Hotline to Home: een helpende hand

0

[[image:logostjans.jpg::right:0]]Een streekziekenhuis in het Limburgse Weert wil telefoons en internet in te zetten om het contact tussen patiënt en thuisfront te verbeteren. Het initiatief spreekt me erg aan omdat een groepje pioniers de kracht van de nieuwe communicatiemogelijkheden wil benutten om het contact tussen patiënten en partners of familie thuis te verbeteren. Misschien dat we ze een handje kunnen helpen?

[[image:oudere.jpg::right:0]]Het idee achter ‘Hotline to home’, zoals het initiatief inmiddels is gaan heten, is dat je met moderne communicatietechnologieën en de inzet van vrijwilligers het erg belangrijke contact van de (oudere) ziekenhuispatiënt met thuis aanzienlijk kunt verbeteren. Initiatiefnemer (en cardioloog) André Lucassen van het St. Jans Gasthuis in Weert legt uit wat het idee is. “Als arts in een kleinschalig ziekenhuis kom je vaak patienten tegen die je echt aan het hart gaan. Ik werd opeens gegrepen door het besef dat het vooral voor ouderen erg veel impact heeft als ze ineens in een ziekenhuis terechtkomen." Juist deze oudere mensen krijgen namelijk soms nog maar weinig bezoek: omdat ze niemand meer hebben, of doordat er niemand meer kan komen. Zo kan het zijn dat de partner zelf ziek thuis ligt, geen vervoer heeft of er geen geld is om regelmatig langs te gaan. “Contact met de omgeving is zo belangrijk bij het herstelproces van de patient”, volgens André Lucassen. "Natuurlijk biedt de telefoon uitkomst, maar toch mist men dan veelal de warmte en troost van het elkaar zien."
[[image:logo.jpg::center:0]]
Twee weken geleden is daarom door een groepje mensen van binnen en van buiten het ziekenhuis de Stichting "Hotline to Home" opgericht. Met hulp van vrijwilligers en de moderne techniek probeert de stichting patiënt en bezoeker (met name dus de bezoeker die fysiek niet naar het ziekenbezoek kan komen) via het web met elkaar in contact te laten komen. Natuurlijk beschikken ouderen niet over een scala aan internetkwaliteiten, dus het is de bedoeling dat de vorm die ze gaan gebruiken zo simpel mogelijk is, met toch een zo’n rijk mogelijke communicatieervaring. De patiënt moet niet alleen het idee krijgen dat het bezoek eigenlijk aan zijn bed zit, maar liefst tegelijkertijd ook nog wat meemaken van het leventje thuis.

[[image:webcams.jpg::right:0]]Een belangrijke vraag is welke techniek men hiervoor kan gebruiken en hoe men deze op een makkelijke (betaalbare) wijze in kan zetten? André Lucassen geeft aan welke ideeën er op dit moment leven: “We gebruiken gepaarde setjes van laptops met webcams, headsets, Mobile Connect Cards en MSN VoIP over het UMTS netwerk.” Via Frankwatching hoopt men tips binnen te krijgen van mensen met veel verstand van techiek en nieuwe mediatoepassingen. Het gaat dus om suggesties, tips of aanbevelingen voor het gebruik van nieuwe media die het contact tussen patiënt en bezoekers kunnen verbeteren en en ze weer zo dicht mogelijk bij elkaar kunnen brengen.

De stichting Hotline to Home is erg op zoek naar vrijwilligers die een handje mee kunnen helpen. Behalve mensen die advies kunnen geven als het gaat om de (technologische) keuze’s de gemaakt moeten worden, is er behoefte aan mensen die de patiënten en hun ‘online bezoekers’ kunnen uitleggen hoe deze nieuwe techniek werkt. Verder is men op zoek naar sponsors en zijn ook laptops en webcams van harte welkom!

Ik hoop van harte dat het ze gaat lukken en ben benieuwd of we ze op de een of andere manier ook een handje kunnen helpen. Voor wie meer wil weten of het initiatief van dichtbij wil volgen: André Lucassen is ook een eigen weblog Hotline to home begonnen.

[Met dank aan Frankwatching columniste Gaby Sadowski-Rasters, zelf ook actief betrokken bij Hotline to home]