid bent van de club) automatisch een notificatie van. Op die manier blijf je dus op de hoogte van de live gesprekken binnen jouw interessegebied.

Wees gerust: zodra je een room betreedt, staat niet direct je microfoon aan. Je kunt dus prima verschillende rooms in- en uitstappen zonder de boel te verstoren. Als je eenmaal in een room zit en meeluistert, kun je via de button ‘✌️ Leave quietly’ de kamer verlaten zonder dat anderen daar een melding van krijgen. Dat is wel zo fijn!

Als je actief deel wil nemen aan gesprek, moet je moderator of spreker zijn én je microfoon moet natuurlijk aan staan. Wil je graag meepraten? Dan kun je hand opsteken (zie rechter screenshot). De moderator kan je dan toevoegen als spreker.

Mix tussen Instagram Live & Snapchat

Een interessante keuze van dit platform is dat alle gesprekken ephemeral content zijn. Dit is content die maar voor een beperkte tijd beschikbaar is. Je zou dit dus kunnen vergelijken met ‘live gaan’ op Instagram. Het grote verschil hierbij is alleen dat je Live Stories nog kunt opslaan als IGTV of hoogtepunt. De content op Clubhouse verdwijnt echt na de livegang.

Wat dat betreft zou je dus zeggen dat de werking van dit platform dichter in de buurt komt bij Snapchat. Via dat platform deel je afbeeldingen die maar tijdelijk zichtbaar zijn. Alleen is hiermee weer het grote verschil dat het niet ‘live’ is. Je kunt een foto eventueel ook pas de volgende dag openen.

Businessmodel

Momenteel is de app nog gratis te gebruiken. Zowel voor sprekers als voor luisteraars. Er worden geen advertenties getoond en er is geen premium-variant. Maar er worden wel plannen gemaakt voor een betaalde variant. Het idee is dat luisteraars abonnementen kunnen afsluiten op hun favoriete ‘creators’. De makers van de app ontvangen vervolgens een klein percentage van de abonnementskosten.

Dit is aan de ene kant natuurlijk interessant voor de makers van Clubhouse zelf, maar het is ook een strategie om de creators enthousiast en binnenboord te houden. Het moet voor creators immers interessant zijn om waardevolle content te blijven creëren.

Voor nu lijkt het platform vooral interessant voor zelfstandig ondernemers die aan hun thought leadership willen werken en hun netwerk willen vergroten. Het platform werkt ook op persoonlijke titel, waardoor er (nog) geen bedrijfsaccount te vinden zijn.

Is deze app een download waard?

Als je fan bent van podcasts, is deze app misschien wel iets voor jou. Het is sowieso leuk om de app te downloaden en te onderzoeken wat voor gesprekken er zoal plaatsvinden. Er verschijnen ook steeds meer bekende namen (zoals Elon Musk) die rooms openen. Het platform groeit enorm hard, dus als je nu instapt ben je nog een voorloper!

Zelf vind ik het vervelend dat alle content maar tijdelijk (alleen tijdens de ‘uitzending’) beschikbaar is. Je kunt niet zelf kiezen wanneer je zin hebt om te luisteren naar een bepaald gesprek. Je moet het echt inplannen, anders heb je het simpelweg gemist.

Daarnaast weet je alleen hoe laat een bepaalde room start, maar staat er niet altijd een eindtijd bij. Dus je weet niet altijd waar je aan toe bent. Maar dat is misschien iets waaraan ik moet wennen. En het wakkert de FOMO natuurlijk lekker aan, dus dat zal wel voordelig werken voor de app.

Heb jij Clubhouse al gedownload? En zo ja, wat vind jij ervan?