Mammoet transformeert bedrijfsprocessen wereldwijd met RISE with SAP
De planning van mensen en middelen is het kloppende hart van Mammoet. Daar past geen 25 jaar oude ERP-omgeving met een verouderde planningsmodule bij. Mammoet automatiseert en standaardiseert daarom zijn bedrijfsprocessen voor meer dan honderd vestigingen in veertig landen. Samen met SAP-partner myBrand Conclusion ontwikkelde Mammoet een ERP-template voor de wereldwijde migratie naar RISE with SAP.
Mammoet is wereldmarktleider op het gebied van zware en complexe hijs- en transportklussen. Een van de iconen in hun portfolio is de Mammoet SK6000 ringkraan – de grootste landkraan ter wereld – die een gewicht tot zesduizend ton op een hoogte van 220 meter kan hijsen. Dat is het gewicht van dertig jumbojets. De kraan kan ontmanteld en verpakt in driehonderd zeecontainers de hele wereld rondreizen, klaar voor iedere klus.
Assets optimaal gebruiken
De kranen en andere middelen van Mammoet zijn zonder uitzondering kapitaalintensieve assets. “Je huurt onze kranen niet voor het plaatsen van een dakkapelletje”, aldus Michael Zevenbergen, programmamanager bij Mammoet. “Onze kapitaalintensieve assets willen we altijd aan het werk hebben voor de best mogelijke prijs.”
Om de gebruiksgraad zo hoog mogelijk te houden, moet het beschikbare werk zo optimaal mogelijk worden gekoppeld aan de mensen en middelen die beschikbaar zijn. “Dat vraagt niet alleen om een goede planning, maar ook om de mogelijkheid om vooruit te kijken naar projecten die over twee of drie jaar plaatsvinden. Dat kan alleen als je alle relevante informatie in één systeem hebt”, legt Zevenbergen uit.
Mammoet way of working
Al in 1997 werd de ‘Mammoet way of working’ geïntroduceerd, met de focus op uniforme werkwijzen en een centrale opslag van informatie. Dit bleek echter steeds moeilijker te handhaven in een verouderde ERP-omgeving uit 1998 en met een planningsmodule (SAP ETM) die niet langer werd ondersteund. Zevenbergen: “Hierdoor ontstond een versnipperd landschap: de Amerikanen kochten hun eigen systeem, de Australiërs deden hetzelfde, en in Nederland werden delen van de planning in Excel verwerkt.”
Deze versplintering leidde tot verlies van uniformiteit en het onvermogen om bedrijfsmiddelen wereldwijd optimaal te plannen. “Alle puntoplossingen moesten eruit, en er moest één landschap komen om alles weer recht te trekken. Zo ontstond ‘Reshape ERP’, wat uiteindelijk SHERPA werd – een naam die in elke taal makkelijk is uit te spreken”, voegt Zevenbergen toe.
Volledig nieuw kernlandschap
De gekozen oplossing omvat meerdere systemen, waaronder SAP S/4HANA als ERP-backbone, SAP Business Technology Platform (BTP) als integratieplatform, planningssoftware van Delmia Quintiq, SAP Analytics Cloud en het low-code ontwikkelplatform Mendix. Deze systemen zorgen niet alleen voor een effectieve planning, maar stellen Mammoet ook in staat toekomstige bedrijfsuitdagingen te voorspellen en hierop in te spelen.
Zevenbergen: “Consolidatie is een basisvaardigheid die SAP uitstekend beheerst. Of het nu gaat om rapportages, intercompany verkeer of het beheer van anderhalf miljard euro aan assets in veertig landen, SAP biedt het standaard vanuit een geïntegreerde oplossing.”
Samenwerking met myBrand Conclusion
Conclusion stapte in het najaar van 2022 in als implementatiepartner voor het Sherpa-programma, waarbij myBrand Conclusion de SAP-consultants leverde. “In Conclusion hebben we onze evenknie gevonden”, merkt Zevenbergen op. “We delen dezelfde cultuur: niet moeilijk doen, we gaan het samen regelen.”
Dat ‘samen regelen’ heeft volgens de programmamanager in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van het project. “Het is een programma met wel zeventig deelprojecten dat heel diep ingrijpt op onze processen. Dan kun je niet tegen een partner zeggen: hier is de sleutel, hier is de projectvloer. Wij gaan weer aan het werk, en succes ermee. Je moet de juiste mensen uit de business erbij betrekken, de key users binnen Mammoet. We hebben zo’n veertig mensen vrijgemaakt om hier keihard aan te werken.”
“SHERPA is geen IT-project maar een businesstransformatie”, stelt Linda Beukers, Directeur Digitale Transformatie bij myBrand Conclusion. “Wat Mammoet heel goed heeft gedaan, is mensen uit de business betrekken die ertoe doen en ook mandaat hebben om besluiten te nemen. Een gevleugelde uitspraak van een Mammoet-programmamanager die mij altijd is bijgebleven, is: ‘Als een project zoals SHERPA geen pijn doet in je business, dan weet je één ding zeker: dan heb je niet de juiste mensen aan boord.'”
Fit to standard
Een andere succesfactor was de keuze om zoveel mogelijk vast te houden aan de standaard van SAP. “We hebben geen gekke dingen gedaan, dus zo min mogelijk maatwerk toegepast. Ons volledige datamodel hebben we in de SAP-standaard gepast, via de standaard SAP-methodiek”, vertelt Zevenbergen.
“De gekozen aanpak blijkt ook nog eens te werken”, vervolgt Zevenbergen. In veertien sprints van drie weken is Mammoet erin geslaagd om het volledige bedrijf met vestigingen in veertig landen te migreren naar het standaard SAP-raamwerk.
Eerste landen live
België ging als eerste live met de nieuwe template. Op 1 november 2024 volgde Nederland. “Voor België kunnen we nu al beter inschatten welk werk er op ons afkomt, zodat we ons daarop kunnen voorbereiden”, constateert Zevenbergen. “Dat is het uiteindelijke doel van het programma: dat we vooruit kunnen kijken.”
Beukers vult aan: “Mammoet zal de werkelijke voordelen pas gaan realiseren wanneer zoveel mogelijk landen live zijn, omdat dan wordt gewerkt op één platform en er ook daadwerkelijk vooruit gekeken kan worden .”
Prestatie van formaat
“Wat we hebben gerealiseerd, is echt een prestatie van formaat waar we supertrots op zijn”, besluit Beukers. “Het is een heel breed ERP-landschap met SAP S/4HANA als kern, corporate planning en zelfs een Azure Data Lake dat erop is aangesloten. Wat het echt tot een succes heeft gemaakt, is dat de juiste mensen fulltime zijn vrijgemaakt met de juiste focus en een heldere opdracht. Het doel is om medio 2026 wereldwijd alle vestigingen gemigreerd te hebben naar dit nieuwe systeem.”
Deze case was genomineerd voor een SAP Best of Customer Success Award.