Social media

Instagram introduceert Live Rooms: concurrentie voor Clubhouse?

0

Live gaan op Instagram was nog nooit zo ‘gezellig’. Nu Instagram de nieuwe functie Live Rooms heeft uitgerold, kun je namelijk livestreamen met vier mensen tegelijkertijd. Met Instagram Live Rooms hoopt Instagram haar gebruikers nog meer creatieve mogelijkheden te bieden: van bijpraten met je vrienden tot het hosten van een talkshow. Opvallend is dat Instagram juist nu Live Rooms lanceert. Net nu de concurrerende (audio-only) app Clubhouse populairder is dan ooit. Hoe werken Live Rooms? Wat zijn de voordelen? En: zijn er gelijkenissen tussen deze Instagram-update en Clubhouse?

Instagram Live Rooms: hoe het werkt

Wil jij een Live Room starten? Dat kan al in vier simpele stappen. Het werkt praktisch hetzelfde als ‘normaal’ livestreamen op Instagram, behalve dat je nu (één voor één) meerdere mensen uitnodigt.

Zo maak je een Instagram Live Room aan:
1. Open de Instagram-camera.
2. Swipe in de balk onderin helemaal naar links tot je ‘Live’ tegenkomt.
3. Voeg een titel toe (tekstsymbool, midden in je scherm) zodat je volgers weten waar je livestream over gaat.
4. Klik op het Rooms-icoon om één voor één gasten toe te voegen. Hier zie je requests van mensen die graag met jou live willen gaan. Maar je kunt ook zelf mensen zoeken en uitnodigen. Met een maximum van 3 gasten.
Oh en 5. Enjoy the show!

Let op: Live Rooms zal snel wereldwijd beschikbaar zijn, voor alle Instagramgebruikers.

Waarom Instagram Live Rooms gelanceerd heeft

Dat video dé contentvorm van de toekomst is, dat is al langer duidelijk. Dat is echter niet de enige reden waarom Instagram haar livestream-mogelijkheden uitbreidt. Ik zet 3 redenen op een rij waarom Instagram Live Rooms gelanceerd heeft én de voordelen voor jou als creator of gebruiker.

1. Meaningful interactions

Met Live Rooms speelt Instagram in op de ‘meaningful conversation’-trend, waarin écht engagement voorop staat. Het platform hoopt met Live Rooms betekenisvolle gesprekken tussen creators of tussen creators en hun publiek nog beter te faciliteren.

Om een ‘safe space’ te creëren heeft Instagram in deze update extra rekening gehouden met veiligheid. Zo kunnen mensen die geblokkeerd zijn door andere actieve Room-deelnemers of eerder community guidelines overschreden hebben niet joinen in een Live Room. De host kan tevens reacties rapporteren of blokkeren en binnenkort ook reactiefilters instellen.

2. Creative opportunities

Met Live Rooms hoopt Instagram haar gebruikers nog meer creatieve mogelijkheden te bieden. Zo lenen Live Rooms zich voor het starten van een talk show, het hosten van een jam sessie, het co-creëren met andere artiesten en het hosten van Q&A’s met je volgers. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon gebruiken voor een bijkletssessie met je vrienden.

Live Rooms zijn daarbij interessant voor veel verschillende creators. Van een Live Room over wetenschap tot live rap battles, live work-outs en live cooking.

3. Business opportunities voor creators

Ook wil Instagram met Live Rooms creators weer een extra manier aanreiken om geld te verdienen met het platform. Zo kunnen Live viewers sinds kort badges kopen om hun favoriete creators te steunen. Diezelfde functie is geïntegreerd in Live Rooms: kijkers kunnen hier badges kopen voor de hosts en gebruikmaken van interactieve features zoals Shopping of Live Fundraisers. In de toekomst zullen hier meer interactieve tools bijkomen.

Screenshot van Instagram Live Rooms.

Instagram Live Rooms versus Clubhouse

De lancering van Live Rooms is natuurlijk nieuwswaardig, maar opvallender is misschien nog wel het moment van lancering. Net nu Clubhouse, een nieuwe app voor audio-groepsgesprekken, aan populariteit wint, tovert Instagram Live Rooms uit de hoge hoed.

