Geschrapte budgetten en hoge ambities: Nederlandse bedrijven willen meer doen met minder geld

Pleo
Geschrapte budgetten en hoge ambities: Nederlandse bedrijven willen meer doen met minder geld

– Meerderheid van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen 18 maanden hun budget gekort en de uitgaven teruggeschroefd, maar toch heeft 43,3% hogere ambities.
– Onderzoek laat zien dat recente ontslagen de groei van bedrijven moeilijker maken.
– Bijna de helft van de bedrijven heeft spijt van bezuinigingsmaatregelen en twee derde zegt betere uitgavenbeslissingen te hebben gemaakt als de samenwerking tussen afdelingen beter was.

Pleo, een van Europa’s toonaangevende platforms voor uitgavenbeheer, heeft vandaag een nieuw rapport uitgebracht dat het huidige landschap van Nederlandse bedrijven onderzoekt. Het ‘Finance and Business Synergy Report’ omvat het sentiment rond bezuinigingen, samenwerking en groei in 2024, en hoe deze factoren de bedrijfsvoering beïnvloeden.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven meer willen doen met minder en streven naar zakelijk succes met aanzienlijk verlaagde budgetten. Opvallend is dat een grote meerderheid (89%) van de Nederlandse bedrijven aangeeft hun uitgaven in de afgelopen 18 maanden te hebben verlaagd, maar dat bij 43,3% tegelijkertijd de ambities zijn toegenomen.
72% van de Nederlandse bedrijven die moeite hebben met groeien, noemen de stijgende kosten als belangrijkste reden, gevolgd door een tekort aan vaardigheden (28%) en macro-economische factoren (24%). Het hoge verloop onder werknemers (20%) volgt kort daarop, net als de verandering van kabinet (20%). Dit laat zien hoe breed de uitdagingen zijn waar bedrijven mee te maken hebben.

De langetermijngevolgen van reactieve kostenbesparing
Het korten op budgetten en verlagen van uitgaven hebben langetermijneffecten, waarbij bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (47,3%) spijt heeft van de omvang van hun bezuinigingsmaatregelen. Bedrijven die in het afgelopen jaar het meest op hun uitgaven hebben bezuinigd, hebben grote moeite om te groeien. Van de bedrijven die hun uitgaven hebben verminderd, heeft 48,1% spijt dat ze hun uitgaven zo drastisch hebben verlaagd.
Daarnaast merkt bijna de helft van de bedrijven (47,3%) dat de ontslagen die zij het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, het moeilijker maken om in het gewenste tempo te groeien, vanwege een tekort aan vaardigheden en de tijd die nodig is om nieuw talent aan te nemen en in te werken.

Bedrijfsambities blijven hoog

Er is licht aan het einde van de tunnel, want 53,3% van de Nederlandse bedrijfsleiders voelt een hernieuwd optimisme en heeft een sterke focus op groei nu de recessie achter ze ligt. Dit betekent dat bedrijven onder druk staan om meer te doen met minder. Ondanks de bezuinigingen zegt 43,3% van de Nederlandse bedrijven dat hun ambities zijn toegenomen. De onderzoeksresultaten laten zien dat de ambities en verbeteringen vooral moeten plaatsvinden op het gebied van samenwerking.

Twee derde van de leiders gaf aan dat ze betere uitgavenbeslissingen hadden genomen als ze meer inzicht hadden gehad in andere afdelingen en beter hadden samengewerkt. Daarnaast gelooft 57,3% dat samenwerking met andere afdelingen hen financieel succesvoller kan maken, omdat de financiële afdeling zelden betrokken is bij afdelingsbudgetten voordat deze worden ingediend. Ook gelooft de helft van de bedrijven dat slechte uitgavenbeslissingen te wijten zijn aan een gebrek aan communicatie, begrip van behoeften en samenwerking.

Het volledige potentieel van financiële teams benutten
Financiële teams in Nederland ervaren dat ze meer als backoffice worden gebruikt, verantwoordelijk voor de financiële administratie, in plaats van ingezet te worden als strategisch adviseur (66,3%). Dit is in lijn met het recente werknemersonderzoek van Pleo onder Nederlandse werknemers, waaruit blijkt dat de meeste vragen die financiële teams ontvangen, administratief van aard zijn en waarbij slechts 18% van de respondenten soms om strategisch advies vraagt.

Om het volledige potentieel te benutten, is het essentieel dat bedrijven hun financiële teams voorzien van digitale tools. Daarnaast moeten financiële afdelingen nieuwe manieren vinden om de interne communicatie tussen afdelingen te verbeteren, zodat hun potentieel duidelijk wordt. De strategische waarde van financiële teams moet zowel worden erkend als gerealiseerd.

Raymond Hüner. SVP Head of Regions at Pleo: “Het onderzoek wijst op een verhoogde aandacht voor uitgavenbeheer nu de gevolgen van kostenbesparingen duidelijk worden. Bedrijven worden geconfronteerd met spijt en zoeken in real-time naar oplossingen, wat belangrijke vragen oproept over hoe groei weer kan worden aangewakkerd. Het is belangrijk dat organisaties silo’s doorbreken en samenwerking tussen verschillende afdelingen bevorderen, zodat ze betere uitgavenbeslissingen kunnen nemen en financieel succesvoller worden. Een ruime meerderheid van de Nederlandse leiders gelooft dat ze met meer inzicht in andere afdelingen en een betere samenwerking meer doordachte beslissingen op het gebied van uitgaven hadden genomen. Goede uitgavenbeheerstrategieën kunnen helpen afdelingen met elkaar te verbinden, zowel digitaal als via persoonlijke samenwerking, en bieden leiders zo een uitgebreid overzicht van hun uitgaven.”

Johanna Waara, Senior Vice President, Commercial Solutions Europe, Mastercard: “Bedrijven zijn van oudsher altijd al langzamer geweest in de adoptie van nieuwe technologieën voor het beheer van financiën. Het eerder zo complexe landschap van commerciële betalingen, wordt echter steeds overzichtelijker. In het hele ecosysteem zien we een toenemende bereidheid van bedrijven om te investeren in nieuwe technologie, om bestaande systemen te vervangen en silo’s af te breken die hun bedrijfsvoering belemmerden. Innovatieve oplossingen stellen bedrijven in staat om naadloos hun organisatie te digitaliseren, de efficiëntie te verbeteren en groei te stimuleren in de digitale economie van vandaag.”

Methodologie: Kwantitatief online onderzoek uitgevoerd door Censuswide Research, in opdracht van Pleo, onder 2,853 financiële beslissers* in Nederland (300), het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2024. .

*Financieel directeuren tot administratief personeel binnen de financiële afdeling met inzicht in de financiën van het bedrijf (en specifiek de uitgaven) bij bedrijven met 50-499 werknemers.

Over Pleo

Pleo is een slimme oplossing voor zakelijke uitgaven voor vooruitstrevende teams. Onze intelligente bedrijfskaart biedt duizenden bedrijven in heel Europa autonomie. Met functies zoals abonnementenbeheer, uitgavencategorisatie, factuurbetalingen, e-mailkoppeling en directe terugbetaling, wordt Pleo door meer dan 37.000 bedrijven gebruikt om hun zakelijke uitgaven te transformeren, waardoor financiële teams realtime inzicht krijgen en iedereen zich gewaardeerd voelt op het werk.

Blog