How to

Tien redenen om RSS te gebruiken

0

“Wat is nou het voordeel van RSS?”. Die vraag krijg ik regelmatig. In dit artikel geef ik tien redenen om RSS te gebruiken. Het artikel is een (vrije) bewerking van een artikel eerder deze week op Extension 337 (gevonden via NevOn).

Hier komen ze, de tien redenen om RSS te gebruiken:

  1. Het is een gemakkelijke manier om je favoriete websites te volgen. Iedereen herkent het wel. Veel websites in je favorieten, maar je komt er nooit aan toe om ze te bekijken. Of het idee dat je favoriete websites of weblogs een nieuw bericht zouden kunnen hebben, maar je ze nog langs moet lopen om te kijken of dat inderdaad zo is. Met een RSS-reader kun je je abonneren op de webfeeds van van websites en weblogs en krijg je automatisch een signaal als er iets nieuws gepubliceerd is. RSS readers zijn er in alle soorten en maten (zie ook hcc!magazine en de test bij Diskidee). RSS geeft je de mogelijkheid om in kortere tijd meer informatie tot je te nemen.
  2. Het is een gemakkelijke manier om nieuwe relevante informatie te ontdekken. Natuurlijk, via de Google’s van deze wereld is het steeds gemakkelijker om op zoek te gaan naar informatie over bepaalde onderwerpen. Maar met RSS-zoekmachines als Technorati, Feedster, Blogdigger en PubSub is het nog gemakkelijker om op de hoogte te blijven van de meest actuele berichten. In deze zoekmachines kun je namelijk zoekwoorden (bijvoorbeeld naam van je bedrijf of weblog, een onderwerp dat je interesseert etc) opgeven. Via een webfeed wordt je vervolgens vrijwel realtime geïnformeerd als er ergens op internet nieuwe berichten verschenen.
  3. Het is een gemakkelijke manier om informatie met anderen te delen. Door de webfeeds ben je snel op de hoogte van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen. Krantenberichten, weblognieuwtjes en tegenwoordig ook foto’s, cartoons, audioprogramma’s en zelfs videoprogramma’s. Als je die behoefte hebt, kun je al deze contentvormen dus ook meteen delen met je vrienden, collega’s en andere kennissen. Via de e-mail, MSN, je weblog, website, moblog (mobiele telefoon) of speciale toepassingen als Furl, del.icio.us en Spurl (zie ook Furl: je favoriete webpagina’s altijd bij de hand en Sociaal bookmarken, de bomen en het bos).
  4. Het is een gemakkelijke manier om aan discussies deel te nemen. Als er ergens op internet een discussie gestart wordt waarin je bedrijf of weblog geciteerd of genoemd wordt of gewoon als er een discussie plaats vindt over een onderwerp dat je interesse heeft, dan wil je je daar soms gewoon in mengen. Meedoen wordt gemakkelijker als je je via kunt RSS abonneren op discussies op een website of weblog. Emerce is zo’n website waar je aan kunt geven dat je via een RSS-feed op de hoogte gehouden wil worden van de laatste reacties op het nieuws (rss). Anderen, zoals Marketing.nl en Adverto, bieden deelnemers aan een discussie de mogelijkheid om de reacties te volgen.
  5. Het is een gemakkelijke manier om baas over je eigen abonnementen te zijn. Je kent dat wel, het opzeggen van een e-mailnieuwsbrief (unsubscribe) kan soms een crime zijn. Abonnees moeten op zoek naar de afmeldpagina op de site, waar hadden ze dat dat introductie e-mailtje ook alweer opgeborgen en wat was nou ook alweer dat wachtwoord? Soms best bewerkelijk, daar zit je niet altijd op te wachten. Bij een webfeed kun je als abonnee een abonnement gemakkelijk stopzetten: met een simpele druk op de delete-knop wordt de feed uit je reader verwijderd en komt de informatiestroom onmiddellijk tot stilstand.
  6. Het is een gemakkelijke manier om zaken te doen. RSS biedt de mogelijkheid om tegen verwaarloosbare kosten content onder de aandacht van je stakeholders te brengen. In aantal gevallen dus gewoon zaken doen. Neem nou Marktplaats.nl dat aan elke rubriek een webfeed (onderaan de rubriekspagina’s) gekoppeld heeft. Of De Telegraaf, een krant die berichten alleen maar toont in een volledige opmaak, dus inclusief advertentieruimte, superbanners en streaming video advertenties. Ook in Nederland zijn inmiddels de eerste webfeeds van bedrijven gesignaleerd. De laatste ontwikkeling in RSS-marketing: advertenties via webfeeds.
  7. Het is een gemakkelijke manier om je content als onderdeel van een andere website of weblog aan te bieden. RSS maakt het mogelijk dat andere organisaties of mensen een gedeelte van je content op hun eigen website laten zien. Dat betekent dat je op andere plaatsen andere groepen kunt bereiken. En het kan partnerships tussen sites op gang brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is Breekpunt.nl dat websites stimuleert om dit te doen en feeds over verschillende onderwerpen (fotografie, downloads, freeware, Windows XP etc) en in verschillende vormen (Javascript en RSS) aanbiedt. Veel bedrijven, verenigingen en privé-personen maken daar op hun website of weblog al gebruik van.
  8. Het is een gemakkelijke manier om spam te voorkomen. Mensen toestaan om zich op je webfeeds te abonneren, geeft hun volledige controle en zorgt dat spammen tot het verleden behoort. Geen opt-in of double opt-in discussies, maar gebruikers die zelf aan het stuur zitten. Geen lijst met persoonlijke gegevens die ingevuld moet worden, maar een laagdrempelig en anoniem abonnement. Voor websites betekent dit aanpassingen in de wijze van meten van traffic en klikgedrag. Sites die hun content alleen met registratie beschikbaar willen stellen, kunnen de content in de feed tot een minimum beperkten en op de site toch met registratie werken (voorbeelden: AD en de Volkskrant).
  9. Het is een gemakkelijke manier om extra traffic te genereren. Door content via een webfeed beschikbaar te stellen, maak je het mensen mogelijk om je website of weblog te ontdekken. De huidige praktijk van websites en weblogs met een webfeed wijst uit dat zulke sites of blogs vaker naar elkaar linken, meer reacties van lezers/gebruikers krijgen, geleidelijk aan steeds meer RSS-abonnees trekken en dat de traffic via de webfeed een belangrijke bijdrage levert aan de totale site traffic. Niet onbelangrijk: het kost vrijwel niets om met RSS van start te gaan en er zijn voorbeelden waar de traffic via RSS met meer dan 5% per week (!) stijgt.
  10. RSS staat nog maar aan het begin van haar ontwikkeling. RSS staat nog maar in de kinderschoenen. De tools zijn nog pril, de toepassingen nog beperkt en de gebruikersgroep is nog klein. Maar nu instappen geeft de mogelijkheid om er mee om te leren gaan, of je nou achter een website zit of er alleen maar gebruik van maakt. En zoals altijd, de potentiële problemen dienen zich al aan. Zowel voor de gebruiker (Help! Ik word gek van alle informatie!) als voor de eigenaren van websites en weblogs (A theory on why RSS traffic is growing out of control). Maar zoals altijd: komt tijd, komt raad.