Want Clubhouse? Is going places. Half februari stond de Clubhouse downloadteller wereldwijd al op 8,1 miljoen, waarvan ruim 1 miljoen Nederlandse gebruikers. En zoals we al eerder hebben gezien: als een concurrent van Instagram een sprintje trekt, onderneemt het platform gelijk actie. Zo lanceerden ze Instagram Stories toen Snapchat aan populariteit won, toen YouTube bleef groeien IGTV en toen TikTok groots werd Instagram Reels. Koud kunstje, zou je zeggen.

Of ze datzelfde koude kunstje nu toepassen en met Live Rooms concurreren met Club House? Daar lijkt het wel op. De gelijkenissen en verschillen uitgelicht:

Dit zijn de gelijkenissen:

  • Instagram Live Rooms en Clubhouse faciliteren allebei groepsgesprekken over één bepaald onderwerp. Als host geef je je Room of Clubhouse een titel/onderwerp en mocht het mensen aanspreken, dan kunnen ze meekijken of luisteren.
  • Beide platformen spreken grofweg dezelfde doelgroep aan: voornamelijk millennials die op zoek zijn naar ‘meaningful interactions’ en connectie met gelijkgezinden.
  • Bij allebei de platformen bepaalt de host welke sprekers er mogen ‘joinen’.

Maar ook zijn er verschillen:

  • Het grootste verschil is dat Live Rooms video-livestreams zijn, terwijl Clubhouse audio-only is. Dit betekent dat de gebruiker waarschijnlijk met een andere mindset deelneemt. Instagram Live Rooms zijn interactiever en vragen van de gebruiker meer aandacht: je moet kijken, luisteren én eventueel meechatten om alles mee te krijgen en kan je telefoonscherm niet zomaar uitzetten. Dan stopt de livestream namelijk. Clubhouse vraagt om minder aandacht: daar kun je gewoon intunen en meeluisteren, terwijl je je hond uitlaat en je telefoon in je broekzak zit.
  • In een Live Room kunnen maximaal 4 mensen tegelijk livestreamen: jij als host en 3 anderen. In Clubhouse kunnen de moderators meer dan 10 mensen tegelijk een virtuele microfoon aanreiken en zo een podium geven.
  • Clubhouse is invitation én iOS only, wat betekent dat je alleen toegang krijgt tot de app als een andere iOS-gebruiker jou uitnodigt. Instagram Live Rooms zijn voor iedereen toegankelijk. Wel zie je alleen dat iemand op Instagram live is als je diegene of een van zijn of haar gasten volgt.
  • Instagram livestreams kunnen door de host 24 uur bewaard worden. Wat betekent dat zijn of haar volgers de livestream nog 24 uur terug kunnen kijken. Heb je een Clubhouse-aflevering gemist? Dan heb je pech. Dat is dan ook gelijk een van de krachten van Clubhouse. De FOMO (fear of missing out) is groot.

Allebei potentie om te scoren

Je ziet: er zijn zeker gelijkenissen. Instagram Live Rooms en Clubhouse spelen in op dezelfde trend (meaningful interactions rondom één onderwerp) én doelgroep (millennials), wat betekent dat het voor creators maar ook voor luisteraars of kijkers nog knap lastig kiezen is. De verschillen zitten ‘m met name in het multimediale karakter van IG Live Rooms versus het audio-only principe waar Clubhouse op gebaseerd is.

Maar misschien… Misschien wil de millennial anno 2021 wel helemaal niet kiezen. Waarschijnlijk luistert de millennial Clubhouse tijdens zijn of haar lunchpauze-ommetje of net voor het slapengaan en IG Live Rooms als hij of zij echt actief geamuseerd of geïnspireerd wil worden.

De vraag is alleen welke van twee, Clubhouse óf IG Live Rooms, de aandacht van deze doelgroep beter en vaker weet op te eisen én vast te houden. Dat zal de toekomst uitwijzen.