Zichtbaar zijn in Google Shopping: zo pak je het aan

Hot topic in e-commerce SEO: Gratis Google Shopping. Waar Google Shopping jarenlang synoniem was voor betaalde advertenties, zien we een belangrijke ontwikkeling plaatsvinden die meer ruimte maakt voor organische product vermeldingen. Gratis, prominent en steeds vaker zichtbaar in de zoekresultaten. Hoe kom je daar als webshop tussen? En belangrijker: hoe haal je er maximaal rendement uit? Dat ga ik je vertellen in deze blog.
Steeds vaker verschijnen organic product grids in de zoekresultaten – visueel, klikwaardig en zonder advertentiebudget.
Wat zijn organic product listings?
Organic (ook wel ‘free‘) listings zijn productvermeldingen van jouw producten in Google Shopping en de reguliere zoekresultaten waar je geen advertentiebudget voor betaalt. Ze verschijnen onder andere in carrousels, image search en product knowledge panels. Vaak direct onder de eerste advertenties.
Voordat ik dieper duik in waarom dit nu booming is, even kort over wat de verschillende soorten zoekresultaten zijn voor je producte vertoningen:
- Product carrousels: bovenaan of middenin de zoekresultaten pagina (SERP) zie je een horizontale rij met producten, inclusief afbeelding, prijs en verkoper. Zie afbeelding hierboven.
- Product afbeelding resultaten: tussen de reguliere afbeeldingen in Google staan ook producten met prijs en voorraad bijvoorbeeld, met een link naar de productpagina.
- Product knowledge panels: aan de rechterkant van de zoekresultaten toont Google een uitgebreide box met meer informatie over het product. Met een afbeelding en de verschillende aanbieders eronder.
- En bijna overbodig, maar natuurlijk de daadwerkelijke shopping tab in Google: in de Shopping tab worden je producten ook gratis vertoond, tussen de betaalde product advertenties. Mits je feed voldoet aan de eisen.
Sinds Google in 2020 gratis productvermeldingen breed uitrolde, is het aandeel wat gestaag gegroeid. Tot op heden was dat vaak nog ‘niet interessant genoeg’ voor partijen met hoge traffic volumes. Je voelt hem al aankomen, dat draait nu 180 graden wat mij betreft.
Volgens de Semrush Sensor komt nu al in 13% van de mobiele zoekresultaten in de UK een product grid (caroussel) voor. En dat aandeel groeit. De reden? Google pusht visuele zoekresultaten én wil gebruikers vasthouden in haar eigen zoekmachine. Ook wel haar eigen ecosysteem genoemd. Google will be Google.
Waarom dit het moment is om met organic shopping aan de slag te gaan
Ook op brightonSEO in april was organic shopping hot-topic, waar we extra geladen werden. Ik kan niet ontkennen dat de talk van Nikolai Mogensen me over de streep trok dit artikel te schrijven. “Free listings on the rise”.
De voordelen worden namelijk steeds tastbaarder om te starten met het optimaliseren voor je productvermeldingen.
- Groeiende gratis zichtbaarheid in een omgeving met hoge koopintentie (product detailpagina’s zitten later in de klantreis dan je landingspagina’s of categorieën).
- Steeds visuelere zoekresultaten (gestimuleerd door betà opties als ‘Product Studio’ van Google, hierover later meer).
- First-mover advantage pakken lijkt nu nog mogelijk als je een stapje verder gaat dan de standaard feed inrichting. Daarover later meer!
Met de juiste setup en optimalisatie kun je gratis zichtbaar zijn op commerciële zoektermen waar je normaal gesproken met een Performance Max-campagne of standard shopping-campagne flink voor moet betalen. Dat klinkt toch als muziek in de oren?
Wist je dat … als je de basics niet op orde hebt je überhaupt geen kans maakt om vertoond te worden in organic shopping? Toen we begonnen voor de voorbeeld webshop hieronder was de feed nog niet in orde. En nee inderdaad, er werd dus ook niet via Google Shopping geadverteerd! Je kunt je voorstellen dat je dan lekker impact kunt maken, zowel organisch als betaald.

