Innovatie

Top 10 Business models voor bloggers

0

[[image:businessmodels.jpg::right:0]]Steeds vaker krijg ik de vraag wat het businessmodel achter mijn blog is of wordt. Alsof dat er ook zou moeten zijn, bloggen is voor mij nog steeds een uit de hand gelopen hobby. Maar goed, het houdt je wel scherp natuurlijk en ik voel en zie ook wel dat je er geld mee kunt verdienen. Als er ergens dan ook een lijstje gepubliceerd wordt van ’10 Business Models for Bloggers’ kan kijken natuurlijk zeker geen kwaad.

Nick Wilson is een van de bloggers op Performancing en kwam enkele dagen geleden met een lijstje van businessmodellen voor bloggers. Dit is zijn top 10:

1. Advertising

Zonder twijfel nummer 1 in het lijstje van algemene verdienmodellen voor bloggers. Natuurlijk Adsense, maar daarnaast ook CPM-gebaseerde banneradvertenties, niche advertising en sponsoring.

2. Affiliate marketing

Meer marketing dan advertising doordat je traffic genereert vanuit een gespecialiseerde product- of doelgroepblog. Die traffic naar geselecteerde partners ontstaat vanuit tekstuele links, banners of speciale aanbiedingen.

3. Consultancy

Experts in een bepaald gebied kunnen via hun blog consultancy opdrachten binnenhalen. We hebben het bijvoorbeeld over het geven van adviezen, het verzorgen van presentaties en het leiden van workshops.

4. PR-instrument

Zit dicht aan tegen de vorige. Het op een blog evangeliseren van je bedrijf of je producten kan een uitstekende manier zijn om klanten, potentiële klanten, andere bloggers en pers te laten interacteren met je bedrijf en je producten en hierdoor ook meer te kunnen verkopen.

5. Lead generation

Lijkt enigszins op consultancy blogs, omdat ook hier de blogger zich als expert in een bepaald vakgebied presenteert. Maar hier leidt de blog niet tot consultancy door de blogger, maar tot leads bij partners, bijvoorbeeld bedrijven of personen die in het eigen netwerk zitten.

6. Productverkoop

Op de blog staat een product of een beperkte groep verwante producten centraal. De blog is dè plek om informatie over dit product te krijgen. Uiteraard kun je er het product kopen, direct of indirect via affiliate marketing of advertenties.

7. Donaties

Bezoekers stoppen je geld of andere middelen (hosting, abonnementen, gratis accounts, gadgets, toegang tot evenementen) toe en bezorgen je op die manier vormen van inkomen.

8. Abonnementen

Als je een expertblog hebt, dan kun je er voor kiezen om niet alle informatie openbaar te maken. Stop een deel van je verhalen, rapporten of delen van de je site achter een wachtwoord. Kan vooral bij sommige gespecialiseerde onderwerpen werken.

9. Syndicatie

Lijkt wat op consultancy en lead generation. Niet erg breed toegepast, maar sommige bloggers schrijven met de intentie om gevraagd te worden voor betaalde publicaties in meer traditionele media of op grotere websites. Ook het verslaan van events valt wat mij betreft hieronder.

10. E-commerce

Hierbij gaat het niet om het aanbieden van de blog zelf als product, maar om het ombouwen van de blog tot een complete winkel waar je allerlei beschreven producten en diensten (bijvoorbeeld gadgets) gewoon direct kunt kopen.

11. Boekenverkoop

Tot slot als bonus nog deze. Een groeiend aantal bloggers bouwt hun artikel om tot meer gedetailleerde artikelen en verpakken die verhalen vervolgens in de vorm van een e-book of een gewoon boek.

Vanavond had ik een etentje met wat collegabloggers. Samen kwamen we tot de conclusie dat er in Nederland nog maar weinig blogs zijn waarmee echt geld verdiend wordt. Maar tegelijk was er ook het besef dat het aantal groeiend is en de mogelijkheden ook aan het toenemen zijn. Ik denk dat bovenstaande lijst ook voor het Nederlandstalige taalgebied een goed overzicht biedt, al kan ik nog niet bij elke variant ook een Nederlandstalig voorbeeld bedenken.

Ken je nog andere vormen of zie je succesvolle of opvallende Nederlandse of internationale voorbeelden, deel ze dan via de reacties onder dit bericht.

[[tt:blogs]]