Emoji als spiegel van de wereld: relativerend, duurzaam en inclusief?

Emoji als spiegel van de wereld: relativerend, duurzaam en inclusief?

Column – Op 17 juli is het World Emoji Day. De nieuwste emoji-voorstellen* voor 2026 zijn er. Ze zijn hoopgevend. Met een beetje geluk krijgen we volgend jaar een lachspiegel-gezicht, een genderneutrale danser en een schatkist. Heel anders was de vorige emoji-release. Die was een weinig opwekkende uitbreiding van mijn non-verbale telefoonvocabulaire. Ik vond het maar een somber setje communicatie-icons. Maar gelukkig hebben we het dieptepunt gehad, volgend jaar wordt het vast beter.

De vorige release: wallen, duistere zaakjes, dood en begraven

In september vorig jaar maakte het Unicode Consortium wereldkundig dat we in 2025 konden uitzien naar acht nieuwe emoji. Bij de inwoners van het eiland Sark zal dit bericht positief ontvangen zijn – zij kregen eindelijk hun eigen vlag-emoji, maar voor de rest kon ik me niet voorstellen dat we er blij mee waren. Of dat ze de wereldwijde communicatie veel goed zouden doen. Toch zijn ze inmiddels via software-updates op onze telefoons en computers bij ons terechtgekomen. 

Nieuw voorstel voor emoji's 2025 van Emojipedia

De acht emoji van Emoji Release 16.0 (van Emojipedia.org)

We kregen een brak gezicht met wallen; ‘zeer geschikt voor de maandagochtend’ schreef iemand erover op LinkedIn. Verder kregen we een vingerafdruk. Voor de broodnodige communicatiebehoefte in onze duistere zaakjes. Voor het geval je in de voorbereiding van een inbraak je mede-boef op het hart wil drukken om geen vingerafdruk achter te laten. Ook de paarse klodder lijkt inzetbaar in zo’n context, als je zegt er vooral geen rotzooi van te willen maken. Over het gebruik van deze nieuwe emoji heb ik nog geen statistieken kunnen vinden, maar navraag in mijn brave vriendenkring leert dat deze emoji niet gebruikt worden. 

Geen biet

Onder studenten blijkt de biet inmiddels wel gebruikt te worden. Hij wordt ingezet voor zaken die men niet interessant vindt. Als in “Boei-juh ”. Op zich is de ‘het interesseert met geen biet’ dus een zinvolle emoji, maar hij is weinig opbouwend en buiten het Nederlands taalgebied totaal kansloos. 

En dan de dooie boom, de harp en de schep. Misschien is zo’n treurige boom in tijden van klimaatverandering inderdaad wel nodig, maar om er nou meteen een harp en een schep naast te zetten en de eindigheid stemmig vorm te geven? Zijn deze emoji voor alle communicatie over verval, dood en meteen maar begraven? Ook deze emoji worden in mijn omgeving niet gebruikt. Met uitzondering van de kale boom, deze wordt door een klimaatactivistische kennis nog wel eens in een appje gezet.

Je vraagt je af wat er aan de hand is. Jaarlijks krijgt het consortium duizenden voorstellen voor nieuwe emoji. Waarom werden het precies deze? Werd verwacht dat deze emoji het meeste bijdragen aan mondiale communicatie? Was dit wat er ingezonden werd? Geen betere voorstellen? Onwillekeurig bekijk ik zo’n emojirelease toch een beetje als commentaar op het huidig tijdsgewicht. Best somber. Maar.

Tadaa: de nieuwe voorstellen

Sinds kort gloort er licht aan de horizon. Het concept voor de nieuwe voorgestelde emoji is een stuk vrolijker.

De negen voorgestelde emoji voor Emoji Release 17.0

De negen voorgestelde emoji voor Emoji Release 17.0 (van Emojipedia.org)

Ik zet de voorgestelde emoji op een rijtje. Ze lijken me heel bruikbaar. Als ze erdoor komen, hebben we in 2026 de volgende emoji:

  • Distorted Face: ofwel het lachspiegel-gezicht om te zeggen “neem jezelf niet zo serieus”
  • Fight Cloud: het tekenfilmgevecht, waarbij het wel knokken is, maar er geen echte doden vallen
  • Apple Core: een zeer bruikbaar symbool tegen voedselverspilling
  • Ballet Dancer: een genderneutrale danser in vijf huidskleurvarianten
  • Hairy Creature: de Yeti, prima geschikt als commentaar op van alles en nog wat
  • Orca: als symbool vóór het zeeleven en tegen plastic soup enzo
  • Trombone: om te kunnen zeggen “tadaa”
  • Landslide: de aardverschuiving om de opmerking “er gebeurt eindelijk echt eens wat” kracht bij te zetten 
  • Treasure Chest: als symbool voor iets waardevols en voor je ‘schatje’ natuurlijk

Op 9 september stemt het Unicode Technical Committee erover. Ik zie het zonnig in. Het zou mooi zijn als deze het redden. Dan wordt onze communicatie vast relativerender, duurzamer, betekenisvoller en inclusiever. 

Voor 2027

Volgend jaar ga ik ook een inzending bij Unicode doen. Echt. Ik ga me bezinnen op een symbool voor dialoog, voor wapenstilstand en duurzame groei en ik stuur de pridevlag in. We hebben dat soort emoji hard nodig.

(En trouwens, wist je waarom het World Emoji Day op 17 juli is? Dat is omdat de datum-emoji op 17 juli staat. Té leuk.) 

*Bron inleiding: Emojipedia.org

Header-afbeelding gegenereerd met ChatGPT

Blog