Screenshot van impact basics feed inrichten voor gratis vermeldingen
Hoe kan je ranken in organic shopping listings?
Om zichtbaar te worden in organische productvermeldingen zijn de onderstaande onderdelen van essentieel belang. Je moet beginnen met wat basisonderdelen op orde te maken, om hierna te profiteren van je extra organische vermeldingen. En uiteraard kan je aanvullend optimaliseren om je te kunnen onderscheiden van al die andere webshops in Google.
- Een goede product feed in Google Merchant Center.
- Voldoen aan verplichte attributen zoals image_link, brand, mpn.
- Structured data op je product detailpagina’s (PDP’s).
- Relevante feedtypes zoals promotions, ratings, local inventory.
Tip: gebruik tools als Channable of DataFeedWatch voor betere controle en schaal. Wie wil er immers handmatig product voor product aanpassen?
Wat gebeurt er als je feed niet klopt? Dan worden je producten afgekeurd, verlies je zichtbaarheid en loop je kostbare kansen mis. Simpel.
Je product feed als basis
Ik merk dat SEO-specialisten en -marketeers nog niet altijd even thuis zijn in het beheren van product feed(s). Van origine lijkt deze taak ook meer naar SEA-specialisten te zijn toegekend, die het hardst nodig hebben om met producten te adverteren. Daarom nog even kort over jouw product feed. Er is een hele grote kans dat je er al één hebt, ook als je hier nog niet eerder aandacht aan hebt besteed. Adverteert je collega of marketing partner met je producten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een feed.
Je feed is een gestructureerd bestand met jouw productinformatie dat je zelf uploadt naar het Google Merchant Center Next.
1. Optimaliseren van je product feed
Alleen aanwezig zijn in product vermeldingen is niet genoeg. Je wil ook opvallen natuurlijk. Hier wat voorbeelden van optimalisaties die je in je feed kunt toepassen:
Product title verrijken
Feed product titles zijn key. Geen meta titles dus, want wat je in je product feed-titel zet bepaalt je ranking. Die mag je dus prima optimaliseren en verrijken met keywords, als je maar blijft denken aan relevantie en gebruikerservaring.
Minder voorbeeld: Nike Air Max 1
Goed voorbeeld: Nike Air Max 1 Deep Royal Blue – 42 – Blauw – Sneakers
Ook kan je bijvoorbeeld een regel in je feed management tool gebruiken die je actieprijs combineert met de productnaam. Hieronder zie je een voorbeeld van die regel via onze feed management tool Channable.

Voorbeeld van regel voor product titel in Channable.
2. Prijs, retourbeleid en verzending niet vergeten
Prijs, retourbeleid en verzending zijn zichtbare ranking factoren. Deze worden vaak vertoond bij je productvermelding, maar prijs bepaalt dus ook echt je ranking, blijkt uit dit onderzoek (dec-2024). Retour- of verzendbeleid kun je eenvoudig via Merchant Center Next vullen per land, wat voldoende is om opgepakt te worden in organic shopping. Dat hoeft dus niet extra in je feed te zitten. In GMCN vind je dat in onderstaande afbeelding.

Verzend- en retourbeleid in Google Merchant Center Next.
Google geeft uiteindelijk ook in organic shopping echt wel de voorrang aan productresultaten die een hoge gebruikerservaring opleveren. Snellere verzending, lage prijs en reviews hebben impact op je rankings!
3. Afbeeldingen optimaliseren in de feed
Beeldkwaliteit maakt het verschil. Een product in organic shopping grids wordt ALTIJD vertoond met haar product afbeelding. Een test op het optimaliseren van je afbeeldingen is dus zeker waardevol. Hoge resolutie, witte achtergrond, geen rommelige branding. Zeker nu Google inzet op tools als Product Studio. En natuurlijk moet je jouw afbeelding goed omschrijven met relevante keywords in je alt-tags. Ook dat is hier weer belangrijk.
DataFeedWatch laat in haar case van een Amerikaanse retailer zien dat een simpele aanpassing in titel structuur 46% meer vertoningen opleverde. Dit onderstreept waarom feed-SEO minstens zo belangrijk is als je content-SEO.
Lees hier verder voor afbeelding vereisten en best practices voor je Google feed: bron Google shopping images, Datafeedwatch
Pro tip: check of de afbeeldingen in je feed overeenkomen met de afbeeldingen op je website om geen kansen te missen. (Inspiratie van Brodie Clark, ecommerce SEO Summit). Mooi voorbeeld van een random Air Max schoen die ik voor je heb opgezocht hieronder. Deze webshop maakt in haar product vermelding alles behalve gebruik van alle (max. 10) mogelijke additionele afbeeldingen:

