Social media

SEO voor social media: 6 tips voor meer zichtbaarheid

0

Gezien worden blijft een essentieel onderdeel van marketing. Niet alleen omdat er steeds meer content en concurrentie online komt. Maar ook omdat er door meer aanbod steeds minder aandacht van consumenten beschikbaar is om onze marketingberichten te consumeren. Daarnaast is het gedrag, vooral van jonge consumenten, sterk aan het veranderen. Tijd dus om te zorgen dat je ook buiten Google goed gevonden wordt en aan de slag te gaan met SEO voor social media.

Op de WebSummit 2022 in Lissabon gaf Neil Patel een inspirerende talk over precies dit onderwerp. Genoeg inspiratie voor een artikel, om je hopelijk uit te leggen dat je tegenwoordig moet werken aan je zoekoptimalisatie op andere kanalen.

Zoeken is een menselijke behoefte

Als mensen zijn wij geprogrammeerd om op zoek te gaan. Dit blijft bestaan en gaat ook in de toekomst niet veranderen. We zijn inmiddels namelijk gewend dat wij antwoorden voor ons dagelijks leven op het internet kunnen vinden. We zoeken naar antwoorden op vragen die onze kinderen ons stellen en waarvan we denken: ‘goede vraag eigenlijk!’. Of we gebruiken de zoekmachine om een bepaalde behoefte en oplossing hiervoor wat meer te onderzoeken. Google vermeldt dat rond de 15% van de zoekopdrachten nog nooit eerder zijn gezocht. En dat is behoorlijk wat als je weet dat Google rond 105.000 zoekopdrachten per seconde verwerkt.

De plek waar we zoeken verandert

Het zoeken naar antwoorden is al lang niet meer exclusief alleen op Google. En de resultaten veranderen afhankelijk van waar je zoekt. Google, YouTube, Twitter, Pinterest, Instagram, Facebook en TikTok zijn allemaal plekken waar we naar het juiste antwoord kunnen zoeken.

Stel je bent voor het eerst in Lissabon in Portugal: waar zoek je dan welke plekken je gezien moet hebben of waar je lekker kunt eten? Het antwoord is waarschijnlijk sterk afhankelijk van in welke generatie je zit. Voor Generation Z is dit namelijk vooral TikTok of andere social media en vindt dit dus veel minder op Google plaats.

Als we kijken naar de statistieken van wat er in 1 minuut op het internet gebeurt, zien we dat er 5.9 miljoen zoekopdrachten in Google plaatsvinden. Maar ook dat er in dezelfde tijd 167 miljoen TikTok’s en 3.67 miljoen YouTubevideo’s worden gekeken, dat er 46.000 zoekopdrachten in Pinterest worden uitgevoerd en 66.000 foto’s en video’s op Instagram gedeeld worden.

Interessant is ook dat een aantal socialmedia-platformen ook populaire zoekopdrachten op Google zijn. Zo staan YouTube, Facebook en Instagram allemaal in de top 15 meest gezochte zoektermen op Google.

Dus de tijd waar Google het gehele zoeken domineerde lijkt een beetje op een eind te komen. TikTok is nu al de go-to zoekmachine voor Generatie Z. Uiteraard zijn de antwoorden die je hier krijgt heel anders, maar dat is ook juist de aantrekkingskracht van het zoeken buiten Google om. Uiteraard gaat Google er alles aan doen om alsnog een aantrekkelijke plek te blijven om te zoeken. Om hierin mee te gaan laat Google nu bijvoorbeeld ook al TikTok- en Instagramvideo’s zien op de zoekresultatenpagina (SERP).

SEO voor social media: wat betekent dat voor marketeers?

Uiteraard vraag je jezelf af wat dit nu voor ons als marketeers betekent. En ik kan je wel vertellen dat ik het complete antwoord hierop nog niet ken. Feit is dat het werk van de SEO-specialisten gaat veranderen en dat wij nog meer samen en over kanalen heen moeten werken. Het betekent ook dat juist aanwezig zijn op een breed aantal kanalen belangrijk is. En dat we de zoekvragen die op die (socialmedia-)kanalen spelen, goed moeten beantwoorden. Op een manier die past bij het platform.

Door aanwezig en actief te zijn op YouTube, Instagram, Linkedin, TikTok en andere platformen kunnen we de globale merkherkenning van de merken waar we voor werken verhogen. En dat is dan ook weer iets wat ons weer helpt in Google. Hoe je ervoor zorgt dat je gezien wordt op elk platform is afhankelijk van het algoritme van het platform en verschillende bekende factoren die meespelen in dit algoritme. Om dit goed te snappen en te blijven domineren tegenover anderen is het belangrijk om de verschillende factoren van de algoritmes te kennen en hiermee te experimenteren. Maar vooral ook de resultaten te analyseren en te zoeken naar relevante inzichten die anderen wellicht nog niet hebben gevonden.

