Campagnes & Cases

Worldfavor brengt anti-greenwashing handboek uit

Worldfavor

Worldfavor, het wereldwijde platform voor het raadplegen en delen van ESG-data, heeft een anti-greenwashing handboek voor bedrijven uitgebracht. Het handboek helpt bedrijven om duidelijk te communiceren over duurzaamheidsinspanningen, zonder in ‘greenwashing’ (misleidende duurzaamheidscommunicatie) te vervallen. Bedrijven moeten hun communicatie gaan aanscherpen nu de Europese Unie komt met anti-greenwashing wetgeving zoals de Green Claims Directive, die al in 2024 kan ingaan. Ongeacht de (goede) bedoelingen van bedrijven kunnen boetes dan oplopen tot 4% van de jaarlijkse omzet.


Duurzaamheidscommunicatie is complex waardoor veel bedrijven zonder opzet aan greenwashing doen. Uit onderzoek door de EU in 2021 bleek dat de helft van alle online gemaakte milieuclaims overdreven, misleidend, of op niks gebaseerd is. Deze misleidende duurzaamheidscommunicatie leidt af van oprecht duurzame initiatieven en brengt zo schade toe aan het milieu. Kleine nuances maken daarbij een enorm verschil. Het anti-greenwashing handboek biedt daarom een uitleg van de greenwashing wetgeving, een inzichtelijk duurzaamheidswoordenboek en een handleiding voor heldere duurzaamheidscommunicatie.

Met het duurzaamheidswoordenboek zet Worldfavor de woorden die bedrijven beter kunnen mijden op een rijtje en geven ze tips voor hoe het beter kan. Zo zijn claims zoals ‘100% duurzaam’, ‘volledig duurzaam geproduceerd’, ‘milieuvriendelijk’ of ‘groen’ te vaag of onmogelijk om hard te maken. Bedrijven kunnen beter spreken van ‘duurzaamheid’ of ‘vermindering en minimalisering’ rondom bijvoorbeeld CO2 uitstoot, omdat dit slaat op hun doelstelling, beleid of strategie wat te herleiden is tot concrete initiatieven. De handleiding voor duurzaamheidscommunicatie vormt een lijst met best practices die bedrijven kunnen volgen om ervoor te zorgen dat zij meetbare en heldere claims maken rondom duurzaamheid. In de best practices komen onderwerpen als jargon, onderzoeksdata en duurzaamheidslabels aan de orde.

Met het handboek kunnen bedrijven stappen nemen om te voorkomen dat zij zich schuldig maken aan greenwashing. Worldfavor benadrukt daarbij dat heldere communicatie slechts één kant is van greenwashing; bedrijven moeten ook werken aan het meetbaar maken van hun inspanningen om het giswerk rondom duurzaamheid de wereld uit te helpen.
Het volledige handboek kan hier gedownload worden om alles te leren over hoe je greenwashing voorkomt in je duurzaamheidscommunicatie.

Over Worldfavor
Worldfavor is de aanbieder van een wereldwijd platform dat organisaties helpt om duurzame zakelijke beslissingen te nemen. Het werd in 2016 opgericht vanuit het idee dat elke persoon en elk bedrijf een verschil kan maken.

Worldfavor heeft sinds zijn oprichting een ongekende groei doorgemaakt. Het aantal gebruikers groeit met het jaar. Het bedrijf heeft van meet af aan toonaangevende organisaties aangetrokken. Het is er trots op om bedrijven in diverse markten tot zijn klanten te rekenen, van producenten van voedingsmiddelen tot financiële dienstverleners. Worldfavor bedient middelgrote bedrijven en Fortune 500-ondernemingen.

Prominente klanten zijn onder meer Nudie Jeans (een voorloper in de duurzame productie van denim), IK Partners (een Europese adviesgroep voor private equity investeringen met Scandinavische roots die in heel Noord-Europa actief is), Systembolaget (het Zweedse staatsbedrijf met de monopolie op de verkoop van alcohol in Zweden), Oatly (een Zweedse producent van op haver gebaseerde alternatieven voor zuivelproducten), Oakley Capital (een private equity-investeerder) en Grant Thornton (een van ’s werelds grootste accountants- en adviesorganisaties). Ga voor meer informatie naar www.worldfavor.com.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Online marketing.

0
0
0
0