Nike Air Max 1 blauw in de feed met 3 afbeeldingen vs. hetzelfde product op de webshop met 5 afbeeldingen (2 gemiste kansen).
2. Voldoen aan verplichte attributen zoals image_link, brand, mpn
Om je producten zichtbaar te maken in (organische) Google Shopping, is het heel belangrijk dat je productfeed voldoet aan de verplichte attributen die Google stelt.
Verplichte velden in je feed zijn bijvoorbeeld id (product ID), title (naam product), image_link (de URL van de productafbeelding), brand (merknaam) en mpn (Manufacturer Part Number).

Channable: verplichte velden voor de goedkeuring van je shopping feed.
Deze gegevens helpen Google bij het correct weergeven en classificeren van je producten. Ontbrekende of onjuiste informatie in deze velden kan leiden tot afkeuring van je producten of verminderde zichtbaarheid in de zoekresultaten.
Bekijk hier alle vereiste velden via de officiële Google guide.
Naast de verplichte velden zijn er ook 45 niet-verplichte, maar aanbevolen en optionele attributen voor je Google shopping feed die de prestaties van je productvermeldingen aanzienlijk kunnen verbeteren. Denk hierbij aan velden zoals product_type, size, color en material. Het invullen van deze aanvullende informatie maakt je producten relevanter voor specifieke zoekopdrachten en kan de klikfrequentie verhogen.
Tools zoals Channable bieden ondersteuning bij het beheren en optimaliseren van je productfeed. Ze geven duidelijk aan welke velden verplicht, aanbevolen of optioneel zijn voor elk kanaal en helpen bij het koppelen van de juiste gegevensvelden. Meer informatie over het instellen van je feed in Channable vind je in hun Help Center.