Tips om op alle platformen gezien te worden

Neil sloot daarom zijn talk af met een specifieke tip per socialmedia-kanaal hoe je ervoor kan zorgen dat je hier zichtbaar blijft.

1. YouTube

YouTube vindt het enorm belangrijk hoeveel je video in de eerste 24 uur bekeken wordt. Het is dus eigenlijk net andersom dan hoe het in Google werkt. Plaats je een nieuwe video op YouTube, dan wil je direct zeker stellen dat zo veel mogelijk mensen deze gaan bekijken. Gebruik daarvoor notificaties, stuur een mail met de link naar de YouTube-video, deel hem overal waar je kan en stuur desnoods zelfs tekstberichten naar mensen, zodat je video zoveel mogelijk views krijgt binnen de eerste 24 uur.

2. LinkedIn

Op LinkedIn gaat het vooral om het netwerk en de interactie daarmee. Een van de belangrijke succesfactoren van een LinkedIn-post is daarom hoe vaak er in de eerste 4 uur na het live gaan van de post, op de post gereageerd wordt. Time het live zetten van LinkedIn-posts dus goed. Vraag aan medewerkers om binnen de eerste 4 uur een comment op je post te geven en reageer op tijd op deze comments.

3. TikTok

Ook bij TikTok gaat het vooral om comments die worden geplaatst. Neil vertelde dat een van zijn beste TikTok’s een video was waar hij een sterke stelling innam over podcasting en er een discussie uitbrak over of dit wel of niet goed is voor bedrijven. Op TikTok moet je dus vooral zorgen dat mensen een comment plaatsen. Stellige video’s die een sterke of polariserende mening geven, kunnen hier dus super goed werken.

4. Facebook

Neil en zijn team hebben 939 bedrijfspagina’s geanalyseerd en hebben ondervonden dat de best presterende content hier vooral lange video’s waren. Ze zagen dat deze video’s het 81.39% beter deden. En dat is wat mij betreft een groot genoeg verschil om dit zelf een keer uit te proberen. Facebook vindt het dus vooral fijn als mensen langer op het platform blijven, dus speel hier vooral op in.

5. Instagram

Over Instagram vertelde Neil dat het platform op dit moment een vermindering in live content ziet, maar dat meer en meer mensen live content handiger vinden dan een blogpost te lezen. Zijn tip voor Instagram was daarom om op zijn minst 2 keer per week live te gaan op het platform.

6. Google

Ook voor Google gaf Neil aan het einde nog een tip. En dat komt uit zijn eigen ervaring met zijn tool Ubersuggest. Hij zegt namelijk dat hoe meer mensen naar jouw merk gaan zoeken, hoe meer Google ziet dat je loyale fans hebt. En dat dit je zoekresultaten in het algemeen ook weer ten goede komt. Op die manier laat je aan Google zien dat je geen verkeerde informatie of fake news gaat verspreiden. Het aanbieden van gratis tools, zoals Neil dus met Ubersuggest in het begin heeft gedaan, kan hierbij onwijs helpen.

Is dit nu de garantie voor succes?

Dat kan ik je helaas ook niet zeggen. Maar ik vond de inzichten van Neil Patel op de WebSummit 2022 interessant genoeg om met jullie te delen. En zeker ook om in de praktijk te brengen en uit te proberen. Voor mij was deze talk in combinatie met veel andere talks op de WebSummit waar steeds een punt werd gemaakt over het veranderende zoekgedrag van vooral de jonge generatie een echte eye-opener. We moeten in de toekomst nog beter met verschillende afdelingen samenwerken en nog beter begrijpen wat mensen zoeken en waar.

Willen we als merk succesvol zijn, dan is het belangrijk dat onze strategie op social media en voor onze SEO goed op elkaar aansluiten. En dat wij op alle vlakken ervoor zorgen dat wij zichtbaar zijn. Voor elk platform komen er natuurlijk andere zoekbehoeften en -vragen naar boven waar we op in moeten spelen. Zo wordt de marketing in de toekomst een nog complexer spelletje wat we vooral samen moeten spelen. En waar we alle mogelijke platformen nodig hebben om goed zichtbaar te zijn.

Bron header-afbeelding: PixieMe / Shutterstock.com