Social media

Audio-apps on the rise: Clubhouse, Twitter Spaces & Instagram Live Rooms vergeleken

0

Livestreamen met audio: het is helemaal van nu. Maar weet jij het verschil tussen de apps en nieuwe functies? Terwijl Clubhouse de wereld verovert, komt Twitter met een soortgelijke functie: Twitter Spaces. En Instagram laat gebruikers livestreamen met Instagram Live Rooms. Wat is Clubhouse precies, en wat is het verschil met Twitter Spaces en Instagram Live Rooms? In deze video een uitleg!

Accepteer cookies

Clubhouse

Deze enorm populaire app, die sinds maart 2020 beschikbaar is, heeft in korte tijd miljoenen nieuwe gebruikers gekregen. Deze app draait om live audioruimtes. Met deze app kan iedereen een live audioruimte starten (privé of openbaar). Luisteraars kunnen een handje opsteken en dan deelnemen aan het gesprek.

Simpel, snel toegankelijk en heel populair dus. Maar, er zijn wat privacy-issues. En alhoewel de Android-versie wel is aangekondigd, is Clubhouse momenteel alleen voor iOS-gebruikers, en alleen op uitnodiging.

Twitter Spaces

Gezien de populariteit van Clubhouse, is het geen wonder dat Twitter met Twitter Spaces is gekomen. Deze functie is momenteel in de testfase. Twitter Spaces is erg vergelijkbaar met Clubhouse: ook live audioruimtes, hier met 10 sprekers in 1 kamer en geen limiet aan luisteraars.

Het grote verschil is dat bij Twitter de audio livestreams een extra functie zijn, en Clubhouse draait puur op de liverooms. Slechts enkele gebruikers kunnen op dit moment zelf audioruimtes aanmaken, maar alle Twitteraars kunnen meeluisteren.

Michael Stelzner, CEO van de Social Media Examiner, zei deze week in een Clubhouse-room dat zijn eerste Twitter Space niet goed zichtbaar was (zelfs niet met 178K volgers, na een tweet en een aantal DM’s). Het lijkt erop dat er nog werk aan de winkel is voor Twitter dus.

Instagram Live Rooms

En dan Instagram Live Rooms. Je ziet ‘t al aan de naam: ook dit is live, maar dan mét video. Er kunnen tot vier sprekers in 1 livesessie, verder is het behoorlijk vergelijkbaar met eerdere livestreams waar je met twee accounts in kon. Wat Instagram Live Rooms echt anders maakt, is dat deze livestream inclusief video is. Bovendien komen in Live Rooms shopping- en fundraisingopties, wat het dan voor bedrijven en organisaties weer aantrekkelijk zou kunnen maken.

Heb jij al geëxperimenteerd met Clubhouse, Twitter Spaces of Instagram Live Rooms? Wat heeft jouw voorkeur, en waarom? Laat jouw reactie of vraag achter!