Channable: aanbevolen velden voor je Google shopping feed.
3. Structured data op je product detailpagina’s
Met structured data structureer je informatie op je website, zodat een crawler (meestal van een zoekmachine) de inhoud beter kan begrijpen. Voor je producten structureer je zo belangrijke productinformatie. Zelfs zonder feed is het hiermee mogelijk om vertoond te worden binnen organic shopping.
Verplichte velden in je product structured data markup:
- Productnaam
- Review of Offer, ofwel een review of een prijs van je product
Verder zijn er tal van mogelijkheden om die markup verder uit te breiden met relevante productinformatie, zoals: voorraad status, afbeelding, merknaam of bijvoorbeeld materialen. Op die mogelijkheden gaan we in dit artikel niet verder in, want de allerbelangrijkste factor blijft de productfeed.
Wat is nu écht het verschil: productfeed vs. structured data
Aspect | Productfeed | Structured data (schema.org) |
---|---|---|
Waar wordt het gebruikt? | In Google Merchant Center (feed voor Shopping, PMax etc.) | Op je website zelf (bijv. in je product detailpagina’s) |
Doel | Structureren van productinformatie voor vertoning in Shopping (betaald/organic) | Begrijpbare context geven aan Googlebot over je productinformatie |
Implementatie | Via tools als Channable / DataFeedWatch of handmatig via CSV/XML upload | In de HTML van je website, via JSON-LD of microdata |
Verplichte velden | id, title, image_link, price, brand, mpn, etc. | name, offer, review (of combinatie) |
Belangrijk voor | Vertoning in Google Shopping én ranking | Rijke zoekresultaten (rich snippets), mogelijk wel vertoond in Merchant Listings |
Let op! | Zonder correcte feed géén zichtbaarheid in Shopping | Structured data zonder feed = beperkt zichtbaar, maar vaak niet leidend |
Implementeren product markup via schema.org
Met de code richtlijnen van Google en de officiële schema.org guidelines wordt structured data het vaakst geïmplementeerd met behulp van JSON-LD (Javascript code). Voor een code voorbeeld ga je het beste naar de Google guide over Product markup, maar met behulp van schema.org/Product kun je de aanvullende velden het allerbeste bij elkaar zetten. Google laat immers maar een fractie zien van wat er mogelijk is.
Tip: test je product markup hier voordat je deze doorstuurt naar je developer.
Succes meten? Dat doe je met 3x tools
Gelukkig zien we ook in de Analytics de populariteit van gratis productvermeldingen toenemen, wat belangrijk is om impact aan te kunnen tonen. Gebruik de volgende tools om grip te krijgen op je organische shopping resultaten.
Google Search Console > Merchant listings > web/image
Google Analtyics 4 > Acquisition > Organic Shopping > Extra dimensie voor de zekerheid: Shopping Free Listings
Merchant Center >
- Goedgekeurde en afgekeurde items, zodat je weet welke producten je moet optimaliseren om vertoond te krijgen.
- Winkel kwaliteit badges, waarvan de kwaliteitsscores mede tot stand komen door goede verzend- en retourbeleid.
- Vertoningen van je organische product vermeldingen.
Fun fact: je Nederlandse GMCN-account noemt het nu nog ‘biologische’ vermeldingen.
Mythbusting: structured data is de sleutel tot hoge rankings in organic shopping
Alhoewel structured data op je producten belangrijk is voor rijke zoekresultaten, blijkt uit onderzoek dat het optimaliseren van je productfeed, en het bieden van een sterke gebruikerservaring op je productpagina, meer invloed hebben op je rankings in Google Shopping. Product structured data zorgt er wél voor dat je producten worden meegenomen in Google Merchant Center Next, maar dus niet voor hogere ranking in organic shopping. Dat laat eerder genoemd onderzoek van 180marketing ook zien. Richt je liever op het optimaliseren van je feed, maar dat komt wel goed na bovenstaande uitleg en tips.
Algemene wins van feed-optimalisatie
Ook buiten organic listings levert feed-optimalisatie directe impact op:
- Betere performance in betaalde Shopping-campagnes
- Hogere ROAS door verbeterde matching
- Minder overlap en verspilling tussen SEO en SEA
- Online marketing teams gaan samenwerken rond één bron van waarheid: de feed
Doorbreek de product feed optimalisatie voor SEA- silo
De toekomst: visuele SEO wordt mainstream
Met tools als Product Studio zie je dat Google toch langzaamaan de opkomst van AI-optimalisatie op beelden gaat stimuleren. Ik denk daarom dat het aandeel van (product) visuals een nog dominantere rol krijgen binnen SEO, want ze zullen ook meer vertoond en beloond worden. Wordt visual organic ons nieuwe SEO-battlefield? Nu instappen betekent straks gratis domineren op koopgerichte keywords.
Over Product Studio
Product Studio is eigenlijk een AI-tool van Google om product visuals te genereren of je eigen product afbeeldingen met AI te bewerken. Met de stormvloed van AI op dit moment verwacht ik zeker dat de kwaliteit en schaalbaarheid van het programma gaat verbeteren, maar nu zijn mijn eigen ervaringen nog niet om naar huis te schrijven. Producten één voor één bewerken is geen doen natuurlijk en de kwaliteit is ook nog bij lange na niet wat een DALL-E van ChatGPT nu kan bijvoorbeeld.
Organic product listings zijn dé kans voor e-commerce marketeers om meer zichtbaarheid te pakken zonder extra ad spend. Met een goede feed, slimme optimalisatie en nauwe samenwerking tussen teams kun je serieus marktaandeel winnen. Meer dan voorheen mogelijk was. En het belangrijkste? Goede gebruikerservaring wordt beloond door Google!